4-on-4: De Bene League Finale, Oranje dames, ijshockey in Nederland, en ijshockey in het dagelijks leven


Om tot een sterke(re) BeNe League te komen, moeten de divisies eronder in Nederland ook sterk(er) worden. Hoe zouden we dat volgens jou kunnen realiseren op (korte) termijn?

GIJS Gorningen IJshockey Face-Off
Foto: Pieter-Jord Hovenga

Reginald: Sowieso al een promotie-degradatie opzet in de seniorencompetities opnemen, vanuit de Bond middelen en kennis aan de Eerste Divisie clubs doorgeven, en natuurlijk moeten clubs mee investeren in trainers, off-ice begeleiding, video-analyses om Eerste Divisie en U19-spelers helpen sterker, slimmer, beter te worden. De competitieve instelling moet beter omkaderd en gecultiveerd worden. Je moet natuurlijk vooruit willen; en dat begint vanaf de jongste jeugd al, met fun en met een doel voor ogen.

Cor: Je kan wel alles willen, maar waar het aan ontbreekt is geld, geld en nog eens geld. Investeren in de jeugd en tweede elftallen. En laat Groningen niet alles winnen in de eerste divisie maar dwing ze om te promoveren. En om de Bene League sterker te maken, maak er een Benelux competitie van en trek er twee Luxemburgse clubs bij. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, kunnen de spelersbussen goedkoop tanken in Luxemburg.

Richard: Promotie-/degradatie is normaliter een must in iedere competitie. Maar kijk eens naar de Jupiler League in het betaalde voetbal. Daar is de promotie-regeling voor een club als Achilles ’29 killing geworden. Zo eenvoudig is het dus niet op te lossen. Ik denk ook niet dat de competitie per definitie sterker wordt door promotie in te voeren. Al zal het competitief natuurlijk wel een stuk spannender zijn. De onderste teams spelen feitelijk voor spek en bonen en dat is nooit goed.

Jeroen: Het is ontzettend lastig. Promotie/degradatie zou een eerste stap zijn. En de inkomsten die in de competities gegenereerd worden, zouden naar de clubs moeten gaan. Nu gaat naar mijn idee het vooral richting de bond. Met dat gegenereerde geld, kunnen teams investeren in de opleiding van de jeugd.

Previous SKA op voorsprong, Jokerit verkleint achterstand
Next Amsterdam in de clinch met gemeente om Jaap Eden Hal