ANALYSE: Het is twee voor twaalf bij Eindhoven Kemphanen


Eindhoven Kemphanen
Foto: Robert Bos

Het nieuwe seizoen laat nog even op zich wachten, maar bij de BeNe League tak van Eindhoven Kemphanen keren de dragende spelers de club massaal de rug toe. Na een dramatisch verlopen afgelopen seizoen met het missen van de play-offs als dieptepunt, de clash met IJshockey Nederland over achterstallige contributie, is er nu dus een ware exodus in het IJssportcentum gaande. Wat is er aan de hand in de lichtstad? Ed Versteeve ging op onderzoek uit en zet de zaken op een rij.

UITTOCHT VAN KEMPHANEN

Deniz Mollen, Kayo van Zoest, Ritchie van Hulten, Sebastián Kragt, Stef Overweg, Nick Verschuren en Mike Verschuren. Zeven sterkhouders die het afgelopen seizoen allemaal het Kemphanenshirt droegen zijn inmiddels vertrokken of (in het geval van Mike Verschuren) hebben aangegeven te vertrekken. Tel daarbij het zeer sterke gerucht op dat ook Mike Overweg de uitgang in het IJssportcentrum op gaat zoeken en de teller komt op acht vertrekkende Kemphanen.

Deniz Mollen Eindhoven Kemphanen
(Foto: Robert Bos)

Om deze uittocht op te vangen, trok de ploeg van trainer Larry Suarez vooral spelers aan van het Toekomstteam van Tilburg Trappers (Reinier Staats, Berry Donders, Elia Urlings en Jim Gudden) en haalde het Cas Staps binnen uit Zoetermeer. Per saldo staat er dus min drie aan spelers ten opzichte van het vorige seizoen op de spelerslijst. Een seizoen waarin Eindhoven een play-off kandidaat leek te worden, maar -mede door blessures- als een kaartenhuis in elkaar stortte en waarin het toetje van het seizoen zelfs gemist werd ten faveure van Chiefs Leuven.

FINANCIËLE STRIJD MET IJSHOCKEY NEDERLAND

De trouwe fans van Eindhoven Kemphanen maken zich inmiddels -en al langer- grote zorgen om de gang van zaken bij hun club. Vorig seizoen was niet alleen sportief een enorme domper met het mislopen van de play-offs, maar ook de situatie met IJshockey Nederland over het innen van een oude contributieschuld van €18.000 uit 2014 leverde Kemphanen niet bepaald een gunstige uitgangspositie op. Het heen en weer gegooi met modder tussen club en bond, waarin zelfs gedreigd werd met uitsluiting, eindigde uiteindelijk in een schikking tussen beide partijen. Hierin trof Kemphanen voorzitter Jan-Willem van Stuijvenberg een betalingsregeling om de schuld op termijn vlot te trekken.

VERSCHIL VISIE BESTUUR EN SPELERS

Tijdens een interview voor het Face-Off Magazine, dat op 13 of 14 juli op de mat valt, spraken wij met Nick Verschuren. Zonder dat hij expliciet over de situatie bij Eindhoven sprak, trokken wij eenzijdig de voorzichtige conclusie dat het flink mis is/was tussen de visie en het toekomstplan van het bestuur enerzijds en dragende spelers anderzijds. Ook andere (vertrekkende) spelers lieten zich in soortgelijke bewoordingen uit. In het Face-Off Magazine geeft Verschuren letterlijk aan: ‘Ik moet eerst maar eens zien hoe de selectie van Kemphanen volgend seizoen is. Ik waak er in ieder geval voor dat, waar ik ook speel, de combinatie met school te doen moet zijn.’

Nick Verschuren Microz Eaters
Nick Verschuren was een ‘hot target’ en vertrekt naar Microz Eaters in Geleen (Foto: Robert Bos)

De scherpe lezer haalt er voldoende uit en inmiddels is Nick Verschuren speler van Geleen geworden. Ook heeft zijn broer Mike laten weten niet in Eindhoven te spelen volgend seizoen, als hij terugkeert van zijn ijshockey avontuur aan de andere kant van de wereld. Alhoewel het nog niet bekend is waar de jongste Verschuren zal spelen komend seizoen, is dus in ieder geval zeker dat ook hij geen Kemphaan zal zijn. Nick Verschuren sprak redelijk directe woorden via de Facebookpagina van Kemphanenfan.

Hey Kemphanenfan(s),

Ik wil jullie bij deze even bedanken voor alles wat jullie voor de Kemphanen doen en gedaan hebben, dat kan ik erg waarderen. Verder wil ik natuurlijk alle fans bedanken voor de steun de afgelopen paar jaar. Helaas kan ik niet blijven, dit komt vooral door het verschil in visie tussen mij en het huidige bestuur. Ik wens alle fans heel veel succes aankomend seizoen en wie weet tot later.

Met sportieve groet,
Nick Verschuren

KOMEND SEIZOEN

Wat het komende seizoen gaat brengen in het IJssportcentrum? Dat weten alleen de betrokkenen. Gevraagd naar een reactie op de, in ieder geval voor de buitenstaander, onrustig ogende situatie laat voorzitter Jan Willem van Stuijvenberg het volgende weten: “Wij hebben ons met de BeNe League tak van Kemphanen gewoon weer ingeschreven voor het volgende seizoen. Op dit moment zijn wij druk bezig om het team rond te krijgen dat aan de start van de competitie moet verschijnen. Wij betreuren dat er spelers zijn vertrokken, maar deze worden weggekocht voor vergoedingen die voor Eindhoven volstrekt onhaalbaar zijn.” licht Van Stuijvenberg de uittocht van spelers toe.

Over de betalingsregeling die loopt met IJshockey Nederland inzake de achterstallige contributie, is de Eindhovense preses even stellig als duidelijk: “Wij komen onze verplichtingen aan de bond gewoon na. De regeling loopt netjes volgens de gemaakte afspraken.”

IJshockey Nederland reageerde bij monde van Rob van Rijswijk: ,,Ik doe geen uitspraken over de lopende regeling met Eindhoven, anders dan dat er inderdaad een regeling bestaat. De nakoming van deze afspraken staan, zoals altijd, op de agenda van de komende bestuursvergadering”

Eindhoven Kemphanen
Is dit het aanzicht in het IJssportcentrum in Eindhoven als het gaat om BeNe League ijshockey voor komend seizoen? (Foto: Robert Bos)

TWEE VOOR TWAALF

Wij volgen de ontwikkelingen in Eindhoven de komende tijd op de voet. Waarbij wij de hoop volmondig uitspreken dat de ploeg in rustiger vaarwater zal komen en inderdaad gewoon aan de start van het komende BeNe League seizoen zal verschijnen. Wie de zaken van de zijkant bekijkt en helder op een rijtje zet in het kader van deze recente ontwikkelingen houdt zijn hart vast. Het is twee voor twaalf in de lichtstad.

Previous Vince van de Kraak verruilt hekkensluiter voor kampioen
Next Pittsburgh Penguins verlengt contract Sprong met twee jaar