Het fenomeen: de play-off baard


Joe Thornton, San José Sharks

Aan het einde van het seizoen, als we richting de play-offs gaan, zie je ze vaak verschijnen: mannen met baarden. Het dragen van een baard is een traditie geworden in Noord Amerika sportbelevenis. Het kreeg zelfs een eigen naam: de play-off beard (play-off baard). Zowel in de NBA (basketbal) en de MLB (honkbal), maar met name in de NHL is het dragen van een stoere baard een fenomeen geworden. Geboeid door hoe dat nou toch zo is gekomen, ben ik in de historie gedoken. Die historie begint in 1975.

1975

New York Islanders was de eerste sportploeg die de play-off baard introduceerde. In hun play-off serie met Pittsburgh Penguins in 1975 kwamen ze op een 3-0 achterstand te staan. Ineens kregen de Islanders een idee: “we scheren ons niet meer!”

Wat er toen gebeurde was heel bijzonder. De Islanders begonnen te winnen, de ene wedstrijd na de andere. De 3-0 achterstand werd omgezet in een 4-3 overwinning in de best of seven serie. De baard moet wel magische krachten hebben gegeven! Het fenomeen was geboren.

Fans

Niet alleen de spelers, maar ook de fans begonnen de play-off baard te waarderen. Inmiddels is de hashtag #playoffbeard een begrip geworden op bijvoorbeeld Twitter en Instagram. Fans houden wedstrijden wie de langste en stoerste baard heeft. En tja, zodra jouw favoriete team uitgeschakeld is om de hoofdprijs te winnen, dan gaat vaak het mes in de baard.

2018

Ook in deze play-off series zijn en waren er weer heel veel baarden te zien. Mooie baarden, stoere baarden. De San José Sharks fans zien maar al te graag mannen als Brent Burns en Joe Thornton op het ijs. Niet alleen vanwege hun kwaliteiten, ook vanwege hun stoere uiterlijk met die onvermijdelijke baard.

Maar er waren ook baarden die menig wenkbrauw deed fronsen. Neem de baard van Winnipeg Jets’ rijzende ster Patrick Laine… De grappen waren niet van de lucht. Het weerhield de jonge Fin er echter niet van om zijn baard (of is het nu een sik) te laten groeien. Met de uitschakeling van de Jets is de baard ook van Laine’s kin verdwenen.

Honkbal: Boston Red Sox

Zoals gezegd is de baard niet alleen in het ijshockey een ‘ding’. Toen Boston Red Sox in 2014 in de World Series stonden, besloten de spelers hun baard te laten staan. Het gevolg: het team werd een eenheid en was niet te verslaan. En ze wonnen de titel. Na deze overwinning zien we heden ten dage zien we ook steeds vaker mannen met baarden die honkballen het stadion uit willen slaan.

BeNeLeague

Blijft de play-off baard een fenomeen wat we alleen in Noord Amerika zien? Of wordt het ook in België en Nederland een fenomeen? De play-offs in de BeNeLeague duren qua tijdbestek niet zo heel lang. Maar dat zou toch wel lang genoeg moeten zijn om een goede baard te kunnen laten staan? Hoe gaaf zou het zijn als we play-off baard ook een écht ding wordt in de BeNeLeague! Het helpt wellicht om de competitie en de sport net weer wat extra’s te geven.

Finale baard

Tijdens het dames WK U18 in Mexico was Ed Versteeve namens Face-Off van de partij. Ook Ed liet zijn baard staan, net zo lang als het goed ging. Het verhaal is bekend: de dames werden wereldkampioen. Toeval, of niet?

 

Previous Rockford Icehogs voorkomt sweep tegen Texas Stars in Western Conference Final
Next BeNe League Promovendus Sharks Mechelen presenteert nieuwe HeadCoach!