NHL Preview: Colorado bouwt voort op erfenis Duchene-trade


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Tim Gerth laat zijn licht schijnen op de Colorado Avalanche.

Afgelopen seizoen

Eindelijk kwam er een einde aan de soap rondom Matt Duchene. General Manager Joe Sakic hield, tot ieders verbazing, vast aan de torenhoge vraagprijs en werd uiteindelijk beloond voor zijn geduld. Ottawa Senators hapte toe en zie wat daarvan is gekomen. Tot de trade leek de Avalanche kansloos voor de play-offs. Na de trade speelde het team alsof er een last van haar schouders was gevallen. Onder aanvoering van Hart Trophy-kandidaat Nathan MacKinnon stoomde het op naar de play-offs, waar het dapper weerstand bood, maar werd uitgeschakeld door de Nashville Predators.

Aangetrokken en vertrokken

Jonathan Bernier maakte plaats voor Philip Grubauer, vorig seizoen nog vaak eerste goalie van Stanley Cup-winnaar Washington Capitals. Daarnaast kwam er met Ian Cole en Matt Calvert wat ervaring bij in de jonge ploeg, die zal voort willen bouwen op talent. Blake Comeau (Dallas Stars) en Nail Yakupov (KHL) vertrokken, maar zullen waarschijnlijk niet erg worden gemist.

Vooruitblik

Een team dat enkele jaren geleden nog op zijn gat lag, heeft inmiddels een ijzersterke kern van jong talent. Met een dynamische verdediging en een van de beste aanvalslijnen in de hele NHL moet de Avalanche weer in staat worden geacht om de play-offs te halen. Toch blijft het de vraag hoeveel het team zich ontwikkeld, dit zal bepalend zijn voor waar het team eindigt. Talent is mooi en leuk om naar te kijken, maar een terugval ligt vaak op de loer. Daarnaast hoopt Adams Award-kandidaat van 2018, Jared Bednar, dat hij met twee sterke goalies een blessure kan opvangen. Maar wie wordt de eerste goalie? Nieuwkomer Philip  Grubauer of publieksfavoriet Semyen Varlamov?

Keep an eye on

Samuel Girard. Zonder twijfel het meest veelbelovende talent dat Colorado overhield aan de trade met de Ottawa Senators en Nashville Predators, waar de 20-jarige verdediger vandaan kwam. Het surplus van Nashville aan verdedigende talenten zorgde ervoor dat het team afscheid kon nemen van het talent. Samuel Girard maakte echter een stormachtige ontwikkeling door en is in potentie een verdediger voor het eerste paar. Achteraf gezien, moet David Poyle, GM van Nashville, daarvan hebben gebaald.

Wie je nog meer in de gaten moet houden? De Ottawa Senators. De Avalanche hebben de eerste draft pick in handen van de Senators voor 2019 en die zou wel eens heel hoog kunnen worden, zeker wanneer Erik Karlsson het team besluit te verlaten.

Voorspelling

Onder leiding van Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen en Gabriel Landeskog heeft Colorado absoluut de offensieve kracht om ver te komen. Het vraagteken blijft echter de verdediging. Ondanks versterkingen is het de vraag hoe de talentvolle ploeg standhoudt. Verwacht een vergelijkbaar seizoen als de New Jersey Devils vorig seizoen hadden: een sterke jonge ploeg met veel leuke wedstrijden en veel doelpunten, maar als het erop aankomt, zal de Colorado Avalanche nog net tekort komen voor de prijzen. Het hangt ook af van de concurrentie in de Central Division, of het genoeg zal zijn om de play-offs te halen.

Previous NHL Preview: St Louis Blues is klaar voor revanche
Next BeNe League Preview: AHOUD Devils Nijmegen heeft torenhoge ambities