Spot On: John Wensink


Spot On Face-Off

In de zomermaanden komt Face-Off met de rubriek Spot On over spelers met mooie achtergronden, bijzonderen verhalen of spelers die van onschatbare waarde zijn geweest, maar nooit de spotlights op zich gericht wisten. Rik Bruijnius opent het bal.

Vandaag gaat de spotlight op éen van de meest gevreesde enforcers van zijn tijd, met Nederlandse roots: John Wensink.

JOHN WENSINK

John Wensink St Louis Blues

John Wensink is een Canadees geboren op 1 april 1953 in Cornwall Ontario, Canada. Zijn ouders, George Wensink en Nellie Bleyenberg zijn Nederlandse emigranten. Hij groeide op in Maxville Ontario en speelde jeugd hockey in Cornwall in de Quebec Major Junior Hockey League. Hij was een left winger en speelde linkshandig. In 1973 werd hij in de zevende ronde van draft gekozen door de St.Louis Blues en hier startte zijn tien jarige professionele ijshockey carrière.

VIJF NHL TEAMS

Deze tien jaar voerde hem in de NHL langs St. Louis Blues, Boston Bruins, Quebec Nordiques, Colorado Rockies en New Jersey Devils. Hij stond bekend als enforcer en als vechtmachine. Één van zijn mooiste uitspraken is op het moment dat Ray Bourque zich als rookie bij Boston meldt en Wensink tegen hem zegt: ‘Just play hockey, and if anyone touches you, I’ll be right here’

Na de tien NHL seizoenen streek hij neer in Nijmegen om ook hier veertien wedstrijden te spelen in het seizoen 1984-85. Hij is tegenwoordig eigenaar van  een constructiebedrijf in de buurt van St.Louis. Tevens verschijnt hij soms nog op het ijs bij ceremoniële en herdenkingsgelegenheden de zogeheten alumni hockey teams. Dit doet hij voor St. Louis en Boston.

KIEZELHARDE SPELER

Waar John Wensink het meest om herinnerd zal worden zijn ten eerste zijn afro kapsel en ten tweede de talloze keiharde knok partijen. Zeer opvallend detail is dat hij de hele bank van de Minnesota North Stars uitnodigde om te knokken en toen deze niet reageerden met wegwerp gebaren naar hen het ijs verliet.

DE GEWENSTE ENFORCER

In de QMJHL kwam Wensink tot 169 wedstrijden waarin hij  30 goals en 54 assists noteerde. Hij grossierde echter in strafminuten: 562 in totaal. Hij ontpopte zich daarmee tot de enforcer waar veel NHL teams naar op zoek waren. In de NHL kwam hij tot 403 wedstrijden waarin hij 70 keer scoorde en 68 assists wist te geven. Ook op het hoogste niveau bleven tijdstraffen hoog in het vaandel staan: hij kwam in totaal tot 842 minuten op de strafbank. Ook in de minor leagues liet hij zich op dat vlak niet onbetuigd met 240 penalty minuten.

ESPN maakte een short doc over Wensink en over zijn stijl van spelen. En vroeger? Wilde iedereen John Wensink zijn!

NIJMEGEN

In Nederland, waar hij in 1984 neerstrijkt bij Vissers Nijmegen, kwam hij in veertien wedstrijden tot vijftien goals en twaalf assists en ‘slechts’ 39 minuten aan tijdstraffen. Ron Berteling kan hem prima voor de geest halen. “Wij wisten natuurlijk prima van de reputatie van Wensink, maar toen hij eenmaal in Nijmegen kwam te spelen dacht je toch wel even op voorhand ‘oh oh…’ Ik stond met de eerste face-off tegenover hem, dat was wel een bijzonder moment. Maar ik kreeg toch wel het idee dat hij zich een klein beetje inhield en dat hij niet net als in de NHL vol de confrontaties opzocht. Weet je wat het leuke was? Het is écht een heel rustige en sympathieke man. Dat zou je misschien niet verwachten als je de beelden uit de NHL ziet”

Previous Toronto Marlies winnen de Calder Cup
Next NHL Draftwatch: de Face-Off Mock Draft 2.0