Daniel Sprong stil terwijl Penguins zich herpakken


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week blikken we weer terug op de verrichtingen van Daniel Sprong. Op dit moment speelt hij bij Pittsburgh Penguins in de NHL, maar daar komt hij lang niet altijd aan spelen toe. Deze week mocht hij in drie van de vier wedstrijden van Pittsburgh meedoen.

Zegereeks Sabres stopt ook niet in Pittsburgh

Op maandagavond ontving Pittsburgh, met onze landgenoot in de line-up, Buffalo. Op de vierde lijn stond hij opgesteld naast Dominik Simon en Derek Grant.

Pittsburgh begon het duel goed en kwam na een kleine negen minuten op voorsprong via Derick Brassard op de breakaway. Geklungel in de eigen zone zorgde niet veel later al voor de gelijkmaker, toen Tage Thompson de ruimte kreeg om uit te halen: 1-1. Pittsburgh was even de weg kwijt, maar herpakte zich daarna snel, via een goal van Phil Kessel en liep vroeg in de tweede zelfs uit naar 4-1. Niet onterecht, want de Pens hadden het betere van het spel. De Sabres lieten echter zien waarom ze (op dat moment) de vijf voorgaande wedstrijden hadden gewonnen en knokten zich, voor het einde van de tweede periode, terug tot 4-3 . In de derde trok Casey Mittelstadt de stand gelijk: 4-4. Nadat beide teams een punt hadden veiliggesteld, was het Sabres-captain Jack Eichel die de beslissing bracht. Pens-goalie Casey DeSmith verkeek zich op een schot van de centre, waardoor de puck de doellijn passeerde. Het werd 4-5, een zesde zege op rij voor de verrassende Sabres.

Sprong kreeg een redelijk aantal minuten toebedeeld, want hij mocht negen minuten en 44 seconden meedoen vannacht. Hiervan waren 56 seconden op de powerplay, een die overigens niet in goals resulteerde. Vooral fysiek liet onze landgenoot zich dit keer gelden, met vier bodychecks in dit duel, terwijl hij eigenlijk aanvallend niet veel gevaar wist te leveren. Verder stond Sprong op het ijs toen Thompson de 1-1 maakte, een goal die overigens heel moeilijk aan de Nederlander te wijten is.

Crosby slachtoffert Stars met Sprong op tribune

Op woensdag ontving Pittsburgh, met een herstelde Sidney Crosby, Dallas Stars. Wie moest er plaatsmaken voor de superster? Jawel, Sprong (en niet veteraan Derek Grant). Een fikse domper voor onze landgenoot.

Crosby wilde zich duidelijk weer laten gelden, want al binnen vier minuten leverde hij een geweldige pass met de backhand af bij Jake Guentzel, die de 1-0 binnen kon schieten. Nadat Evgeni Malkin de 2-0 had gescoord, was het dit keer Crosby zelf die het net wist te vinden. Op zijn eigen rebound tikte hij de derde goal van Pittsburgh binnen. Vroeg in de tweede periode stormden de Pens zelfs door naar 5-0, via Patric Hornqvist en Tanner Pearson. Roope Hintz deed nog wat terug voor Dallas, maar na zestig minuten stond er een afgetekende 5-1 op het scorebord in PPG Paints Arena.

Sprong terug tegen Boston, wordt ‘gebenched’

Snel door naar de vrijdag, waar we onze landgenoot terug in de line-up zien. Door een blessure bij Derek Grant speelt Sprong vannacht naast Bryan Rust en Riley Sheahan.

Na de doelpuntloze eerste twintig minuten, opende Evgeni Malkin de score na iets meer dan vijf minuten in het tweede tijdsbestek. Met een kanonskogel liet hij Bruins-goalie Jaroslav Halak kansloos; 0-1. Niet veel later kwamen de Bruins alweer op gelijke hoogte en Sprong zag er bij deze goal niet lekker uit. David Krejci schaatste de puck de zone in en Sprong geeft hem teveel ruimte. De Tsjech legde eenvoudig terug op Jake DeBrusk die net de blauwe lijn over komt (de plek die de Amsterdammer afgedekt zou moeten hebben). DeBrusk haalt hard uit en zet Boston zo op gelijke hoogte; 1-1. Goalie Tristan Jarry, die de rest van de wedstrijd prima bezig was, ging overigens ook niet vrijuit bij deze treffer.

Na deze goal zien we Sprong niet meer terug in de tweede periode. Ook in de derde periode blijft het bij een schamele acht seconden: ‘gebenched’ dus. De Pens voeren de boventoon, maar in overtime verandert Joakim Nordstrom een schot van Torey Krug met succes van richting, waardoor de twee punten in Boston blijven.

Het zijn dit soort wedstrijden (of eigenlijk momenten) die ervoor zorgen dat Sprong maar geen grotere rol krijgt in Pittsburgh. Hij laat verdedigend nog te vaak steken vallen. In dit geval lijkt hij teveel naar de puck te kijken en zijn man volledig te vergeten, waardoor hij vanavond weer een -1 op het scoreformulier krijgt. In totaal kwam de Nederlander slechts vier minuten en achttien tellen in actie.

Sprong stil in de spotlights

Door het vorige duel in Boston, staat Sprong op zaterdag tegen Columbus Blue Jackets wat extra in de spotlights. Kan hij zich van zijn goede kant laten zien, nadat het in ‘Beantown’ mis was gegaan? De Nederlander speelde vandaag (natuurlijk) op de vierde lijn, ditmaal naast Garrett Wilson en Riley Sheahan.

Na iets meer dan vijf minuten namen de Jackets ‘brutaal’ de voorsprong. Scott Harrington werd helemaal vrij gelaten en kreeg zo alle tijd om de 0-1 binnen te schieten. De Penguins kwamen al snel terug. Tanner Pearson maakte op de rebound van een schot van Phil Kessel gelijk en niet veel later kreeg Jake Guentzel een prachtige pass van Sidney Crosby. Guentzel liet deze kans niet onbenut; 2-1. Kort daarna was er een mooi moment van onze landgenoot. Met fraaie passing zette hij Riley Sheahan alleen voor keeper Joonas Korpisalo, maar die laatste wist redding te brengen. Nog voor het einde van de periode werd het dan wel 3-1, door weer een beruchte pass van Crosby op Guentzel. Cam Atkinson scoorde halverwege de tweede periode nog de aansluitingstreffer, een goal die goalie Casey DeSmith niet in de koude kleren zal gaan zitten. Hierdoor leek het weer even spannend te worden. Aan die spanning kwam al snel een einde, toen Jake Guentzel ook zijn derde van de avond scoorde.

Sprong was deze avond eigenlijk niet heel opvallend, afgezien van de combinatie met Sheahan. Hij kreeg dit keer zeven minuten en 35 seconden, dus veel kans kreeg hij ook niet. Opvallend genoeg kreeg hij dit duel geen tel op de powerplay. Dit kwam mede doordat Columbus maar een tijdstraf pakte, maar toch kreeg Zach Aston-Reese hier de voorkeur boven de Nederlander. De reden zal waarschijnlijk zijn geweest dat coach Mike Sullivan zijn volledige derde lijn op het ijs wilde voor de laatste zes seconden van de powerplay, zodat die na de man-meer meteen door konden spelen zonder te wisselen. Dit keer stond Sprong overigens niet bij een tegengoal op het ijs. Dit lukte hem pas voor de eerste keer in zijn laatste vijf duels.

Stand van zaken

Na een week is er niks veranderd voor onze landgenoot. Hij speelt nog steeds op de vierde lijn. En deze week stond hij, op maandag na, telkens naast verdedigend ingestelde aanvallers. Niet de ideale combi. Hierdoor blijft onze landgenoot opnieuw stil op het scorebord, waardoor hij nu al bijna een maand droogstaat. Zijn laatste punt was een assist in Vancouver op 27 oktober. Het verloopt dus allemaal wat stroef bij de Nederlander op dit moment en gezien zijn speelminuten, lijkt het vertrouwen van Mike Sullivan zeker niet te zijn toegenomen.

De tellers voor zowel goals als assists blijven als gezegd onveranderd, maar de plus-minus is nu maar liefst -7. Een pijnlijk tussenrapport voor de Nederlander na zestien duels. Het is (nog steeds) de vraag hoe lang deze situatie nog voortduurt. Sprong’s ontwikkeling wordt op zijn minst vertraagd door de rol waarin hij nu speelt (als hij al speelt). Aan de andere kant laat hij niet voldoende zien om meer minuten te krijgen. Eigenlijk een kip-of-het-ei-verhaal dus, maar er moet te lang worden gewacht op een oplossing. Wat voor oplossing het dan ook mag zijn.

Previous Weer shut-out voor Oosterwijk, wisselend succes Nederlandse dames, HV71 ontslaat coach
Next Trappers U12, Smoke Eaters U14 en Flyers/Capitals U16 bekerkampioen bij de jeugd