HIJS Hokij en UNIS Flyers slaan eerste slag in halve finales


De halve finales van de BeNe League zijn gisteravond van start gegaan. Face-Off was bij beide duels aanwezig en zag zowel Hijs Hokij als UNIS Flyers hun eerste slag slaan.

UNIS Flyers Heerenveen – Luik Bulldogs 2-1

In Thialf ontvingen UNIS Flyers Heerenveen de Bulldogs uit Luik, een affiche dat een groter publiek verdiende dan dat er daadwerkelijk zat. Dat maakte de wedstrijd er echter niet minder leuk op.

De Flyers en Bulldogs, die het vanavond zonder topscorer Thomas-Cheyne Matheson moesten stellen, speelden vanaf minuut één met tempo en dat leverde een heel leuk duel op. De betere kansen waren voor Luik, maar de Walen schoten zich vier keer in de voet met onnodige tijdstraffen. Op de powerplay liet Heerenveen de puck rondgaan, maar wist het slechts een paar keer keeper Tom Prodi te laten zweten. Ondertussen kreeg Bryan Henry een uitgelezen kans shorthanded voor Luik, maar zijn schot miste ieder doel.

Foto: Richard de Weijze, Face-Off

Vroeg in de tweede periode werd de score eindelijk geopend. Virgil Delbrassine maakte van dichtbij 0-1 voor de Waalse bezoekers. Het leek de wake-up call te zijn die Heerenveen nodig had, want binnen een minuut bracht de paal redding op een schot van Tony Demelinne. Heerenveen zette aan maar kon geen vuist maken, terwijl Sjoerd Idzenga meerdere keren attent was op Waalse doelpogingen van dichtbij. Toen bereikte het duel zijn kookpunt. Na een schandalige check van achter mocht Lars den Edel gaan douchen. De wedstrijd werd daardoor nog fysieker, maar dat resulteerde laat in de tweede periode wel in de gelijkmaker. Een tijdstraf voor Yan Turcotte voor roughing zat er net op, de verdediger voegde zich bij de Friese aanval en vuurde een kanonskogel langs Prodi: 1-1. Dat er nog niet meer goals waren gevallen, was volledig te danken aan de beide keepers.

In de derde periode werd Luik slordiger en kreeg Heerenveen meer kansen. Prodi bracht van dichtbij redding op een rebound van Turcotte. Aan de andere kant creëerden Yoren de Smet en Akim Ramoul gevaar, maar stond Idzenga keer op keer in de weg. Toen Luik voor de elfde(!) keer van de avond de strafbank moest opzoeken, kwam de powerplay van de Flyers toch nog op stoom en trof Brent Janssen doel: 2-1. De Bulldogs leken vervolgens de kluts kwijt. Luik wist slechts af en toe nog voor het Friese doel te komen, maar kon geen vuist meer maken. Heerenveen speelde de wedstrijd op routine uit. Daardoor heeft de ploeg op zondagavond de kans om in het Médiacité een ticket naar de finales boeken.

Na afloop van het duel sprak Face-Off met Lars Engwegen van de Bulldogs:

Ook Flyers-goalie Sjoerd Idzenga gaf zijn kijk op de eerste wedstrijd van deze halve finales:

HIJS Hokij Den Haag – Ahoud Devils Nijmegen 6-1

 

Gisteravond vond het eerste duel uit de serie van drie plaats tussen Hijs Hokij en Ahoud Devils in de weer stampvolle Uithof. Nijmegen ging direct met vol gas in de aanval en wist een lange tijd de dominante positie op het ijs te handhaven.

Foto: Jonathan van Osta, Face-Off

Met een ruime tien minuten waarop primair op de helft van Hijs werd gespeeld, leek het duidelijk te worden dat de Ahoud Devils niet voornemens waren om zomaar een wedstrijd weg te geven. Toen in de veertiende minuut Jasper Nordemann een penalty kreeg voor hooking, ontstond de eerste echte kans voor Hijs. En die werd ook snel benut. In deze powerplay scoorde Raymond van der Schuit de 1-0. Enkele minuten later kregen de Devils weer een penalty, waarop de 2-0 volgde door de inzet van Victor Gibbs.

Foto: Jonathan van Osta, Face-Off

Met de 2-0 voorsprong voor Hijs verschoof in de tweede periode ook de druk op het ijs. Hijs begon weer het gebruikelijke eigen spel te spelen, waarna het vooral dankzij de uitmuntende saves van Tomislav Hrelja was dat er initieel slechts een goal was gescoord (door een prachtig shot van Jasper Kick). De wedstrijd viel kort even stil nadat verdediger Rick Wijnen zeer ongelukkig ten val kwam. Zijn pijnkreet was voor veel mensen duidelijk te horen, wat aan iedereen duidelijk maakte dat het niet goed ging. Hij is met een ernstige blessure aan het stuitbeen naar het ziekenhuis gebracht. Uit nader onderzoek bleek dat hij een gescheurde bilspier had. Wij wensen hem uiteraard een spoedig en goed herstel toe!

Rick Wijnen van Ahoud Devils verlaat per brancard het ijs.
Foto: Jonathan van Osta, Face-Off
Na nog een gemiste penalty shot wist Victor Gibbs zijn tweede goal van de avond te scoren, wederom tijdens een powerplay overigen, waarna de tweede periode met 4-0 werd afgesloten.

De derde periode verliep wat ruwer dan de eerste twee. Het spel was in de tweede helft van de tweede periode al wat fysieker geworden, en die trent zette zich nu voort. Hijs had nog steeds een powerplay na wat overtredingen van Nijmegen, en wist al snel de 5-0 op het bord te plaatsen via de stick van Jurryt Smid. Met nog 11 minuten te gaan was er wederom een penalty verkregen door Nijmegen. Het verraste niet dat Hijs ook ditmaal het voordeel wist te benutten, de 6-0 kwam op het bord op het moment dat Victor Gibbs zijn hattrick scoorde.  Hierna volgde nog kort een klein opstootje op het ijs, waarna een chaotische reeks straffen werd uitgedeeld aan beide teams.
Nijmegen wist het voordeel van de man meer nog niet te benutten, maar bij de tweede powerplay hadden ze slechts 40 seconden nodig om Fabian Schotel de shutout te ontnemen, en scoorde Aivaras Bendzius de 6-1 voor Nijmegen.

Hijs wist deze avond op het thuis ijs de wedstrijd om te draaien: wat begon met een dominante pot ijshockey door de Ahoud Devils Nijmegen werd uiteindelijk een reeks tegengoals als gevolg van onnodige penalties. Nijmegen zal ongetwijfeld nog een stunt willen uithalen als ze zondag zelf thuis spelen, dus het beloofd een zeer interessante wedstrijd te worden in deze serie van de halve finale!

Previous Tilburg Trappers pakt eerste duel tegen Blue Weiden Devils
Next SKA, CSKA, Jokerit en Lokomotiv naar halve finales Western Conference