NHL Preview Play-offs: Tampa Bay Lightning


Tampa Bay Lightning NHL

Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op de komende play-offs van dit NHL seizoen. Alle 16 teams worden belicht aan de hand van dit seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Bram Niewold laat zijn licht schijnen op Tampa Bay Lightning.

VOORSPELLING VOOR AANVANG SEIZOEN

Tampa Bay is een franchise met een missie. Steve Yzerman weet waar hij naartoe wil in de toekomst met de Bolts en dat moet prijzen op gaan leveren. Kwalitatief schaatst er een ploeg rond om van te watertanden. Power, snelheid, meerdere spelers die een goal kunnen maken, een uitstekende defense en een solide goalie. Als alles goed valt zou het dit seizoen ‘zomaar’ eens kunnen. Ik tip Lightning als kampioen in de Atlantic Division komend seizoen en ik zou helemaal niet raar opkijken als het de Conference- en/of Stanley Cup finale haalt.

Dit seizoen

De bittere nasmaak van een teleurstellend seizoen 16/17 werd vrijwel direct weggespoeld door weergaloos spel van de Lightning-machine. De terugkeer van captain Steven Stamkos (hij was lange tijd geblesseerd) was hier in grote mate debet aan; met name het offensieve spel van de ploeg uit Florida maakte indruk. Tampa Bay voerde lange tijd de ranglijst van de NHL aan, totdat Nashville hen passeerde. De titel in de Atlantic Division wisten de Bolts binnen te slepen en zij scoorden de meeste goals (296) en hadden het beste doelsaldo van de NHL (+60). Het leverde hen op de slotdag zelfs de Conference titel op. Eigenlijk leidde het dit seizoen geen twijfel; de Tampa Bay Lightning was een zekerheidje voor de playoffs. Wat dat betreft had Ed het in september goed gezien in onze NHL preview.

Vooruitblik op de play-offs

Getuige het spel en de resultaten in het regular season is Tampa Bay één van de absolute favorieten voor de titel in de NHL. Van belang is wel dat Steven Stamkos heel blijft, maar dat is dit seizoen nog geen probleem gebleken. Voor Lightning-GM Steve Yzerman zal alles minder dan de conference final in ieder geval een teleurstelling zijn. De ambitie in Florida is duidelijk: de Stanley Cup moet na 14 jaar weer naar Tampa Bay komen.

Keep an eye on

Een moeilijke keuze tussen de eerder genoemde captain Steven Stamkos en point-leader Nikita Kucherov. De chemie tussen deze twee zorgde voor een karrevracht aan doelpunten die ook in de play-offs van belang zullen zijn. Maar tegen de topteams van de NHL zullen de Lightning ook het eigen doel schoon moeten houden, waarbij goalie Andrei Vasilevsky van doorslaggevend belang zal zijn. In vorm is de Russische doelverdediger één van de besten van de NHL.

Voorspelling

Tampa Bay Lightning heeft dit jaar alles in huis om de play-offs tot een succes te maken. Een sterke goalie, solide defence en gelikt aanvalsspel maken de ploeg in ieder geval een zekerheid voor de conference final. De ploeg uit Florida zou zelfs wel eens all-the-way kunnen gaan, en als het oosten wordt gewonnen door Tampa Bay lijkt de weg naar de beker geplaveid. Dit jaar is de Stanley Cup voor de Lightning!

Previous NHL Playoff Preview: Boston Bruins
Next NHL Preview Play-offs: Winnipeg Jets