Zwarthoed scoort tweemaal voor SDE HF


Face-Off IJshockey SHL

Een week ijshockey in Zweden. Barend Hoogteijling blikt terug op de SHL, de SDHL en de HockeyEttan Östra. Na afloop van de gewonnen wedstrijd in Gotenburg had hij nog contact met Julie Zwarthoed.

Zwarthoed en Hamers winnen in Gotenburg

In de SDHL speelden Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed donderdag uit tegen AIK (Stockholm). Voor SDE HF betekende dit, na het verlies van vorige week zondag tegen Djurgården, het tweede verlies op rij in een stadsderby. De wedstrijd werd met 3-0 verloren.
Zaterdag volgde de uitwedstrijd tegen HV71. Niet in Jönköping, maar ruim 100 kilometer zuidelijker in Ljungby. Dit om het ‘World Girls’-ijshockeyweekend in Ljungby extra kracht bij te zetten. HV71 bleek te sterk voor de ploeg uit de Zweedse hoofdstad en mede door twee goals van Fanny Rask, de oudere zus van Viktor Rask (Carolina Hurricanes), verloor SDE HF met 4-0.

De wedstrijd zondag in en tegen Göteborg HC werd met 5-0 gewonnen. Zwarthoed had met twee goals en een assist een groot aandeel in de overwinning. Toch prijst Zwarthoed zelf vooral het collectief: “We wisten dat we Göteborg moeten en kunnen verslaan. Zeker als we vanaf de eerste minuut voluit zouden gaan. Zo lang zij in de wedstrijd zouden blijven, zouden we het onszelf moeilijk maken. We hebben 60 minuten met volle focus gespeeld, penalties gekilled en de powerplays handig uitgespeeld. Zo heeft Göteborg geen moment gehad om in de wedstrijd te komen.

Julie Zwarthoed
Julie Zwarthoed, eerder dit seizoen, in actie in de thuiswedstrijd tegen Göteborg HC

Het hoogste niveau voor de dames in Zweden heet sinds het seizoen 2016/17 SDHL. Voorheen werd er gespeeld onder de naam Riksserien. De SDHL bestaat dit seizoen uit tien ploegen, die een dubbele competitie spelen. De eerste acht ploegen gaan na 36 speelronden door naar de play-offs.
De afgelopen drie seizoen wist Luleå HF/MSSK ieder jaar de reguliere competitie te winnen. In 2016 en 2018 wonnen zij ook de play-offs. Het huidige seizoen is overigens pas het vierde seizoen dat Luleå HF/MSSK op het hoogste niveau speelt. In 2017 werd Djurgården kampioen van Zweden door de play-offs te winnen.

SDE HF (waar Zwarthoed en Hamers aan hun vierde seizoen bezig zijn) speelt voor de vijfde opeenvolgende keer op het hoogste niveau. De voorgaande jaren werden afgesloten op een plek die deelname aan de play-offs uitsloot.

Twee keer winst voor Visby/Roma

Buiten de trainingen om was Martijn Oosterwijk deze week ook elders actief. Samen met de andere import van Visby/Roma, de Canadees Zane Jones, zette hij zich in voor een landelijke actie van radiostations voor Världens Barn (Kinderen van de wereld). Oosterwijk en Jones beschilderden, met hulp van de kunstenaar Peter Lindberg, een stoel die afgelopen vrijdag werd geveild. Hoeveel de stoel heeft opgebracht is ons niet bekend.

Martijn Oosterwijk & Zane Jones

Zaterdag speelde Visby/Roma een uitwedstrijd tegen hekkensluiter Hanvikens SK. In de 44ste minuut stond het team van Gotland al voor met 0-4. In de laatste 10 minuten wist de thuisploeg de stand toch nog wat dragelijker te maken en zorgde voor een 2-4 eindstand.
Voor Visby/Roma verdedigde Daniel Marmenlind het doel en wist Mikael Adamsson voor de zevende keer dit seizoen doel te treffen.

Ook op zondag tegen Enköpings SK HK stond Oosterwijk niet op het ijs. Wel zag hij de Gotlanders voor de tweede keer dit weekend winnen (2-4). Mikael Adamsson scoorde in de achtste wedstrijd van het seizoen zijn achtste goal voor Visby/Roma.
Door de twee overwinningen staan ze nu op de vijfde plek in de HockeyEttan Östra

Linköping, Malmö en Timrå blijven goed presteren

Voor de derde week op rij is het Linköping dat de ranglijst aanvoert. Na acht wedstrijden heeft de ploeg 15 punten behaald en een doelsaldo van 25 voor en 13 tegen. Zeven van die tegengoals kreeg Linköping in de laatste twee wedstrijden. Donderdag werd er nog wel met 7-4 thuis van Mora IK gewonnen. In zijn voorgaande vijf wedstrijden had Jonas Gustavsson (zijn bijnaam is Het Monster) nog maar drie pucks uit het net hoeven halen en was hij daardoor goalie-van-de-maand in de SHL. Zaterdag volgde de wedstrijd tegen Färjestad BK en deze werd met 3-0 gewonnen. Gustavsson hoefde de puck deze keer niet uit het net te vissen, want zijn collega Jacob Johansson verdedigde het doel.

Jonas ‘Monstret’ Gustavsson – Linköping HC

Malmö is opgerukt naar een tweede plaats (15 punten uit zeven wedstrijden). Dinsdag werd nog verloren van Frölunda (1-2). Dankzij de winst in de Skåne-derby tegen Rögle BK (1-2) en de winst op Örebro BK (5-1) weten de Redhawks Djurgården IF en Skellefteå AIK voorlopig achter zich te houden.

Timrå IK blijft ook goed presteren, met drie winstwedstrijden op rij. De laatste tegen Mora IK, echter pas na verlenging (2-1). Opvallend was dat Timrå IK in die verlenging vooral de jongere spelers zoals Filip Hållander en Jacob Olofsson veel ijstijd gaf, terwijl Mora IK vertrouwde op zijn geroutineerde imports zoals de erg goed spelende Spencer Abbott.
Ook donderdag werd er gewonnen. Vier minuten voor tijd leidde Timrå nog met 0-4 tegen Brynäs IF. De eindspurt van Brynäs kwam echter te laat en zo won Timrå alsnog met 3-4.
Erg belangrijk voor Timrå is goalie Niklas Svedberg. In de vier gewonnen wedstrijden was hij steeds de goalie. In drie van deze wedstrijden had Timrå duidelijk de minste shots-on-goal (22-30 / 18-39 en 18-43).

Niklas Svedberg – Timrå IK

Verbale incidenten op het ijs

Deze week ging het in Zweden verder ook nog om twee verbale incidenten op het ijs. Vorige week zaterdag kreeg Marcus Sylvegård (Malmö Redhawks) in de wedstrijd tegen Djurgården IF een match-penalty, met als gevolg twee wedstrijden schorsing. Het bleek dat Sylvegård zich seksistisch had geuit naar Alexander Urbom.
De SHL treedt dit seizoen strenger op tegen seksistische, racistische en ander discriminerende acties van spelers. Achteraf gaf Sylvegård aan dat ook hij seksistisch bejegend was, maar dat hij zichzelf niet had moeten laten gaan en oprecht spijt heeft van zijn uitlatingen.

Het andere incident dateert uit april 2017. HV71 en Brynäs IF speelden de finale in de play-offs. Achteraf gaf, de destijds 20-jarige HV71 goalie, Linus Söderström aan dat hij door een Brynäs speler constant werd beledigd vanwege zijn handicap. Söderström leidt aan het Asperger syndroom en heeft ADHD.
Söderström heeft nooit willen zeggen welke speler het was. Een bron geeft nu aan te weten dat het om Johan Alcén gaat. Ondanks het interne onderzoek dat Brynäs destijds instelde is Alcén nog altijd de ambassadeur voor de club voor het UNICEF project ‘een goed begin’.
Juist daarom kwam de bron nu met zijn informatie naar buiten, omdat dit niet samen kan gaan met de nieuwe richtlijnen van de SHL en de inzet van het UNICEF project. Maar hier gaan we vast nog meer over horen!

Previous Sprong show: Point-per-game ondanks gebrek aan minuten
Next Overzicht: alternate jerseys terug in NHL met Whalers, Ducks en outdoor games