Weer shut-out voor Oosterwijk, wisselend succes Nederlandse dames, HV71 ontslaat coach


Face-Off IJshockey SHL

Een Nederlandse goalie die de nul houdt, vier Nederlandse dames die samen twee goals en zes assists maken en alweer een ontslagen coach in de SHL. Een overzicht van een week ijshockey in Zweden door Barend Hoogteijling.

Tweede shut-out Oosterwijk op rij

Morgenochtend gewoon trainen en dan de focus op zondag,” beëindigde Martijn Oosterwijk zijn commentaar na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Hammarby IF.

Eerder die vrijdagavond stond de Groninger het doel van Visby/Roma te verdedigen. En hoe; voor de tweede opeenvolgende keer wist hij zijn goal schoon te houden. De gasten uit Stockholm moesten winnen om zicht te houden op een plaats in de  AllEttan. De Gotlanders staan bij de eerste vijf maar omdat er nog heel wat ploegen kans maken op een plaats in de top vijf een belangrijke wedstrijd.

De AllEttan is na de HockeyEttan een volgende stap in de competitie op weg naar promotie naar de AllSvenskan. Belangrijk is om in de eigen regio bij de eerste vijf te eindigen. Binnenkort komt er op deze site een uitleg over de promotieregeling naar de Allsvenskan.

Het werd een boeiende wedstrijd waarin beide goalies uitblonken. Zowel Sebastian Andersson als Oosterwijk wisten 39 pucks op doel te stoppen. Frederik Sandberg en Adam Eriksson wisten de goalie van Hammarby echter te verschalken waardoor de drie punten op Gotland bleven.

Bij een stand van 1-0 werden de laatste vijf minuten van de wedstrijd nog hectisch voor VRH toen er een speler naar de strafbank werd verwezen. Hammarby is behoorlijk effectief op de powerplay (29%) terwijl VRH al 19 tegengoals heeft geïncasseerd in 85 keer ondertal. Het heeft echter ook al drie keer shorthanded gescoord. Ook nu wisten de eilanders shorthanded te scoren. Eriksson maakte de 2-0. Twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd moest er weer een speler van Visby naar de strafbank. Ondanks dat HIF de goalie van het ijs haalde voor een extra veldspeler wisten ze niet tot scoren te komen. De tweede opeenvolgende shut-out voor Oosterwijk en drie hele belangrijke punten voor Visby/Roma.

Oosterwijk was duidelijk in zijn commentaar na afloop: “Vorige week was top om te winnen met een shut-out. Vandaag was het erg belangrijk om te winnen! Nog vijf wedstrijden te gaan tot AllEttan en Hammarby was een directe concurrent. Veel teams liggen nog op koers voor de volgende ronde. Deze 2-0 winst is top maar we zijn er nog niet. Morgenochtend gewoon trainen en dan de focus op zondag!

Martijn Oosterwijk
Martijn Oosterwijk

Ook zonder Oosterwijk komt Visby/Roma tot winst

Zondag werd er door Visby/Roma van nummer twee op de ranglijst Huddinge IK gewonnen. Ook nu was er weer een belangrijke rol voor de goalie van VRH weggelegd. Niet Oosterwijk maar Daniel Marmenlind verdedigde deze keer het doel. Marmenlind stopte 38 van de 39 schoten op goal. De spelers van Visby/Roma waren een stuk efficiënter dan die van Huddinge. Vier van de twintig schoten op goal waren raak. Mikael Adamsson pikte, met een empty-netter, ook zijn goal mee. Zijn totaal dit seizoen staat nu op zestien. VRH behaalde ook in de moeilijke uitwedstrijd in Huddinge de drie belangrijke punten: 1-4. Visby coach Mike Beharrell beschikt, zoals aan het begin van het seizoen voorspelt, over een top-duo goalies met Oosterwijk en Marmenlind.

RK Team GP TP
1 Hudiksvalls HC 17 50
2 Huddinge IK 17 35
3 Väsby IK HK 17 34
4 Visby/Roma HK 18 34
5 Enköpings SK HK 17 29
6 Segeltorps IF 17 26
7 IF Vallentuna BK 17 23
8 Sollentuna HC 17 21
9 Nyköpings HF Ungdom 17 20
10 Hammarby IF 17 19
11 Trångsunds IF 18 10
12 Hanvikens SK 17 8

Eén goal en vier assists voor Dijkema en Wortel

De wedstrijd tegen Västerås IK Ungdom was nog geen vier minuten bezig toen Marée Dijkema haar tweede goal van het seizoen scoorde. In de tweede periode had Dijkema iets meer dan vier minuten nodig om haar lijngenoot Emma Thomann aan te spelen voor de 0-2. Dijkema: “Mijn lijn draaide vandaag erg goed. Ik speel met Emma en Jennifer Axelsson. Dat loopt wel lekker.”

In ondertal wist Britt Wortel een paar minuten later een assist te geven op Hilda Södergren, die 0-3 op het scorebord zet. In de tweede periode weet Wortel nog een assist te geven, nu op Thomann. Thomann weet uiteindelijk een hattrick te maken. Wederom is het Wortel die de assist geeft. Haar derde van de wedstrijd. Bij alle drie de goals van Thomann was een Nederlandse betrokken met een assist.

Wortel Dijkema Farjestad BK
Marée Dijkema en Britt Wortel Dijkema – Farjestad BK

Färjestad had onderweg behoorlijk wat oponthoud gehad op weg naar Västerås en kwam maar net voor de on-ice warming-up bij de ijshal. Wortel daarover: “De pre-game meeting hielden we daardoor in de bus en we konden geen off-ice warming-up doen. Dat mag geen excuus zijn om niet gefocust te beginnen. Toch gebeurde dat ondanks de goal wel. Uiteindelijk begon het na hard werken toch te lopen. We hadden nooit drie tegengoals mogen krijgen, maar het belangrijkste is dat we de drie punten mee hebben genomen!”

Dijkema voegt daar aan toe: “We moeten nog agressiever op de puck worden en nog sneller er boven op zitten. De puck ging wel steeds beter rond in de ploeg en we dumpten hem niet zomaar ergens. We hielden de puck in de ploeg en bouwden goed op.”

RK Team GP TP
1 Färjestad BK 8 23
2 Sandvikens IK 8 19
3 Leksands IF 9 8
4 Västerås IK Ungdom 7 7
5 SHK Hockey Club 8 3

Tweemaal verlies SDE HF

Gezien het verschil in punten op de ranglijst zou de uitwedstrijd op zaterdag in Jönköping tegen HV71 geen gemakkelijke worden. Toch zagen de bijna 2500 toeschouwers (!!!) SDE op voorsprong komen in de laatste minuut van de eerste periode. Tot halverwege de wedstrijd wist het team van Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers deze voorsprong te behouden. In een periode van zes minuten werden de rollen door HV71 omgedraaid en stond de eindstand 3-1 op het scorebord.

Hamers over het toeschouwersaantal in de Kinnarps Arena: “Ja dat was echt gaaf! Normaal spelen we voor nog geen honderd mensen dus was wel heel anders. De zenuwen vielen mee, aangezien het zo’n groot stadion is, leek het niet dat het zo veel mensen waren.” Zwarthoed: “In het begin is het wel even slikken. Ik merkte het eigenlijk alleen in het begin. Daarna was ik gefocust op de wedstrijd. Het is wel super vet!”

HV71 - SDE HF
HV71 – SDE HF in de Kinnarps Arena

Goal Hamers en twee assists Zwarthoed niet voldoende

Zondag werd de road-trip voortgezet aan de Zweedse westkust. Van hekkensluiter Göteborg HC zou gewonnen moeten worden om een stap naar een playoff plaats in te kunnen zetten. Bij deze wedstrijd waren 76 toeschouwers aanwezig. Halverwege de wedstrijd scoorde Hamers op aangeven van Zwarthoed de 1-1.

In de derde periode was het Leanne Ganney die op een assist van Zwarthoed de Stockholmse ploeg op voorsprong zette. Nadat GHC een extra veldspeler had ingebracht door de goalie van het ijs te halen viel, vlak voor het einde van derde periode, toch nog de gelijkmaker. In de verlenging werd niet gescoord. Doordat Göteborg bij de shoot-outs tweemaal wist te scoren en SDE maar één keer kon de ploeg uit de grootste stad van Zweden slechts één punt mee naar huis nemen. Woensdag volgt de derby tegen AIK. Een erg belangrijke wedstrijd om aansluiting te behouden voor de achtste plaats.

RK Team GP TP
1 MODO Hockey 23 52
2 Luleå HF 18 46
3 Linköping HC 22 42
4 Leksands IF 20 42
5 HV 71 21 40
6 Djurgårdens IF 19 31
7 Brynäs IF 21 20
8 AIK 19 17
9 SDE HF 22 13
10 Göteborg HC 21 6

HV71 genoodzaakt om coach te ontslaan

Het zat er aan te komen. De HV71 heeft afscheid genomen van Johan Lindbom, de man die blå-gul in 2017 naar de Zweedse landstitel leidde. Er wordt niet eens zo slecht gespeeld, maar er wordt niet gewonnen en weinig gescoord. Uiteindelijk is dat toch hetgeen wat telt. De ploeg is met 43 goals de minst productieve in de SHL. Assistent-coach en één van de meeste ervaren coaches in de SHL, Stephan Lundh, neemt de taak van hoofdcoach over.
Donderdag was Brynäs met 1-2 de winnaar. Ondanks een shots-on-goal verschil van 40-25 in het voordeel van HV. Zaterdag was het Malmö Redhawks dat als winnaar van het ijs stapte; 2-1 na shoot-outs. De Oostenrijker Konstantin Komarek scoorde in reguliere speeltijd en schoot de winnende schoot-out in het net. Voor HV het vijfde verlies op rij en in uitwedstrijden al de zesde achtereenvolgende nederlaag.

HV71 fans hebben hun hoop nu op Filip Sandberg gevestigd. De publiekslieveling die na het kampioenschap naar San Jose vertrok. Hij kwam echter niet aan een plek bij de Sharks en werd in de AHL gestald bij San Jose Barracuda. Na anderhalf seizoen Californische zon is hij weer terug aan de oevers van Vättern.

Djurgården wist na drie verlieswedstrijden weer eens te winnen: 4-1 tegen Örebro. Voor Örebro betekende dat het vijfde verlies in zes wedstrijden.

Frölunda Indians en Färjestad speelden vrijdag en zaterdag in een dubbele ontmoeting tegen elkaar. Beide keren was het de thuisploeg die won. Vrijdag was dat, in Gothenburg, Frölunda met 4-1. Zaterdag was de ploeg uit Karlstad met 3-1 de sterkste, waardoor de zes punten eerlijk werden verdeeld tussen deze twee rivalen.

In de stand vonden deze week niet veel verschuivingen plaats. Wel blijven de eerste tien erg dicht bij elkaar. Het verschil tussen Luleå en Brynäs is slechts acht punten. HV71 dat op plek elf staat heeft zeven punten achterstand op Brynäs. Växjö Lakers wist deze week als enige vijf punten bij te schrijven. De Fin Julius Juntilla maakte in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Skellefteå deze fraaie goal.

Mora sluit nog steeds de ranglijst. Na het negende verlies in elf wedstrijden moet ook daar wat gaan gebeuren om degradatie/promotie wedstrijden te ontlopen. Er zijn nog ruim dertig wedstrijden om het tij te keren.

RK Team GP TP
1 Luleå HF 20 38
2 IF Malmö Redhawks 21 37
3 Djurgårdens IF 20 36
4 Frölunda HC 20 36
5 Linköping HC 21 34
6 Växjö Lakers HC 20 34
7 Färjestad BK 20 33
8 Skellefteå AIK 20 30
9 Rögle BK 20 30
10 Brynäs IF 20 30
11 HV 71 20 23
12 Timrå IK 20 23
13 Örebro HK 20 21
14 Mora IK 20 18

De goal van Juntilla was mooi, maar dit is de goal van de week geworden. Goed samenspel daar gaat deze keer de goal van de week om. Marcus Davidsson scoort op geweldig aangeven van Bobbo Petersson, 2-0 voor Djurgården tegen Örebro.

Växjö Lakers goalie Viktor Andrén speelde een fantastische wedstrijd tegen Skellefteå. Deze redding op het slapshot van Mathis Olimb was het hoogtepunt.

Previous Herentals nieuwe koploper na winst op AHOUD Devils Nijmegen
Next Daniel Sprong stil terwijl Penguins zich herpakken