Torpedo verrast, moeizame start voor SKA en Ak Bars


Face-Off IJshockey KHL

Na de eerste speeldagen zijn er nog vier ploegen zonder verliespunten. Het verrassende Torpedo, Avtomobilist, Avangard en Jokerit. De “topploegen” SKA en Ak Bars Kazan hebben al de nodige verliespunten. Ook werd er de afgelopen dagen door alle teams stilgestaan bij de vliegramp op 7 september 2011 waarbij het gehele team van Lokomotiv Yaroslavl het leven liet. Dit seizoen werd er voor het eerst weer gespeeld op deze datum. Patrick van Rijswijk blikt voor jullie terug naar de belangrijkste uitslagen van de laatste speeldagen.

Severstal Cherepovets – Avangard Omsk 1-4 (1-3, 0-1, 0-0)

Drie uit drie voor Avangard. Bij elk ander team zou je spreken van een succesvolle roadtrip. In het geval van Avangard is echter elke wedstrijd on the road. Zij spelen namelijk ook hun thuiswedstrijden op 2700 kilometer van Omsk. Door problemen met het eigen stadion worden deze gespeeld in de Moskou Regio. Op het ijs trekken de spelers zich daar niets van aan. Het team van coach Bob Hartley speelt vol vertrouwen. Na drie wedstrijden staat de ploeg op de volle 6 punten met een veelzeggend doelsaldo van 13 voor en 2 tegen. Tegen Severstal stond het na 15 minuten al 0-3 voor de bezoekers na goals van Max Talbot, Sergei Shirokov en Ansel Galimov. Ivan Zakharchuk deed hierna nog wat terug voor de thuisploeg. Het was uiteindelijk Artyom Manukyan die in de tweede periode de eindstand op het scorebord bracht. De derde periode was een formaliteit.

Jokerit – Admiral Vladivostok 4-1 (2-1, 2-0, 0-0)

Ook voor de Finnen drie uit drie. Drie thuisoverwinningen op ploegen uit het Verre Oosten. Kunlun, Khabarovsk en Vladivostok. Na de eerste periode stond het 2-1 voor de thuisploeg na goals van Mika Niemi en Geoff Platt (zijn eerste voor Jokerit na zijn overstap van CSKA) en Kirill Dyakov voor de bezoekers. In de tweede periode besliste de ploeg uit Helsinki de wedstrijd. Goals van Nicklas Jensen en de verrassende Sakari Manninen zetten de 4-1 eindstand op het scorebord.

Ak Bars Kazan – Barys Astana 4-3 (0-1, 3-0, 1-2)

Moeizame maar nuttige overwinning voor de titelverdediger. De ploeg staat op dit moment in de middenmoot met 2 overwinningen en even zoveel nederlagen. Ook tegen de gasten uit Astana ging het niet van een leien dakje. De gasten roken aan het einde van de wedstrijd nog aan een overtime.  In de eerste periode nam de ploeg uit Kazachstan de leiding door een treffer van Alikhan Assetov. Het middelste bedrijf was volledig in handen van Ak Bars. Er werd een 3-1 voorsprong genomen door goals van Paul Postma, Andrei Markov en Rafael Batyrshin. De derde periode was spannend. Tot tweemaal verkleinde de gasten de achterstand. De punten bleven echter in Kazan. De overige goals kwamen op naam van Anton Lander voor Ak Bars en Kevin Dallman en Darren Dietz voor Barys.

HC Dynamo Moscow – CSKA Moscow 1-3 (0-3, 0-0, 1-0)

De eerste echte derby van dit seizoen was na de eerste periode al een formaliteit. CSKA was gewoonweg te sterk voor stadgenoot Dynamo. Op 15.26 min stond er al een tussenstand van 0-3 op het scorebord in de Megasport Arena. De Army Men schoten met scherp. Sergei Tolchinsky, Alexander Popov en Anton Slepyshev haalden de trekker over. Het betekende ook gelijk einde wedstrijd voor Dynamo-goalie Ivan Bocharov. Zijn vervanger, Alexander Yeryomenko, hield zijn doel schoon in het verloop van de wedstrijd. In de slotminuut van de derde periode redde Miks Indrasis de eer voor de thuisploeg.

SKA St. Petersburg – Salavat Yulaev Ufa 1-4 (1-0, 0-1, 0-3)

In de eerste periode was er geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg. De door blessures verzwakte gasten hadden weinig in te brengen. SKA kwam echter niet verder dan de ene treffer van Nikolai Prokhorkin. Een high-sticking minor voor Nikita Gusev in de tweede periode leidde de 1-1 in. Anton Burdasov schoot raak vanaf de blauwe lijn. Hij was in de derde periode ook verantwoordelijk voor de 1-2 van de gasten. Alweer het tiende punt van het seizoen voor de captain van Salavat. SKA had geen antwoord en pakte onnodige straffen. Dit resulteerde in een tweede powerplay goal voor Ufa door Dmitry Kugryshev. De thuisploeg bleef het proberen, maar vond telkenmale Salavat-goalie Andrei Kareyev op zijn weg. De vervanger van de geblesseerde Juha Metsola. Het waren de gasten die het laatste woord hadden. Philip Larsen bepaalde met een empty-netter de eindstand op 1-4. Een moeilijke start voor “topploeg” SKA. Het verlies van een aantal ervaren spelers kost tijd.

Avtomobilist Yekaterinburg – Admiral Vladivostok 2-1 (0-1, 0-0, 2-0)

Avtomobilist staat gedeeld eerste in de Eastern Conference met 8 punten uit 4 wedstrijden. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen in Yekaterinburg. De ploeg heeft zich dit seizoen enorm versterkt. Tegen Admiral ging het moeizaam. De gasten namen in de eerste periode een voorsprong door een treffer van Vasily Streltsov. Hierna was het vooral Avtomobilist dat aanvallende intensies had. Admiral-goalie Anton Krasotkin wist tot 8 minuten voor tijd zijn doel schoon te houden. Hij moest echter zijn meerdere erkennen in Nigel Dawes. Hij was goud waard voor zijn nieuwe ploeg. De all-time top-scoring import in de KHL historie scoorde de belangrijke 1-1. Zoals zo vaak volgt dan ook de winnende treffer. Anatoly Golyshev was de maker en bezorgde de thuisploeg de vierde overwinning op rij.

Torpedo Nizhny Novgorod – Barys Astana 6-5 OT (0-2, 2-1, 3-2, 1-0)

Torpedo is een van de verrassingen in de eerste weken van dit seizoen. De ploeg staat gedeeld eerste in de Eastern Conference met vier overwinningen. Ex- Vaxjo Lakers winger Andrew Calof was de grote man met twee treffers waaronder de beslissende in overtime. Het was de beslissing van een knotsgekke wedstrijd. De bezoekers uit Astana leidde zelfs met 0-3 en met 3-5. De vechtlust van de thuisploeg zorgde er uiteindelijk voor dat de punten en de ongeslagen status in Novgorod bleven. De overige treffers voor de thuisploeg kwamen op naam van Daniil Ilyin, Damir Zhafyarov, Vladimir Galuzin en Andy Miele. Voor de bezoekers waren Roman Starchenko (2), Alikhan Assetov, Brandon Bochenski en Patrice Cormier trefzeker.

Previous CHL: Jyväskylä en München pakken shutout; Rouen de eerste overwinning
Next Antwerp Phantoms speelt gelijk in oefenwedstrijd tegen Dordrecht Lions