NHL Draftwatch: Ryan Merkley, geniaal en probleemgeval


DraftWatch Face-Off

In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen dit jaar als eerste kiezen en wie zijn de meest interessante spelers om in de gaten te houden? Deze week een blik op een smaakmaker, maar om wie ook veel te doen is. We hebben het over Ryan Merkley, een kleine rechtshandige verdediger die voor Guelph Storm in Ontario, Canada, speelt.

Fantastisch in de aanval

De grote kracht van het spel van Merkley ligt zonder twijfel in aanvallend opzicht. Zijn spelinzicht is fantastisch, misschien wel het beste spelinzicht van alle talenten voor de komende NHL Draft. Dat is ook wel te zien in de statistieken. Dit seizoen scoorde hij dertien keer en leverde hij 54 assists, dat alles in 63 duels. Een beter voorbeeld van zijn spel dan zijn eerste treffer tegen Kingston Frontenacs zal je niet vinden.

Zoals je kan zien schaatst Merkley net zo makkelijk als dat hij loopt (of misschien schaatst hij nog wel makkelijker). Zijn stickhandling is ook fantastisch en hij is zo creatief als wat. En als hij dan in scoringspositie komt, dan laat hij de kans niet liggen om af te werken. Maar wat bovenal opvalt, is dat hij zeker niet bang is om risico te nemen.

Grote vraagtekens

Die drang naar risico’s vormt ook meteen de keerzijde. Want als je risico neemt, gaat het ook weleens fout. En dat gebeurt te vaak bij deze jonge verdediger, bijvoorbeeld door op het verkeerde moment het spel klein te maken. Bij zijn verdedigende spel in zijn geheel zijn nog grote vraagtekens te plaatsen, zelfs voor iemand van zijn leeftijd. Kijk bijvoorbeeld naar zijn plus-minus. Dit is het aantal keren dat hij bij een goal van Guelph op het ijs stond, minus het aantal tegengoals wanneer Merkley moest verdedigen. Over twee seizoenen is Merkley hierin maar liefst -70! Hij loert te vaak op de counter en soms lijkt het zelfs alsof het verdedigende spel hem gewoon niet interesseert. En daar zal geen enkele coach in de NHL genoegen mee nemen. Daarnaast is hij 1 meter 80 en dat is niet groot voor een verdediger. Fysieke duels verliest hij regelmatig.

Verder lijkt Merkley makkelijk geïrriteerd te raken. Dit bleek bijvoorbeeld toen hij een slash te verwerken kreeg van Daniel Walker en Merkley vervolgens met een honkbalachtige zwaai terugsloeg.

Zin in een gokje?

Hoe snel Ryan Merkley tijdens de NHL Draft van deze zomer gekozen zal worden, is heel lastig te zeggen. Hij heeft genoeg talent om in de top 10, of misschien zelfs de top 5, te worden gekozen. Veel teams zullen echter afgeschrikt worden door zijn verdedigende spel. Ook omdat hij nog weleens moeite heeft om het hoofd koel te houden, zullen teams “nee” zeggen. Andere teams zullen wel een gokje willen wagen met hem en proberen zijn vraagtekens weg te vegen. Want als een team dit lukt, is hij de ultieme specialist voor de powerplay en past hij perfect in de NHL van tegenwoordig, waarin skill domineert. We verwachten daarom dat Merkley laat in de eerste ronde van de Draft zal worden gekozen.

Previous Washington en Winnipeg boeken cruciale zeges in vijfde duel
Next Rusland, Canada, Zweden en Noorwegen pakken de winst