RBS XII: Wordt het UNIS Flyers Heerenveen of CAIROX HIJS Hokij?


UNIS Flyers Heerenveen HIJS Hokij DEn Haag ijshockey Face-Off
Foto: Robert Bos

Vanavond barst in Thialf het ijshockey seizoen los met de strijd om de Ron Berteling Schaal. Wie lost Microz Eaters Geleen af als winnaar? Wordt het UNIS Flyers Heerenveen of CAIROX HIJS Hokij? Ed Versteeve blikt vooruit op het duel dat om 20:00 uur van start zal gaan in Heerenveen.

TELLERS OP NUL

Vorig seizoen telt niet meer, zo simpel is het. We gaan de eerste strijd om een prijs in met de ploegen die de afgelopen twee jaren beiden een triple op hun palmares bij konden schrijven. Maar als we kijken naar de winstpartijen om deze Ron Berteling Schaal, zal vooral Heerenveen tot op het bot gemotiveerd zijn. Flyers stond in vijf finales om deze schaal te winnen en stond ook vijf maal met lege handen. Den Haag deed dat beter tot nu toe; in vier finales, werd drie keer de schaal in de prijzenkast gezet.

Geleen Ron Berteling Schaal IJshockey BeNe League
Foto: Lex Eckhardt

UNIS FLYERS HEERENVEEN

De Friezen willen in de eigen hal een primeur neerzetten en de eerste RBS winnen. Daarbij zal ongetwijfeld het ‘we gaan niet weer in eigen huis verliezen’ in het koppie zitten. Zowel de landstitel als het BeNe League kampioenschap werd in de eigen Thialf aan Den Haag verspeeld. Je merkt aan alles dat de ploeg hongerig is om meteen goed van start te gaan, het wil niet alleen de mensen iets bewijzen maar ook zichzelf.

CAIROX HIJS HOKIJ

De ploeg uit de Hofstad zal met het nodige vertrouwen afreizen, wetende dat winnen in Heerenveen niet onmogelijk is. Maar! Zoals gezegd zit men niet in de flow van vorig seizoen, dat zal weer moeten groeien. De selectie van Chris Eimers zal echter vol voor deze prijs gaan, maar de vraag is -en dat geldt ook voor Heerenveen- op dit moment: ‘Hoe goed is Den Haag zo vroeg in het seizoen al?’

WAAR STAAN DE TEAMS?

Altijd een lastig moment om te bepalen; beide ploegen draaien nog niet op volle toeren, maar zullen ook het besef hebben dat er vol gas gegeven moet worden. Wie gaat daar het beste mee om op dit moment? Wie heeft zijn manschappen het fitst en meest gretig op het ijs? En welke automatismen zitten er al in de teams zo vroeg in het seizoen? Daarin lijken de Friezen licht in het voordeel te zijn, zij hebben de minste inpassingen te maken ten opzichte van vorig seizoen.

WAAROM HEERENVEEN ZAL WINNEN

Heerenveen is er alles aan gelegen om zich te revancheren voor het vorige seizoen. Vier finales, nul prijzen. En linksom of rechtsom; er staat opnieuw een finale op het programma. Heerenveen kan daarin direct een statement maken en laten zien ‘Hallo! We tellen nog wel degelijk mee’, want na het afgelopen seizoen werd er veel te makkelijk een gevoel gecreëerd alsof men er niets van kon. Dat laatste is natuurlijk complete onzin, want Flyers heeft opnieuw een team dat zeker om de prijzen gaat spelen.

UNIS Flyers Heerenveen HIJS Hokij DEn Haag ijshockey Face-Off
Foto: Robert Bos

WAAROM DEN HAAG ZAL WINNEN

Het is aan de andere ploegen om Den Haag omver te werpen dit seizoen. De Uithofbewoners kenden een magistraal seizoen, maar weet ook dondersgoed dat prijzen behouden niet zo eenvoudig is. Aan de andere kant van het ijs kunnen ze erover mee praten. HIJS zal het goede gevoel van vorig seizoen vast willen houden en een vliegende start maken met het winnen van de eerste prijs in het seizoen. En het weet dat duels tegen Heerenveen altijd het beste in de ploeg naar boven haalt.

Vanavond om 20:00 uur klettert de puck op het ijs en dan gaan we het antwoord op de vraag krijgen ‘wie het eerste tikje op de kin’ uitdeelt bij de ander. Mocht je nog geen kaartje hebben bemachtigd? Doen! Wie niet in de rij bij Thialf wil staan, bestelt zijn of haar kaart HIER voor de topper van vanavond.

Previous NHL Preview: LA Kings, de terugkeer van Ilya Kovalchuk in de NHL
Next Tilburg Trappers wint eerste competitiewedstrijd in Erfurt