Pittsburgh Penguins verlengt contract Sprong met twee jaar


Daniel Sprong heeft ook de komende twee seizoenen een NHL-contract. De geboren Amsterdammer had een aflopend contract bij de Pittsburgh Penguins, maar met de status van restricted free agent was zijn verlenging een formaliteit.

Ook de Tsjech Dominik Simon tekende voor twee seizoen bij in Pittsburgh. Beide forwards hebben nu een contract dat loopt tot en met het seizoen 2019-20. De NHL-salarissen van de spelers is $750.000, zo is te lezen in een verklaring van de Penguins. Verdediger Kevin Czuzman tekende een eenjarig contract voor $650.000.

Dit seizoen maakte Sprong de overstap van de Quebec Junior Major Hockey League naar de American Hockey League. Dat is het op één na hoogste niveau voor volwassen professionals in Noord-Amerika. Als rookie finishte hij in de top-tien van meeste goals, (tweede met 32 doelpunten), power-play goals (achtste met 11 stuks) en schoten op doel (vierde met 214 schoten). Daarmee was Sprong de bestscorende rookie van dit seizoen en bovendien werd hij geselecteerd voor het All Star-evenement.

Plan Sprong: ‘Volgend jaar vaste basisklant’

Sprong kwam tijdens afgelopen seizoen ook acht keer uit voor zijn NHL-team en scoorde daarin twee goals en gaf één assist. Komend seizoen moet onze landgenoot een stuk vaker in actie komen, zo liet de General Manager van de Penguins, Jim Rutherford, weten. “Volgend seizoen moet Sprong een reguliere basisklant zijn in ons team.” Ook coach Mike Sullivan liet recent weten dat hij een stapje verwacht van Sprong. “We hebben goede hoop”, zei de tweevoudig Stanley Cup-winnaar met de Penguins. “We zijn erg enthousiast over hem en geloven dat hij in de NHL thuishoort. We hebben hoge verwachtingen van Daniel want we vinden hem een goede speler. Zijn spel heeft en goede ontwikkeling doorgemaakt en kan ons team helpen om te winnen.”

Of Sprong daadwerkelijk fulltime bij de Penguins zal zijn volgend seizoen moet duidelijk worden tijdens het trainingskamp. Het is nog niet helemaal duidelijk of Sprong een two-way contract heeft getekend. Mocht dat het geval zijn, dan kan hij in principe ieder moment teruggestuurd kan worden naar de AHL. [update: Inmiddels is bekend dat het om een one-way contract gaat]

Previous ANALYSE: Het is twee voor twaalf bij Eindhoven Kemphanen
Next Opluchting voor kampioen Washington; John Carlson tekent bij