Dinamo Moscow grijpt naast playoffs; Spartak, Amur, Severstal en Avangard in extremis naar playoffs


Face-Off KHL Update

Het reguliere seizoen in de KHL is voorbij. De laatste kaarten zijn geschud. Dinamo Moscow grijpt naast de playoffs na een thriller tegen stadsgenoot Spartak. Amur, Severstal, Avangard en Spartak stellen op de laatste speeldag hun playoff plaats veilig. Patrick van Rijswijk is weer terug uit Finland en blikt terug op de spannende laatste speeldag.

Spartak Moscow – Dinamo Moscow 4-3 (1-0, 1-2, 2-1)

Het was alles of niets in deze derby in Moskou, met een play-off plaats op het spel voor beide teams. Voor Dinamo telde alleen de overwinning. Spartak kon zich eventueel puntverlies permitteren. Concurrent Severstal mocht dan niet winnen in St. Petersburg. In een nerveuze eerste periode was het Spartak dat de score opende via Alexander Dergachyov. Dinamo reageerde in de tweede periode en nam een 2-1 voorsprong na snelle goals van Juuso Hietanen en Vladimir Bryukvin. De rollen waren nu omgedraaid.  Zes minuten later was het echter al weer gelijk door een treffer van Lukas Radil. Er knakte iets bij Dinamo. Het geloof verdween. Spartak nam in de laatste periode via treffers van Vyacheslav Leshchenko en Ben Maxwell een 4-2 voorsprong. Ilya Nikulin bracht het verschil nog wel terug tot een treffer, maar verder kwam Dinamo niet. Voor het eerst in de historie van de KHL geen Dinamo Moskou in de playoffs. Iets waar niemand mee rekening had gehouden. Voor Spartak daarentegen betekende het sinds zeven jaar weer een plek in de playoffs. Met wederom een derby in Moskou. CSKA is de tegenstander in de eerste ronde.

Admiral Vladivostok – Amur Khabarovsk 2-1 SO (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 1-0)

Ondanks het verlies na een shoot-out tegen Admiral was het toch genoeg om Amur voor een tweede keer in de KHL playoffs te krijgen. In de eerste periode was het Admiral dat de leiding nam na een goal van Constantin Glazachev. Amur leek te bezwijken onder de druk.  Michal Jordan maakte echter na vijf minuten in het tweede bedrijf de broodnodige gelijkmaker voor Amur. Het was vervolgens aan Admiral-goalie Nikita Serebryakov te wijten dat de gasten de wedstrijd niet naar zich toe trokken. Ook in de shoot-out was hij een sta-in-de-weg. Hij stopte alle pogingen van Amur. Vadim Pereskokov claimde uiteindelijke de winnende goal voor Admiral. Door het latere verlies van Sibir kon Amur toch het bereiken van de playoffs vieren. “We hebben als leeuwen gevochten om de playoffs te bereiken, en we zijn voor iedereen een serieuze tegenstander,” zei succescoach Andrei Martemyanov na afloop.

SKA St. Petersburg – Severstal Cherepovets 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Ondanks de kleine nederlaag na de shoot-out, was er vreugde bij de spelers van Severstal. De overwinning van Spartak op stadgenoot Dinamo stelde de playoffs veilig. Severstal speelde een prima pot tegen SKA. SKA speelde wel zonder het merendeel van zijn Olympische kampioenen. SKA goalie Igor Shestyorkin bleek echter onpasseerbaar. Hij stopte ook alle shoot-out pogingen. Het was uiteindelijk Yegor Yakovlev die de beslissende treffer maakte voor de thuisploeg.

Barys Astana – Avangard Omsk 3-4 (3-1, 0-2, 0-1)

Avangard behaalde op een miraculeuze manier de playoffs. Niemand hield rekening met de thuisnederlaag van Sibir. Het kostte wel bloed, zweet en tranen. De winnende goal viel pas 60 seconden voor het einde. De 22-jarige Semyon Koshelev werd de held van de dag. Zijn achtste treffer is zeker de belangrijkste in zijn nog korte carriere. Er bleek in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht voor Omsk. Er was een overwicht en na 3 minuten werd het al 0-1 door Kirill Semyonov. Barys bleek echter het seizoen goed te willen eindigen en antwoordde met drie treffers in de eerste periode. Alexei Maklyukov, Ivan Kuchin en Yaroslav Yevdokimov maakten de treffers. Avangard stond op dat moment aan de rand van uitschakeling. Vechtend voor hun laatste kans maakten Daniil Faizullin en Kirill Semyonov, met zijn tweede, er na het middelste bedrijf een gelijke stand van. In de derde periode was het Avangard dat op zoek ging naar de bevrijdende treffer. Deze kwam dus 60 tellen voor het einde van de reguliere speeltijd. Het is de mannen van German Titov dus toch gelukt.

Previous Dikke zeges voor Boston, San Jose en Carolina
Next AHL update met een diepere kijk op de Bakersfield Condors