Eaters 50 Weekend: boeiende duels op de eerste dag


Smoke eaters 50 jaar IJshockey Face-Off BeNe League

Microz Eaters Limburg moeten we tegenwoordig officieel zeggen. Maar dit weekend staat de Glanerbrook vooral in het teken van Smoke Eaters Geleen. Reginald Delmarche was van de partij op de eerste dag.

Mooie opener tussen Bulldogs Luik en HYC Era Renomar

Luik Herentals Geleen
Foto: Kurt Tops

Van een verkenningsronde geen sprake dit Eaters jubileum weekend, want de aanvallen werden vlot aan beide kanten opgezet om het initiatief te grijpen.
Na pakweg drie minuten trilden de Luikse netten na een snelle aanval van de rood-witte brigade van coach Jeffrey Van Iersel en afgerond door de jonge Jacques De Ceuster op assist van Kyle Brothers.

Luik probeerde de gaskraan open te draaien maar HYC wegdrukken lukte niet. Integendeel, een Kempense power-play werd op aangeven van Emiel Goris en Kyle Brothers door Vincent Morgan benut om de voorsprong te verdubbelen.

In de dertiende minuut, ondanks druk van Luik, werd een snelle HYC counter opgezet door Vincent Morgan en koudweg afgemaakt door Ben Vercammen voor de 0-3. Dat duo zat even later samen op de strafbank, beiden voor slashing. Bulldogs konden deze dubbele man-meer situatie niet uitbuiten en moesten zo met een 0-3 achterstand de eerste dweilpauze in.

Knappe reactie van Luik

De tweede periode was amper op gang gefloten of een Herentals speler moest al het strafbankje van een keurig leidende Ramon Sterkens. De “thuisploeg” speelde de puck mooi rond en Cheyne Matheson scoorde de aansluiter voor het team van Paul Vincent. Slechts een minuutje later, alweer op power-play, speelde Nick Rivait maatje Akim Ramoul centraal aan. De Luikse forward devieerde handig voor de 2-3! Luik bleef verder duwen.

Een lang uitgesponnen aanval bracht plots Jordan Paulus vlak voor HYC goalie Kevin Van Looveren en de Luikse kapitein speelde handig de puck tegen de netten voor de Luikse gelijkmaker.

Halfweg de tweede periode counterde Luik, weer in overtal; snel via Lars Engwegen en Kai Willems. Captain Paulus was er als de kippen bij en zette zijn Bulldogs voor het eerst op voorsprong. HYC kwam eindelijk wat opzetten in de eindfase van P2. En ja hoor, na een flauw gekruist schot van Mitch Morgan, stonden de bordjes in evenwicht.

Sudden death beslist de wedstrijd

In de derde periode moest kersvers Luikenaar Bojay Claassen de strafbank op. HYC-import Brothers scoorde snel met een knap schot vanuit de pols mooi in linkerbovenhoek voor de 4-5. Net voor halfweg rondde Matheson een Luiks aanval droogjes af voor de gelijkmaker. In de slotfase was het speloverwicht voor de Luikenaren, maar tot scoren kwamen ze niet meer. 5-5 en dus op naar overtime met drie tegen drie het ijs op. En na 74 seconden was het zover; de winner werd door Vincent Morgan voorbij Luik goalie Tom Prodi gedumpt. Zo heeft HYC Era Renomar alvast zijn eerste finale van het seizoen bereikt!

Microz Eaters Geleen doet wat moet

Een flink gevuld Glanerbrook zag in de zevende minuut hun Microz Eaters op voorsprong komen na een snelle uitbraak van Tom Marx. Ratingen kwam er niet echt uit. Tot in een man meer situatie de Duitsers de gelijkmaker van dichtbij kon aantekenen. Op het kwartier lanceerde Vadim Gyesbreghs maatje Matt Beer. Beer hield twee bezoekende verdedigers af en verschalkte de Duitse goalie voor de 2-1. Eaters dwingt Ratingen tot fouten. In die Power Plays gaat de temperatuur wat omhoog met verdere straftijden tot gevolg. Het spelniveau daarentegen gaat hierdoor niet echt omhoog.

Morsen met kansen

Na de dweilpauze trok Geleen weer naar voren. Lukasz Bartak kreeg de puck op links aangespeeld, schoot hard tegen een Duitse verdediger aan waarna de puck belandde tegen de netten voor de 3-1. Aliens reageerden twee maal gevat met een strak schot, maar goalie Rowan Delil staat twee maal pal.

Eaters drukte de tegenstander steeds meer achteruit. De kloof uitbreiden lukte niet meer in de tweede periode voor de mannen van coach Andy Tenbult. De strafbanken bleven wel druk bezocht.

Eaters, opgeschrikt toch de Finale in

Een dubbele man minder situatie werd door Geleen net niet overleefd. Net toen de bank leegliep, knalde een Duitse winger de aansluitingstreffer voor Regionalliga club Ratingen binnen. Even over halfweg de slotperiode opnieuw twee man meer situatie voor de Duitse bezoekers en opnieuw een doelpunt. Ja hoor, Ice Aliens maakte gelijk!

Plots, moest een toch wat ingedommeld Eaters weer aan de bak. Het oogde wat rommelig en groot de opluchting toen aanwinst Bartak zijn tweede van de avond lekker erin knalde. De feestavond van Eaters en zijn fans kon beginnen en morgenavond de finale tegen Herentals.

Previous Veel overtime beslissingen in eerste speelronde van de DEL
Next NHL Preview: Dallas Stars weer terug in de playoffs?