Voorspellingen BeNe League: ‘Flyers en Eaters favoriet voor de finale, Herentals voor kampioenschap’


Duidelijke kopgroep, middenmoot en achterhoede

Als we vragen naar hoe de competitie volgens de redactieleden gaat verlopen en hoe zij denken dat de stand er uiteindelijk uit zal zien, kwamen er duidelijke scheidingen aan het licht. Zo is er een duidelijke kopgroep en is er een aantal ploegen die heel laag wordt ingeschat. Dan zijn er nog een paar teams die net ertussen hangen.

‘HIJS de gebeten hond, Limburg koploper’

Duidelijk is dat de kopgroep bestaat uit vijf tot zes teams. Microz Eaters Limburg voert de ranglijst aan, vlak voor UNIS Flyers Heerenveen. AHOUD Devils Nijmegen en Era Renomar HYC Herentals volgen, maar worden zeker wel iets lager ingeschat. Cairox HIJS Hokij volgt nog op korte afstand en lijkt daarmee dus ook zeker voor de playoffs volgens de redactie, die twijfelt over de kansen van de grote kampioen van vorig seizoen.

Luciano van Oost: “Op de een of andere manier is het net of het bij Den Haag niet helemaal lekker gaat. En of dat nou door het gemis van [gestopte goalie] Fabian Schotel komt of omdat de chemie momenteel ontbreekt dat weet ik niet. Maar er moet uit een ander vaatje getapt gaan worden in Den Haag.”

Tom de Groot sluit zich aan: “De ultieme kampioen van vorig seizoen, maar ze gaan het dit jaar niet redden.”

Rik Bruijnius gelooft nog in de kansen van HIJS en vertrouwt vooral op de coach: “Ik denk dat Den Haag weer kampioen kan worden. Coach Chris Eimers maakt er op tijd weer een team van.”

‘Zoetermeer kan verrassen, maar ook tegenvallen’

Bulldogs de Liege gaat de playoffs waarschijnlijk ook wel halen, zo denkt men. Amsterdam Tigers voert duidelijk het middenveld aan. Achter Luik en Amsterdam is er een klein gaatje naar de rest van de middenmoot. Zoetermeer Panters, Antwerp PhantomsMechelen Golden Sharks en Chiefs Leuven lijken aan elkaar gewaagd en de strijd om de laatste playoffplekken lijkt dan ook heel spannend te worden. Het Tilburg Trappers Toekomstteam vormt eenzaam de achterhoede als je het aan Face-Off vraagt.

Jonathan van Osta wijst niet Tilburg, maar Zoetermeer aan als meest tegenvallende team komend seizoen, al sluit hij niet uit dat men het tij kan keren: “Zoetermeer zou eigenlijk veel beter moeten kunnen. Er worden regelmatig fouten gemaakt in de verdediging, waardoor tegenstanders makkelijk uitbreken en eigenlijk open kansen krijgen om te scoren. Het scorende vermogen van het team lijkt daarnaast ook nog eens verdwenen te zijn. Zeker als Cas Staps weggaat, zullen er niet veel punten meer gemaakt worden. En dit valt tegen. Tuurlijk was Skop een hele belangrijke speler en was Sam Hayes (al vroeg in het seizoen uitgeschakeld door een schouder blessure) heel belangrijk als uitbrekende speler. Maar dat zou het vermogen van Zoetermeer om te scoren niet in deze hoedanigheid moeten beïnvloeden. In dat opzicht vind ik het team tegenvallen. Ze kunnen, en moeten, veel beter!”

Tom de Groot ziet het positiever in voor de Panters: “Als Zoetermeer de ploeg intakt weet te houden, dus inclusief Cas Staps, denk ik dat ze dit seizoen de stap kunnen maken om dit jaar de aansluiting naar de playoffs te maken. Ze laten echt leuk ijshockey zien en zijn wat dat betreft echt mijn favoriete ploeg.

Benieuwd naar Golden Sharks

Nee, volgens Van Osta moet Mechelen Golden Sharks de verrassing worden van de competitie: “Mechelen doet het beter dan ik had verwacht. Uiteraard baseer ik mij uitsluitend op de resultaten uit de Belgische competitie. De eerste BeNe ontmoeting (Zoetermeer – Mechelen) zal moeten uitwijzen of ik gelijk heb. Maar dit nieuwe team in de BeNe League weet zich prima in het midden te handhaven, wat ik niet had verwacht. Ik voorzie dat zij nog wel een paar keer zullen gaan verrassen tijdens deze competitie.”

Ook verwacht hij dat de goaliesituatie bij Den Haag wel opgelost wordt: “Tot nu toe zijn er veel tegendoelpunten gevallen, mede als gevolg van soms slordig verdigend werk. Maar mijn indruk is dat dit gaat veranderen. Goalie Hrelja lijkt (puur in mijn optiek) niet lekker in zijn vel te hebben gezeten, want hij kan veel beter dan wat hij tot nu toe liet zien. Ik denk dat hij zijn plek nu beter gaat waarderen en dat we een waardige opvolger van Schotel gaan meemaken in de loop van het seizoen. Zijn goaliepartner Cas Neuman is daarnaast ook een speler om op te letten: we hebben nog niet veel van hem gezien, maar bij de laatste wedstrijd tegen Heerenveen heeft hij bewezen dat hij niet onderschat moet worden: hij speelde daar een fantastische wedstrijd. Ik denk dat een duo in opmaak is, dat Cairox Hijs Hokij nog verrassend ver gaat brengen.”

Tim Gerth vreest ondertussen voor de Amsterdam Tigers: “In de uitwedstrijden zonder o.a. John Versteeg, gaan de Tigers een heel zwaar jaar tegemoet.”

Verwachte Ranking:

Team Score*
1 Microz Eaters Geleen 10.90
2 UNIS Flyers Heerenveen 10.60
3 AHOUD Devils Nijmegen 9.60
4 ERA Renomar HYC 9.20
5 CAIROX HIJS Hokij 9.00
6 Luik Bulldogs 6.70
7 Amsterdam Tigers 4.89
8 Zoetermeer Panters 4.30
9 Chiefs Leuven 3.90
10 Antwerp Phantoms 3.90
11 Mechelen Golden Sharks 3.90
12 Trappers Toekomstteam 1.10

* Geen punten, maar verhoudingen in de peiling

Previous L.A. Kings goalie Jonathan Quick geopereerd aan knie
Next Interview met Dmitry Chernyshenko (KHL) en René Fasel (IIHF)