Eaters 50 weekend Dag 2: Winst voor HYC in finale tegen Geleen


HYC Eaters 16092018 Face-Off.nl

Dag twee van het Smoke Eaters 50 jaar weekend stond in het teken van ‘de prijzen verdelen’. Reginald Delmarche blikt terug op een tweede deel van een meer dan geslaagd feestweekend in Geleen!

Zondagmiddag in de “kleine” Finale zagen we Bulldogs Luik en Ice Aliens Ratingen het ijs op schaatsen. Direct na puck drop al de eerste kans voor Luik en dertig seconden later al de openingstreffer door Cheyne Matheson, op assist van Jordan Paulus en Akim Ramoul. Ratingen reageerde gevat binnen de zestig seconden met de gelijkmaker van, alweer, de sterke Duitse kapitein Dennis Fishbuch. Ondanks heel wat Luikse pogingen en enkele gevatte Duitse tegenprikken bleef het 1-1.

Bulldogs domineren de tegenstander

Na de dweilpauze kregen we eerst wat van hetzelfde; druk en kansen voor Luik, tegenprikken van Ice Aliens. In de derde minuut werd een meer dan rake prik van de Duitse gasten koelbloedig afgemaakt voor de 1-2. Na goed zes spelminuten kon Bryan Henry, op aangeven van Yoren De Smet, met een mooie move de stand weer in evenwicht brengen. Het spel was nu heel wat evenwichtiger.  Dat was slechts uitstel, want de eerstvolgende Luikse power-play werd benut door topscorer Matheson, na voorbereidend werk van Michael Distate, om de Bulldogs weer naar de leiding te knallen. Ratingen, met amper 2 lijnen aanwezig, zakte fysiek wat weg. Bulldogs verdubbelde de voorsprong via een doorduwertje van kapitein Paulus even voor de tweede pauze.

Smoke Eaters 50 jaar Geleen Luik Bulldogs BeNe League IJshockey Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Moegestreden Ratinger Ice Aliens door de knieën

Al flink in de derde periode werd het 5-2 via, opnieuw, de vinnige winger De Smet op assist van maatje Henry. Kort daarop, toonden Bulldogs nogmaals hun efficiëntie in overtal en dikte de Luikse kapitein Paulus aan tot 6-2. In de zeventiende minuut werd een strak schot vanaf de blauwe lijn van Loris Darques handig ingetipt door Lars Engwegen. Goed voor de eindscore van 7-2 en Brons voor de brigade van Coach Paul Vincent. Na afloop stond Cheyne Matheson bij ons om vooruit te kijken op de komende campagne in het Luikse.

Leuk begin van de Eaters 50 Finale

In de derde minuut scoorde de jonge Ben Coolen droogjes na voobereidend werk van Mitch Morgan en Preston Shupe. 0-1 voor HYC. Beide teams dwongen mooie kansen af. Lukasz Bartak profiteerde van een slordige Kempense puckcontrole om op doel af te stormen. De razendsnelle forward werden de benen onderuit getrokken en er volgde een Penalty shot. Deze werd feilloos omgezet door de sympathieke Poolse Tsjech.

Op het kwartier brak Microz Eaters snel uit, via Yann Turcotte, en de counter werd afgewerkt door Tom Marx. De thuisploeg op voorsprong met 2-1. Verdere doelpunten bleven uit, ondanks de aan beide kanten oplopende strafminuten.

Eaters HYC 16/09/2018 Face-Off.nl
foto : Kurt Tops

Totale ommekeer in 84 seconden

Het middenstuk was amper twee minuten oud of er mochten alweer drie spelers de strafbank op. HYC nam, ondanks een man minder op het ijs, de Limburgse defensie drie maal op snelheid te grazen. De doelpuntenmakers van dienst:  Canadees Shupe, Ben Coolen en Arne Van Espen. Van 2-1 naar 2-4! In 80 seconden van 2-1 naar 2-4 en door drie short handed goals! Toen vond Eaters coach Andy Tenbult het welletjes en riep een Time Out in. In sneltempo las ie zijn troepen de levieten en wisselde Michael Sterkens voor Rowan Delil in. Maar even later ontfutselde HYC, weer met een mannetje minder op het ijs, de thuisdefensie opnieuw de puck. Waarop Vincent Morgan er nog voor het half uur 2-5 van maakte.

Eaters HYC Face-Off.nl ijshockey
foto : Kurt Tops

Eaters scoren te laat

De slotperiode begon met quasi vier minuten power-play voor de thuisploeg. Maar scoren lukten de Limburgers niet. Op de talrijke schoten op doel stond HYC stand-in Arne Waumans steeds op de juiste plek. Herentals grossierde verder in strafminuten, maar Microz Eaters slaagde er maar niet in de 18-jarige Kempense goalie te passeren. Tot in de laatste minuut Eaters eindelijk nog eens een overtal situatie wist te verzilveren, via Nick Verschuren, op assist van Luca Heutmekers en Vadim Gyesbreghs. Het publiek ging er nog even achter staan en prompt tekende Lars Van Sloun voor de 4-5 na voorbereidend werk van Marx en Mordy Munichman. Met nog vijf tellen te gaan echter te laat om nog een overtime af te dwingen. Referee Debby Hengst floot, na een wel erg drukke avond (getuige de 58 strafminuten die uitgedeeld dienden te worden), de wedstrijd af. Een meer dan geslaagd jubileum weekend voor Eaters en een eerste “Trofee” voor HYC Era Renomar een feit.

Na afloop spraken wij met Eaters goalie Rowan Delil en blikte alvast vooruit op het komende seizoen.

Previous Preview: Tilburg Trappers hongerig naar vierde titel en DEL2
Next Ingolstadt, Düsseldorf, Köln en Mannheim scoren er op los