Halve Nederlander Matt Murray neemt Pittsburgh Penguins aan de hand


Bron: Facebook Pittsburgh Penguins

Pittsburgh Penguins is weer helemaal terug. Nadat het dit seizoen niet best startte staan ze nu weer keurig in playoff positie in de sterke Metropolitan Division. De terugkeer van de Penguins kan niet gezien worden zonder de terugkeer van goalie Matt Murray. Murray, de man met Nederlandse roots, staat als een beest te keepen.

Nederlandse vlag

Even terug die Nederlandse roots. Want als je goed kijkt zie je op de foto de Nederlandse vlag op Murray’s helm. En de Schotse. Hoe zit dat nou? Matt Murray’s moeder, Fenny Seinen, is Nederlandse. Samen met haar Schotse echtgenoot Jim Murray vestigde zij zich jaren geleden in Canada. Samen kreeg zij twee zoons: Michael en Matt. Michael is muzikant in Toronto en Matt werd professioneel ijshockeyer. Een goalie welteverstaan.

GAA van 1,61!

De carriere van Matt Murray, geboren op 25 mei 1994, speelde zich jarenlang af in de Ontario Hockey League (OHL) in Canada. Voor Sault Ste. Marie Greyhounds keepte Murray vier seizoenen. Hierna kwam de interesse van Wilkes-Barre/Scranton Penguins. Het affiliate team van Pittsburgh Penguins dat gevestigd is in Wilkes-Barre, op vier uur rijden van Pittsburgh. In de American Hockey League (AHL) ontwikkelde Murray zich beestachtig. In de veertig duels die hij in het seizoen 2014-2015 speelde had Murray een GAA (goal against average) van 1,61. Ook zijn enorme save percentage van .941 dwong de General Manager in Pittsburgh om hem in de National Hockey League (NHL) de concurrentie aan te laten gaan met publiekslieveling Marc-Andre Fleury.

Stanley Cup

In Murray’s eerste seizoen kwam de goalie tot dertien optredens voor de Pens. In het tweede seizoen, 2016-2017, kreeg hij de kans om te schitteren. En die kans pakte Murray met beide handen aan. Aan zijn deels Nederlandse hand wonnen de Penguins de Stanley Cup voor de tweede keer op rij. Murray’s inbreng was hierbij niet gering: hij schitterde in de Playoffs.

Tegenslag

Intussen had de Schots/Nederlandse Canadees het wel voor elkaar gekregen om Marc-Andre Fleury in de zomer een move te laten maken naar Vegas Golden Knights, de nieuwe NHL aanwinst. Dat legde Fleury overigens geen windeieren, want Vegas is momenteel een van de beste teams uit de NHL.

Maar er kwam de nodige tegenslag. Een blessure hield Murray lang aan de kant. Toen hij weer fit was overleed Matt’s vader Jim in januari 2018. Uiteraard miste Murray hierdoor een aantal wedstrijden. De jonge WBS/Penguins goalies Casey Desmith en Tristan Jarry kregen de kans in de NHL en deden het prima, maar konden Pittsburgh’s wisselvalligheid niet voorkomen. Totdat Murray terug kwam. Sterker dan ooit is hij de back-bone die Pittsburgh Penguins terug naar boven stuwt.

Record

Zijn eerste record heeft Murray ook te pakken. Van de eerste 100 duels die hij in de NHL speelde won hij er 62. In Noord Amerika houden ze van statistieken. Want cijfers liegen namelijk niet. Met Matt Murray in de goal is de hoop op een derde Stanley Cup op rij een stuk gegroeid in de harten van de Penguins fans.

Nederlands tintje

Met Daniel Sprong is er natuurlijk al een behoorlijk Nederlands tintje aan Pittsburgh. Wat zou het mooi zijn: Sprong en Murray samen op het ijs tijdens de Stanley Cup final. IJshockey-minnend Nederland zal verguld zijn van trots. Het kan zomaar gebeuren. Eén ding is zeker: de hand van Murray is duidelijk zichtbaar tijdens de comeback van de Penguins dit seizoen.

 

 

Previous Vegas pakt opnieuw record, Pittsburgh is red hot
Next Tsjechië en Zweden winnen hun poule, Canada wint zuinig