Chiefs Leuven naar playoffs, Eindhoven Kemphanen in rouw


Eindhoven Kemphanen ijshockey Face-Off
Foto: Roel Louwers - ISO Sports

Vijf duels op deze laatste zondag in het reguliere seizoen van de BeNe League. De ogen waren gericht op Leuven en Eindhoven; zij moesten uitmaken wie de playoffs ging halen deze avond.

CHIEFS LEUVEN – ZOETERMEER PANTERS 6-5

Foto: Chiefs Leuven

Chiefs Leuven is de achtste en laatste ploeg in de playoffs van de BeNe League geworden. Zij wonnen het slotduel in eigen huis van Zoetermeer Panters, zodat de Belgen voor het eerst het toetje van het seizoen voorgeschoteld krijgen.

Leuven en Zoetermeer trakteerden de toeschouwers op een levendige wedstrijd. Tot het einde aan toe knokte Leuven voor de zege. Via een 3-2 na twintig minuten, een 3-4 na periode twee, en een 5-5 stand vlak voor tijd bleef het tot het einde aan toe spannend in Leuven. De laatste voorsprong van de wedstrijd was voor Leuven toen Eric Springer scoorde, waarna het dak eraf ging voor Chiefs. Zij plaatsten zich, ten koste van Eindhoven Kemphanen, voor de playoffs en nemen het in de eerste ronde op tegen HIJS Hokij Den Haag.

AMSTERDAM TIGERS – EINDHOVEN KEMPHANEN 7-6

Eindhoven wist wat het te doen stond. Alleen de winst telde om kans te maken op een playoff plek. Dat plan mislukte, want het verloor met 7-6 van een sterk verjongd Amsterdam. Bij de Tigers ontbraken de zieke John Versteeg en Jacob van Duin, de geblesseerde Donny Pohlman, Connor Barette en ook Julian Berteling kon na één periode aan dat rijtje worden toegevoegd. Wellicht dat dat meespeelde, want Nick Verschuren opende het bal al na 1:38 voor Eindhoven. Via Dean Versteeg, Marcel Kars en Tobias Kathan kwam Amsterdam op een 3-1 voorsprong. Mike Verschuren zorgde voor de aansluitingstreffer, waardoor de mannen met een 3-2 stand naar de kleedkamer gingen.

Amsterdam loopt weg

In de tweede periode weer een snelle goal van Eindhoven, ditmaal via Mike Verschuren (powerplay goal) wat de stand in evenwicht bracht. Wie dacht dat de Brabanders zouden doordrukken kwamen van een koude kermis thuis. Het was juist Amsterdam dat gas gaf. De ervaren ‘her-intreder’ Maarten Brekelmans en Rocco van Hoorn zorgden voor een verschil van twee. Damian Kluijtmans maakte de 5-4, maar via Ivan Muso (shorthanded) en Maarten Brekelmans, na een prachtige assist van Michael Mackie-Kwist bepaalden de stand op 7-4.

Wakker

Eindelijk leek Eindhoven wakker geschud. Er werd fel, stevig en fanatiek gespeeld in de periode waar het erop of eronder was. Nick Verschuren en Damian Kluijtmans maakten er 7-6 van. Maar dichterbij kwam het niet. De pas 19-jarige goalie Jeremy Borgman, uitgeroepen tot man of the match, hield zijn goal verder schoon en trok de overwinning over de streep. Lachende gezichten aan Tigers-zijde, want zij wonnen met een behoorlijk aangepast team. De gezichten bij Eindhoven Kemphanen stonden op onweer. Niet geheel onterecht, want het team gaf een zeker lijkende playoff plaats weg in de tweede helft van het seizoen. Uithuilen op opnieuw beginnen is het credo bij de Kemphanen.

Foto: Richard de Weijze, Face-Off

Rust

Voor Amsterdam coach Frank Versteeg komen de twee weken rust, voordat de degens met Unis Flyers Heerenveen gekruist worden, goed uit. Versteeg: “We misten er vandaag echt erg veel. We hebben dit seizoen geen twee duels met dezelfde lijnen kunnen spelen. Daarom is het extra knap dat deze jonge jongens vandaag wisten te winnen. Het is per slot van rekening onze toekomst”.

LACO EATERS GELEEN – LUIK BULLDOGS 7-8

Foto: Jan Hofstede

Geleen en Luik maakten er een boeiend kijkspel van. De Eaters vlogen uit de startblokken, kwamen drie keer voor, maar zag Luik na een kwartiertje de regie overnemen. Met 3-4 werd periode één afgesloten. Periode twee leverde de Bulldog weer vier goals op, maar heel netjes ging het niet. Ze zochten, vonden en rekten de lijn van het toelaatbare op, maar het was Geleen dat de straffen kreeg. Met 5-8 werd de laatste periode begonnen. De 5-9 werd terecht, maar veel te laat afgekeurd. Geleen maakte in de slotminuut nog twee goals, maar kwam tijd tekort voor meer. Beide teams treffen elkaar weer in de playoffs.

RED EAGLES DEN BOSCH – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-7

Kon Den Bosch dan eindelijk de ‘nul’ van het bord vegen. Het antwoord daarop was even kort als duidelijk: ‘Nee’. Heerenveen wenste niet mee te werken aan een Brabants feestje. Na ampers 10 minuten stond er 0-3 op het scorebord. De bezoekers lieten de teugels vieren na twee perioden ijshockey, toen het al 0-7 stond. Niels Lemans redde de spreekwoordelijke eer voor Den Bosch, maar kon niet voorkomen dat ook het 24e en laatste duel in de BeNe League verloren werd.

ERA RENOMAR HYC – TILBURG TRAPPERS TOEKOMSTTEAM 3-0

Herentals en Tilburg moesten een verplicht nummer opvoeren. De Belgen waren zeker van plaats vier, Trappers wist dat het al uitgeschakeld was. De bezoekers begonnen prima, maar Arne van Espen opende de score voor de thuisploeg. In het middenstuk verdubbelde Jordy van Dyck de marge voor Herentals, en maakte Ben Vercammen  er ook nog 3-0 van. In het restant van de wedstrijd gebeurde er weinig verheffends, maar smaakte het bier er niet minder om. Drie punten in de tas van HYC, die gaan aantreden tegen Nijmegen in de playoffs.

1 HIJS Hokij Den Haag 24 20 3 0 1 63 +94
2 Unis Flyers Heerenveen 24 18 1 1 4 57 +78
3 Luik Bulldogs 24 17 1 1 5 54 +53
4 ERA Renomar HYC 24 15 2 1 5 50 +47
5 AHOUD Devils Nijmegen 24 14 0 1 8 46 +18
6 Laco Eaters Geleen 24 12 2 2 8 42 +21
7 Amsterdam Tigers 24 10 1 1 12 33 -22
8 Chiefs Leuven 24 9 0 3 12 30 -35
9 Eindhoven Kemphanen 24 8 0 2 14 26 -19
10 Antwerp Phantoms 23 7 1 0 15 23 -33
11 Zoetermeer Panters 24 5 2 1 16 20 0
12 Trappers Toekomstteam 23 5 2 2 14 18 -50
13 Red Eagles Den Bosch 24 0 0 0 24 0 -164
Previous Miles Wood (New Jersey Devils) twee duels geschorst voor boarding
Next Hattrick voor McDavid en Pittsburgh blijft maar winnen