Analyse: NHL Global Series naar Praag, Stockholm, Duitsland en Zwitserland, maar met welke teams?


Praag: Boston tegen Nashville lijkt een inkoppertje

Voor de wedstrijd in Praag verwachten we dat er een ploeg zal staan met sterke Tsjechische spelers. Wij dachten gelijk aan Boston Bruins met David Pastrnak en David Krejci. Ook Washington Capitals (met Jakub Vrana uit Praag en twee andere Tsjechen) en Philadelphia Flyers met Jakub Voracek en Radko Gudas zijn kanshebbers. In een ander scenario zouden de Dallas Stars ook de oversteek kunnen maken, gezien het feit dat zij met Radek Faksa een van de grote Tsjechische sterren hebben. Toch lijkt het logischer dat er Tsjechische speler van een ploeg uit de Eastern Conference overkomt.

De meest voor de hand liggende ploeg die een oefenwedstrijd in Zwitserland gaat spelen is namelijk Nashville Predators. Zij hebben met Roman Josi, Yannic Weber en Kevin Fiala (met ook Tsjechische roots) maar liefst drie Zwitsers in huis. Ook Vancouver Canucks (met Sven Baertschi) en San Jose Sharks (met Timo Meier) zijn nog outsiders om over te komen. De Canucks maken nog wel een aardige kans, aangezien zij dan zouden voldoen aan het criterium van een Canadese ploeg. Voor de Sharks geldt weer dat ze met Tomas Hertl ook een sterke Tsjech (uit Praag) in huis hebben.

Weinig Duitsers

Het grote vraagteken is echter de wedstrijd in Duitsland. De enige ploeg die echt Duitsers van betekenis heeft, is Edmonton OIlers en die zijn dit seizoen al geweest. Dominik Kahun, van de Chicago Blackhawks, is een mooie aanwinst, maar nog geen Leon Draisaitl. Tom Kuhnhackl is recent teruggezet naar de AHL door de New York Islanders. Kuhnhackl’s vader heeft wel een mooie historie als ijshockeyer, maar het is maar de vraag of de winger komend seizoen bij een geschikt team speelt. Nee, we verwachten dat er wellicht een kleine kans is dat de Edmonton Oilers en New Jersey Devils een rematch gaan spelen, gezien de oefenwedstrijden in Zwitserland en Duitsland, maar beide teams lopen niet over van de Tsjechen.

Spelers thuisbrengen is ook een thema geweest. Daarom moet je nooit teams uitsluiten die, in dit geval, een speler uit Praag in hun team hebben. Naast de Sharks (Hertl), Flyers (Gudas) en Capitals (Vrana), komt Dominik Simon van de Pittsburgh Penguins ook uit Praag. Bovendien hebben de Pens met Evgeny Malkin ook een held uit Rusland in het team en natuurlijk met Sidney Crosby nog steeds het grootste icoon van de NHL in huis. Na de komst van McDavid zou Crosby natuurlijk ook de oversteek kunnen maken, nadat hij eerder in 2008 al overkwam.

Lastig kiezen

Het lijkt er hoe dan ook op dat er een ongeschreven regel gebroken gaat worden. We blijven er wel vanuit gaan dat de NHL een club uit het Oosten en een club uit het Westen gaat afvaardigen. De meest voor de hand liggende kandidaten, in aflopende waarschijnlijkheid, zijn dan:

Eastern Conference Western Conference
Boston Bruins ** Nashville Predators*
Washington Capitals San José Sharks
Philadelphia Flyers Vancouver Canucks
Pittsburgh Penguins Chicago Blackhawks**
New Jersey Devils *** Edmonton Oilers ***

*)     Speelt in 2019-20 een outdoor game
**)   Original six
***) Speelde in 2018-19 al in Europa

Boston tegen Nashville is hierbij wel echt veruit de favoriet. Daarna komen de Caps en Flyers, maar de Penguins en Devils zijn hele verre outsiders. Nashville lijkt wel een zekerheidje. Daarnaast zijn de Sharks zijn ook zeker een kandidaat, omdat zij zowel een Zwitser als een speler uit Praag hebben. Verder zouden de Canucks een goede kans maken omdat zij een Canadese ploeg zijn.  Blackhawks en Oilers geven wij veel minder kans.

Update: Omdat Nashville al een outdoor game speelt, lijkt de kans klein dat de Preds nog in aanmerking komen.

Eerdere NHL-wedstrijden in Praag:

2008

New York Rangers – Tampa Bay Lightning (2-1)

New York Rangers – Tampa Bay Lightning (2-1)

2010

Boston Bruins – Phoenix Coyotes (2-5)

Boston Bruins – Phoenix Coyotes (3-0)

Previous Interview met Dmitry Chernyshenko (KHL) en René Fasel (IIHF)
Next Tedenby (HV71) en Palushaj (Örebro) nemen hun teams bij de hand