CHL alleen Wenen wint makkelijk; alle andere duels close games

Face-Off IJshockey CHL

De CHL speelt vier dagen op een rij. Ook de derde dag keek onze Cor Machielsen weer mee naar de wedstrijden en vertelt jullie alle ins en outs.

Frölunda Indians – Vienna Capitals 1-4

De Capitals namen brutaal de leiding vanuit een powerplay situatie. Rafael Rotter gaf het laatste tikje in minuut negen. Vienna goalie JP Lamoureux was de enige reden dat de score na een periode nog steeds 0-1 was. Vlak voor het einde van de eerste periode maakte hij een uitstekende glove save.

Qua score was de tweede periode ook weer voor de Capitals. Ondanks de vele kansen van Frölunda die de puck gewoon niet langs de goalie van Vienna kregen. In minuut 23 was het Kelsey Tessier die Vienna op een 0-2 voorsprong zette. 0-3 werd het in de dertigste minuut door Chris DeSousa die een rebound na een schot van topscoorder Peter Schneider binnen schoof. Schneider kreeg in minuut 39 een twintig minuten penalty tezamen met Chay Genoway omdat ze een robbertje aan het knokken waren.

Frölunda kwam sterk uit de rust om te vlammen in de derde periode. Maar ze bleven kansen missen. Vooral Joel Mustonen mistte een aantal kansen. Toen Vienna wat penalty’s tegen kreeg kon Frölunda eindelijk toeslaan. Max Friberg scoorde in een overtal situatie met nog maar een dikke twee minuten te gaan. Spannender werd het niet want binnen anderhalve minuut was er een empty netter van wederom Rafael Rotter die zijn tweede van de avond liet aantekenen.

Skellefteå AIK – HC Bolzano 2-1

Bolzano sloeg als eerste toe met een powerplay goal door Marco Insam. Skellefteå dacht de gelijkmaker te produceren tijdens een  5-op-3 powerplay, maar na lang overleg en een video review werd de goal afgekeurd voor goalie interference.
In de tweede periode kreeg Skellefteå loon naar werken met een afstandsschot tussen veel spelers door van Oscar Möller. In minuut 42 was het wederom Skellefteå dat scoorde via Linus Lindström. Bolzano dacht te scoren via een powerplay situatie zeven minuten voor het einde maar in de herhaling was duidelijk te zien dat de puck de lijn niet was gepasseerd. In the laatste minuut schoten ze ook nog op de paal zodat Bolzano moet winnen van Tychy als ze door willen naar de play-offs.

EV Zug – Neman Grodno 2-3 OT

Dat Zug maar een puntje overhield aan deze wedstrijd was absoluut te weinig. Met een schotenverhouding van 43 tegen 22 bleek de goalie van Grodno, Vitali Trus een te grote horde om te nemen. Zug kwam op voorsprong in de twaalfde minuut door een goal van Dario Simion. 45 seconden na het begin van periode twee kwam Grodno op gelijke hoogte door een short handed goal van Artyom Kisly. Het venijn zat hem in de laatste drie minuten. Kwam eerst Grodno op voorsprong in minuut 54 door een goal van wederom Kisly. Carl Klingberg zorgde ervoor dat de wedstrijd in overtime ging. Met nog 4 seconden op de overtime klok was het Artyom Levsha die voor de overwinning zorgde voor de Wit Russen.

TPS Turku – Malmö Redhawks 1-2

Het duurde niet lang voordat Turku de score opende in hun eigen Gatorade Center door middel van een penalty shot. De pas 17-jarige Kaapo Kakko schoof de puck ogenschijnlijk makkelijk langs goalie Christopher Nihlstorp. Na vijftien minuten kwam de gelijkmaker op het bord door Martin Janolhs
In de tweede periode werd er niet gescoord, maar de winnende voor Malmö kwam na 42 minuten door Nichlas Hardt. Ondanks dat ze alles probeerde konden de Finse mannen niet meer de gelijkmaker produceren.

IFK Helsinki – GKS Tychy 2-1

Tychy moest teveel leunen op hun goalie John Murray. Maar liefst drie keer kreeg hij een vijf tegen drie situatie te verwerken op de powerplay. Bij de derde moest hij capituleren op een schot van Teemu Eronen. Dat er maar met een goal verschil werd verloren is ook geheel aan Murray te danken. De schotenverhouding was duidelijk in het voordeel van IFK 39-19.
Bij het begin van de derde periode was er nog steeds maar een goal verschil. Tychy kwam steeds dichterbij via powerplay situaties. Na het verstrijken van zo’n powerplay was het Alex Szczechura die de 1-1 binnenschoot op een mooie pass van Tomáš Sýkora. Lang kon er niet genoten worden van de gelijkmaker want binnen vijf minuten was het wederom Eronen die zijn tweede powerplay goal produceerde en zo de winst zeker stelde voor de Finnen.

Aalborg Pirates – ZSC Lions Zurich 1-2

Het was een gelijkopgaande wedstrijd totdat Aalborg via Mikkel Højberg scoorde met nog maar drie minuten op de klok in de eerste periode.
Het duurde niet lang voordat Zurich de 1.491 toeschouwers stil kreeg in de Bentax Isarena want in het begin van periode twee scoorde Maxim Noreau, vanuit de powerplay. Denis Hollenstein bracht twee minuten later de Zwitsers zelfs aan de leiding. Aalborg dacht laat in de wedstrijd nog een gelijkmaker te scoren maar verdediger Kevin Klein van Zurich stopte de puck nog voor de lijn, al was er wel een video review voor nodig om dat te constateren.

SC Bern – Cardiff Devils 3-2

Halverwege de eerste periode gaven de Devils hun meegereisde supporters een reden tot juichen. In de Postfinance Arena gevuld met 5.769 toeschouwers, was het Matt Myers die scoorde.
In periode twee scoorde Bern en Cardiff beide een keer. Bern via Simon Moser en Cardiff via Joey Martin.
Periode drie betekende voor Bern, gas erop en dat lukte. Eerst maakte Gregori Sciaroni de 2-2 en vijf minuten voor tijd was het Ramon Untersander die de punten in Zwitserland hield.

Red Bull Salzburg – Växjö Lakers 4-3

Een snelle voorsprong voor de Lakers want al na 1:47 scoorde Linus Fröberg een powerplay goal. Laat in de eerste periode was het Dustin Gazley die eveneens vanuit een powerplay situatie de gelijkmaker produceerde.
De Lakers namen weer een voorsprong in de 27e minuut door Pontus Netterberg maar Brant Harris en Raphael Herburger draaide dat allemaal weer om binnen drie minuten.

Aan het eind van de wedstrijd werd de goalie van de Lakers van het ijs gehaald en werd een zesde aanvaller ingezet, en dat leek succes te hebben want met nog 35 seconden op de klok scoorde Fröberg zijn tweede goal van de avond en Lakers derde om de stand op 3-3 te brengen. Iedereen dacht nou dit wordt overtime maar niets van dit alles, Växjö verloor de face-off en Ryan Duncan dook op voor de goal en met een mooie beweging prikte hij de puck in de verre hoek.