Nederland U18 wint na overtime van Servië, boekt tweede zege


Servië Nederland U18 WK Zagreb Face-Off Ijshockey

Nederland U18 heeft zijn tweede zege geboekt op het WK in Zagreb. Servië, dat op één punt stond werd aan de zegekar gebonden. Na de winst via shootouts tegen China, en het verlies tegen Kroatië, won de ploeg van Theo van Gerwen vandaag met 5-4. Luca van Genugten werd in overtime de match winner.

PRIMA START

Oranje begon voortvarend aan het duel, want na amper een minuut spelen lag de puck voor de eerste maal achter de Servische goalie Bojan Vasic. Zoetermeer Panters speler Jay Huisman zette zijn ploeg op voorsprong. U18 zette de lijn voort, en via Nijmegenaar Eef Gerritsen stond er na ruim elf minuten al 2-0 op het bord. Daar ging een vreselijke blunder van de Servische goalie aan vooraf, maar niemand aan Oranje zijde die daar moeite mee had.

Servië Nederland U18 WK Zagreb Face-Off Ijshockey

Niks aan de hand zou je zeggen. Tijdstraffen voor Thomas Rozema en Erik Brand waren het sein voor Servië om aan te zetten. Het kon niet profiteren van de man meer situatie, maar Kristijan Savovic halveerde kort na de straffen de achterstand voor zijn ploeg. Daarna was het de beurt aan de Serviërs om de strafbank op te zoeken, maar hier kon Oranje op zijn beurt niet van profiteren. 2-1 voor Oranje na 20 minuten dus.

IN PROBLEMEN

Waar Oranje het duel in handen leek te hebben, gooide het dit voordeel in het middenstuk volledig weg. Acht minuten was periode twee onderweg, of Servië stond op een 3-2 voorsprong. Andrija Racic en Vasilije Andjelkovic (op de power play) zorgden voor balende gezichten in het wit. Toch rechtte Oranje de rug. Waar Servië in periode één niet profiteerde van tijdstraffen, kon Nederland dit ook niet. Maar ook hier: nadat de ploegen weer compleet waren, scoorde Oranje. Wouter Sars bracht het evenwicht weer terug in het duel. Aan het einde van de periode leek Luca van Genugten de schlemiel te worden toen hij een game kreeg voor checking van behind, en tien minuten mocht afkoelen.

KARAKTER

Oranje toonde karakter, want het ging op jacht naar de voorsprong. En die kwam er ook. Wouter Sars bracht Nederland opnieuw aan de leiding door de 4-3 binnen te werken. Servië gaf zich niet gewonnen, en kwam een minuut voor tijd op gelijke hoogte via de tweede treffer van Vasilije AndjelkovicMet 4-4 werd overtime opgezocht. Daarin had Nederland een overtal situatie, maar wist deze niet te benutten. Uiteindelijk werd Luca van Genugten niet de schlemiel, maar de held van de middag. Een minuut voor het einde deponeerde hij het rubber tegen het Servische net, om de winst veilig te stellen voor Oranje.

Servië Nederland U18 WK Zagreb Face-Off Ijshockey

Een tweede zege voor Oranje die nu op vier punten staan na drie duels. Spanje (vijf uit twee) en Kroatië (6 uit twee) komen later vanmiddag nog in actie.

 

Previous Vegas 'clinched' playoffs in debuutseizoen, Florida vol gas richting wild cards
Next 4 on 4: Het eerste seizoen van Face-Off door de ogen van de redactie