Dijkema scoort voor Färjestad, Linköping blijft koploper SHL


Face-Off IJshockey SHL

Dinsdag waren er geen wedstrijdverplichtingen in de SHL. Deze dag was ingepland voor de CHL waarin de Zweedse ploegen met wisselend resultaat hebben gepresteerd. Frölunda, Malmö en Skellefteå hebben met nog één wedstrijd te gaan in de groepsfase, zich al gekwalificeerd voor de volgende ronde in Europa. Djurgården zal in de laatste wedstrijd nog aan de bak moeten tegen het al geplaatste Tappara Tampere  om Storhamar Hamar van zich af te houden. Växjö is, toch wel verrassend, al uitgeschakeld en kan zich nu volledig richten op de eigen competitie.

Växjö Lakers blijft wisselvallig 

Daarin werd op donderdag in een zeer gelijkopgaande wedstrijd in de eigen Vida Arena met 1-0 van Malmö Redhawks gewonnen. Linus Fröberg wist de uitblinkende goalie van de ploeg uit Skåne in de powerplay te kloppen. Victor Fasth hield voor de ploeg uit Småland de nul. Zaterdag nam Malmö meteen revanche door de Lakers met 2-1 te verslaan. Växjö kwam vier minuten voor de tweede pauze nog wel op voorsprong. De Redhawks wisten in de derde periode, via Jens Olsson en Fredrik Händemark, dan toch eindelijk Victor Fasth te passeren. Voor de huidige kampioen blijft de teller dus op drie overwinningen staan dit seizoen.

Drie overwinningen, Rögle droomt daar op dit moment nog van. Donderdag wist de ploeg uit noord Skåne zijn eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. Örebro werd met 2-0 verslagen in Ängelholm. Justin Pogge wist zijn goal schoon te houden terwijl Jonas Ahnelöv en Leon Bristedt wisten te scoren  en de goalhorn van Rögle uit de luidspeakers schalden: De Zware Jongens met Jodeljump (Ja, echt waar; een Nederlandse goalhorn in Zweden.).

Zaterdag werd geen vervolg gegeven aan de overwinning en werd in het Hoge Noorden met 3-1 van Luleå verloren. Vier punten uit acht wedstrijden is niet best. De ploeg mist Rasmus Sandin, die zeer waarschijnlijk dit seizoen begint bij Toronto Marlies (AHL) maar het gemis van een, in mei 18 jaar geworden, speler mag niet de oorzaak zijn van het slecht presteren.

Linköping blijft koploper maar verliest Bibic

Na het verlies vorige week tegen Färjestad pakte Linköping, als koploper,  de draad weer op en werd Timrå met 4-2 in de eigen SAAB Arena verslagen. Het verloor echter wel verdediger Almen Bibic voor onbepaalde tijd. Bibic wilde Patrik Blomberg checken maar kwam zelf ongelukkig in aanraking met de boarding. Bibic bleef minuten lang bewegingloos op het ijs liggen.

Almen Bibic checkt Patrik Blomberg en komt ongelukkig terecht (Foto: C More)

Uiteindelijk werd hij op een brancard weggevoerd. Vrijdag kwam Linköping met het bericht dat het naar omstandigheden goed gaat met de verdediger. Hij kwam er met een hersenschudding en een flinke snee in zijn gezicht vanaf. Bibic zelf liet via Twitter weten dat Blomberg contact met hem had opgenomen om zich te verontschuldigden. Dat was echter niet nodig volgens Bibic : “Patrick Blomberg neemt de tijd om me een ​​sms te sturen, ondanks dat hij geen fout heeft gemaakt. Hij krijgt mijn volledige respect “.

Almen Bibic wordt per brancard van het ijs weggevoerd (Foto: C More)

HV71 wint tweede wedstrijd op rij

Ook HV71 schijnt de goede weg ingeslagen te zijn. Ondanks de vele blessures bij de aanvallers, waaronder aanvoerder Martin Thörnberg en Andreas Thuresson. Donderdag was er geen wedstrijd voor de ploeg uit Jönköping. Zaterdag werd in de eigen Kinnarps Arena Örebro met 3-1 verslagen. Bij de gasten ontbrak Aaron Palushaj met een hersenschudding. Bij de thuisploeg speelde een 18-jarige debutant: Anton Heikkinen. Zijn eerste schot op doel in de SHL was meteen raak, 1-0.

Anton Heikinnen (foto Daniel Stiller)

De blauw-gele formatie had voor deze wedstrijd 20 powerplays gehad, waarvan er slechts twee werden benut. Tegen Örebro was het meteen bij de eerste powerplay raak. Robert Figren zette de  2-0 op het scorebord en daarmee werd ook de eerste periode afgesloten. In de tweede periode kon de thuisploeg laten zien dat het goed kan penalty killen. Maar liefst twaalf minuten werd een stoeltje in de strafbank warm gehouden terwijl Örebro daar niet van kon profiteren. Doordat ook HV niet aan scoren toekwam bleef de tussenstand 2-0. In de derde periode moest Örebro komen, maar het was juist HV71 dat het spel dicteerde. Sebastian Wännström scoorde de 3-0 en vanaf de blauwe lijn wist Linus Arnesson alsnog de zeer sterk keepende Jonas Gunnarsson te passeren: eindstand 3-1.

Door twee overwinningen via shootouts wist Mora IK deze week vijf plaatsen te stijgen en staat nu op een zevende plek.

SHL Stand 2018-10-14

Tweemaal verlies Zwarthoed en Hamers

SDE HF trad donderdag met Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed aan tegen nummer twee van de ranglijst Leksand. Qua schotverhouding was de ploeg uit Dalarna duidelijk de betere (50-22). Toch wisten de dames uit de hoofdstad het Leksand toch moeilijk te maken. Pas in de 56ste minuut werd het 1-2 en nadat goalie Sofia Reideborn (47 saves) van het ijs werd gehaald scoorde de gasten via een empty netter de 1-3.

Zondag konden de dames uit Stockholm revanche nemen op HV71 dat vorige week had gewonnen met 4-0. Dat gebeurde echter niet. De dames uit Jönköping wonnen met 2-4. Sofia Reideborn kwam deze wedstrijd tot 42 saves op 46 schoten. SDE HF had elf schoten op doel.

SDHL Stand 2018-10-14

Dijkema en Wortel blijven winnen met Färjestad

In de uitwedstrijd tegen het tweede damesteam van Leksand IF, scoorde Marée Dijkema haar eerste goal voor Färjestad BK. Haar goal zette tevens de eindstand (1-3) op het scorebord. Volgens de coach van FBK is Leksand IF samen met Sanviken de sterkste tegenstanders in de DamEttan Västra. Net als Sanviken, dat twee weken geleden het onderspit moest delven tegen Britt Wortel, Dijkema en hun teamgenoten, moest Leksand dat nu dus ook.

Vooraf was Färjestad toch wel wat gespannen gezien de kracht van Leksand. Bovendien werd het team verstekt met een aantal spelers uit het eerste team (dat in de SDHL speelt en donderdag nog had gewonnen van SDE EF). Marée Dijkema: “Hierdoor begonnen we echter nog scherper aan de wedstrijd. Wij waren de betere ploeg en creëerden de beste kansen.
Het werd een fysieke wedstrijd met behoorlijk wat straffen. De groen-witte brigade wist echter acht van de negen penalty-kills goed door te komen. Mede ook door het goede werk van goalie Lina Eriksson die in totaal 24 van de 25 schoten wist te stoppen.

We speelden tactisch heel goed en speelden echt als een team. Vooraf hadden we een plan en daar hielden we ons aan en we lieten ons niet gek maken door de vele penalties die we kregen.
Over haar eerste goal zegt Dijkema: “Heel erg fijn om in zo’n gelijkopgaande wedstrijd te scoren. Het was een goed uitgespeelde aanval met twee mooie passes waarna ik de puck in het net kon schieten.

Met acht punten uit drie wedstrijden bezet FBK de tweede plaats achter Sandvikens IK dat een wedstrijd meer heeft gespeeld en tien punten heeft.

Dijkema (linksboven) en Wortel (linksonder) met ploeggenoten Axelsson, Fernström, Martinsson en Hiis. (Bron: Färjestad BK)

Winst en verlies voor Visby/Roma, zonder Oosterwijk

Vrijdag won Visby/Roma HK met 4-3 van Segeltorps IF. Martijn Oosterwijk zag vanaf de bank zijn ploeg op 4-0 komen door onder andere drie goals van Mikael Adamsson. Tot de 43ste minuut wist Daniel Marmenlind zijn doel schoon te houden. Segeltorp kwam nog gevaarlijk dichtbij maar ondanks een schotverhouding in de derde periode van 5-16 en twee straffen voor VRH in de laatste tweeënhalve minuut bleven de punten op Gotland.

Zondag volgde de uitwedstrijd tegen IF Vallentuna BK. Ook deze wedstrijd was Marmenlind de goalie voor Visby/Roma en moest Oosterwijk weer vanuit de spelersbank de wedstrijd volgen. Via de periodestanden 2-0, 1-1, 0-1 werd de wedstrijd uiteindelijk met 3-2 gewonnen door Vallentuna. De Gotlanders bezetten momenteel een vierde plaats op de ranglijst. Ze hebben echter meer wedstrijden gespeeld dan de andere ploegen.

GP TP
1 Hudiksvalls HC 8 24
2 Huddinge IK 8 18
3 Enköpings SK HK 9 15
4 Visby/Roma HK 10 15
5 Segeltorps IF 8 14
6 Sollentuna HC 9 14
7 Väsby IK HK 7 13
8 IF Vallentuna BK 8 12
9 Nyköpings HF Ungdom 7 10
10 Hammarby IF 8 6
11 Hanvikens SK 8 5
12 Trångsunds IF 10 4
Previous Geleen en Herentals nog steeds 100%, cruciale zege Chiefs Leuven
Next DEFINITIEF: Heerenveen aangewezen als winnaar van gestaakt duel tegen Den Haag