NHL Preview: Dallas Stars weer terug in de playoffs?


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Jonathan van Osta belicht vandaag de verwachtingen van Dallas Stars.

Afgelopen seizoen

Dallas had al meerdere seizoenen achter elkaar de plank misgeslagen als het om de play-offs ging. Het was dan ook niet vreemd dat de focus lag op het behalen van een play-off positie. Hoewel de Stars dichtbij de play-off positie kwamen, stortte alles na de All-Star onderbreking in elkaar. Wederom zouden de Stars niet meespelen in de NHL play-off series. Wat ging er allemaal mis?

Doelmannen Bishop en Lehtonen vielen regelmatig uit door blessures

Om te beginnen waren er veel blessures gedurende het seizoen. Niet alleen vielen enkele belangrijke veteranen en sterspelers uit, ook waren de goalies veel geplaagd door blessures. Voor een team als de Stars, die vooral steunt op twee consistente goede goalies, was dat een pijnlijke situatie.

Daarnaast werden gedurende het seizoen te veel veranderingen in de line-ups gemaakt. Het team miste hierdoor consistentie en kon zich daardoor niet blijven meten met de sterkere teams uit de NHL.

Aangetrokken en vertrokken

Mogelijk is de belangrijkste wijziging voor de Dallas Stars wel de wijziging van de coach. De oude coach, Ken Hitchcock, was in mei afgelopen seizoen gestopt. Voor hem kwam Jim Montgomery in de plaats. Montgomery heeft de voorgaande jaren gecoacht bij de University of Denver. De keuze voor Montgomery had vooral te maken met de jonge gemiddelde leeftijd van de Stars, waarvan General Manager Jim Nill verwacht dat er meer chemie is tussen de spelers en de coach.

Een andere belangrijke wijziging is de nieuwe verdediger Miro Heiskanen. De verwachting van deze draft uit 2017 is dat hij een grote impact zal hebben op het team. Momenteel wordt hij gezien als de beste speler ter wereld die niet in de NHL speelt. Een andere belangrijke speler is Valeri Nichushkin, die na twee seizoenen KHL (CSKA Moscow) weer terug komt bij Dallas.

Vooruitblik

Net als vorig seizoen ligt de focus van de Dallas Stars op het behalen van een play-off plek. Dat het vorig jaar niet gelukt is, verraste zowel spelers als coaching staff. De nieuwe coach Montgomery is echter vol van vertrouwen. Uiteindelijk heeft het team alles wat het nodig heeft. Met sterspelers als Jamie Benn, Tyler Seguin, Alexander Radulov, John Klingberg en Ben Bishop zijn de krachten goed verdeeld op offensief vlak en defensief vlak en is bovendien de goal in goede handen.

Tyler Seguin: goed voor veel doelpunten maar ook voor veel ‘hits’

Keep an eye on

Een lineup van Jamie Benn en Tyler Seguin zou een mooi vooruitzicht zijn voor de Dallas Stars. Deze twee spelers hebben samen ruim 140 hits op hun naam staan in het afgelopen seizoen. Qua punten moeten deze spelers ook niet onderschat worden. Alleen Alex Ovechkin heeft de afgelopen vijf seizoenen meer goals gemaakt dan Tyler Seguin.

Voor wat betreft de verdediging moeten we John Klingberg in de gaten houden. Klingberg is de belangrijkste verdediger van het team, zowel vanwege zijn goede defensieve spel als vanwege het aantal assist afgelopen seizoen. Met 59 assists stond hij tweede in de NHL ranking van verdedigers.

Ten derde wordt het spel van goalie Ben Bishop belangrijk. Hij is in alle opzichten het sluitstuk van de Dallas Stars. Afgelopen seizoen had hij echter veel te kampen met blessures. Hopelijk is hij dit seizoen fitter; dan worden de wedstrijden van Dallas weer een spektakel om te volgen.

Voorspelling

Met de nieuwe coach zal het spel van de Stars komend seizoen waarschijnlijk flink anders zijn dan voorgaande seizoenen. De Dallas Stars hebben ruim voldoende ster spelers om op alle vlakken een gevaarlijke tegenstander te zijn. Als de special teams hun focus vast kunnen houden, en de goalies fit blijven, zullen we de Dallas Stars misschien voor het eest in bijna tien jaar weer terug zien in de play-off finale.

 

Previous Eaters 50 Weekend: boeiende duels op de eerste dag
Next BeNe League Preview: Microz Eaters Geleen hongerig naar meer