Sprong show: Point-per-game ondanks gebrek aan minuten


Face-Off IJshockey Daniel Sprong ShowShow

Elke week blikken we terug op de week van Daniel Sprong. Afgelopen week werd het NHL-seizoen in gang gezet met de Nederlander op het ijs bij Pittsburgh Penguins. Na de laatste pre-season wedstrijd te hebben gemist, was Sprong in beide duels van de eerste week goed voor een assist.

When life gives you lemons…

Waar de meeste fans ervan overtuigd zijn dat Sprong het beste tot zijn recht komt op een technisch sterke eerste of derde lijn, moet de geboren Amsterdammer voorlopig genoegen nemen met spaarzame minuten op het vierde plan. Met Matt Cullen en Riley Sheahan moet Sprong proberen zich naar boven te werken in de line-up en voorlopig zit het qua statistieken in ieder geval wel goed.

Donderdag speelde Sprong met de Penguins de eerste wedstrijd van het seizoen tegen rivaal Washington Capitals. Ondanks dat de nieuwbakken Stanley Cup-winnaar zich kranig verweerde, kregen ze in overtime de beslissende 7-6 van de Pinguins te verwerken. Ondanks een krappe zeven minuten op het ijs speelde Sprong wel een belangrijke rol bij de 3-2. Een mislukt schot van de nummer 41 belandde bij Jake Guentzel, die zijn eerste goal van het seizoen maakte. Verder was er weinig om over naar huis te schrijven. Sprong bleef zonder schoten op goal en eindigde de avond ook nog eens met een plusminus-rating van -1.

Op zaterdag kregen de Pens een flinke klap te verduren. In eigen huis was Montreal met 5-1 te sterk. Sprong gaf de pass op de assist van Kris Letang voor Sheahan. Daarmee zijn Sprong en Letang de enige spelers die in alle wedstrijden van Penguins tot nu toe tot een punt kwamen. Het mocht echter niet baten, Sprong was met ruim elf minuten wederom de Penguin met de minste minuten op het ijs. Ondanks dat hij geen schot op doel gelost heeft, kunnen we wel al twee hits op zijn conto schrijven.

Lange weg te gaan

Al met al mogen we niet klagen over de productie van Sprong. Wel is het jammer dat hij weinig aan spelen toekomt tot nu toe. Tegen de Capitals had het nog een redelijke reden, aangezien het een lastige wedstrijd was tegen een hele sterke tegenstander. Tegen Montreal liep het voor het hele team niet, maar leverde Sprong toch een assist.

Het is wel verontrustend dat de sniper niet tot schoten op doel komt. Uiteindelijk moet Sprong het namelijk vooral hebben van zijn schot. Zolang hij geen kansen krijgt zal het lastig blijven om doelpunten te maken. Maar wellicht is het juist de tactiek van coach Mike Sullivan om Sprong op een lijn te laten spelen waarop hij tot weinig kansen zal komen. Dan zal hij zich op andere vlakken moeten ontwikkelen om uiteindelijk op te vallen en stappen te maken.

Kritische media: “Sprong doet te hard zijn best”

Als we verder kijken dan alleen zijn statistieken valt wel op dat Sprong nog niet helemaal op zijn plek zit. Het schaatsen en de positionering is nog niet helemaal gelukkig, zo viel ook Penguins-watcher Josh Yohe van The Athletic op. “Ik ben niet graag kritisch op Daniel Sprong, aangezien hij nog nauwelijks een factor is geweest, goed of slecht. Maar ik moet zeggen dat zijn spel wat ongemakkelijk aanvoelt. Misschien heeft hij nog een paar wedstrijden nodig. Hij ziet er tot nu toe gewoon wat slordig uit, botst vaak tegen teamgenoten en valt op ongelukkige momenten. Dat is vaker voorgekomen. Ik krijg de indruk dat hij veel te hard zijn best doet om indruk te maken. Het zou hem denk ik goed doen om rust te houden en te wachten tot de wedstrijd naar hem toekomt in plaats van andersom. Sheahan en Cullen zien er wel scherp uit. Dat zal hem voordeel opleveren wanneer hij beter wordt.”

Komende week speelt Sprong met de Penguins op donderdag eerst in eigen huis tegen de verrassing van vorig seizoen, Vegas Golden Knights. Op zaterdag volgt de mogelijkheid om revanche tegen te nemen in Canada op Montreal Canadiens. Sprong’s coach Sullivan heeft inmiddels toegegeven dat Sprong meer minuten moet krijgen.

Previous Top drie verliest, Ingolstadt en Krefeld vinden de aansluiting
Next Zwarthoed scoort tweemaal voor SDE HF