Doek valt voor Antwerp Phantoms, Heerenveen tweede, Luik derde


Antwerp Phantoms IJshockey Face-Off
Foto: DiBoschki

Het was weer een heet avondje BeNe League, waar een aantal posities vastgelegd konden worden. Vanuit Leuven en Eindhoven waren de ogen gericht op Antwerp Phantoms, dat aantrad op eigen ijs tegen Laco Eaters Geleen in de race om plaats acht.

ANTWERP PHANTOMS – LACO EATERS GELEEN 3-4

Antwerp moest het duel met Geleen winnend afsluiten om kans te houden op plaat acht. Elk ander resutaat betekende de uitschakeling voor Phantoms. Andy Tenbult gaf goalie Michael Sterkens de start ten faveure van Rowan Delil. Tom Marx zette de bezoekers na zeven minuten op voorsprong, waarna het spel op en neer golfde. In het middenstuk verdubbelde Lars van Sloun de voorsprong van de Geleense brigade en leek daarmee het lot te bezegelen van Antwerp.

Antwerp Phantoms Face-Off
Foto: DiBoschki

In de slotperiode was het alles of niets voor de thuisploeg, zeker toen Ben van den Bogaert vroeg de aansluitingstreffer aantekende. Vier minuten later was het ‘ineens’ 2-3 door een Geleense treffer van Jord Smit en een Phantoms goal van Kenneth Pittoors. Antwerp zocht vurig de gelijkmaker, maar die viel niet. Opnieuw Lars van Sloun liet het net bollen, en daarmee was het vuur uit de ogen van Phantoms verdwenen. Het seizoen van Antwerp is voorbij, terwijl Geleen zich als nummer zes op kan maken voor de ‘derby’ tegen Luik Bulldogs.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 9-1

Heerenveen en Nijmegen treffen elkaar volgende week tijdens de Final Four in hetzelfde stadion. Vanavond kon Flyers plaats twee opeisen, terwijl Nijmegen bij winst nog plek vier kon bemachtigen. Een topper dus op voorhand. De thuisploeg opende sterk. Nadat Ronald Wurm het ijzer had geteisterd, was het Adam Bezak die de score opende. Vijf minuten later scoorde Ronald Wurm wél voor de 2-0. Nijmegen deed het zeker niet slecht in de eerste periode, ook zij knalde tegen het ijzerwerk, voordat Levi Houkes een half minuutje voor tijd de aansluiting vond.

Ook in de tweede periode deed Nijmegen van zich spreken; Kay Gielen knalde tegen het ijzer boven goalie Idzenga, en het was dichtbij de gelijkmaker. Maar Adam Bezak zette met twee treffers de teller heel rap op 4-1 voor Flyers, en daarmee leek het verzet gebroken. Zeker toen Lars den Edel drie minuten later de 5-1 binnen tikte.

In het slotstuk wederom een goed begin van Nijmegen, maar opnieuw was het Heerenveen dat -uit de eerste kans- het net liet bollen. Tony Demelinne haalde de trekker over. Dennis Sikma, Kevin Nijland en Yan Turcotte deden ook nog een duit in het zakje, waarmee Flyers met een duidelijke (geflatteerde) 9-1 zege van het ijs ging. Geflatteerd of niet, de zege was terecht, waarmee de Friezen de tweede plek opeisten en zich op kunnen gaan maken voor de playoffs tegen Amsterdam Tigers. Nijmegen weet dat het het thuisvoordeel tegen Herentals aan de Belgen moet laten in hun serie.

LUIK BULLDOGS – AMSTERDAM TIGERS 8-3

In Amsterdam won Tigers met 9-7, maar Luik Bulldogs is in bloedvorm. Daarbij kon het vanavond plek drie veilig stellen, dus de hoofdstedelingen waren gewaarschuwd. Dat bleek ook wel in het begin, want er waren nog geen twee minuten gespeeld of het stond al 2-0 voor Luik. Akim Ramoul en Cheyne Matheson waren de schutters. Nadat die kruitdampen waren opgetrokken, bracht Michael Mackie-Kwist Tigers weer dichterbij, maar Yoren de Smet zette Luik weer op een marge van twee.

Ook in het middenstuk doelpuntte de thuisploeg zeer rap, dit keer via Cheyne MathesonMaar ook Michael Mackie-Kwist knalde zijn tweede tegen de touwen, voor de 4-2 tussenstand na 40 minuten. In periode drie liep Bulldogs naar een comfortabele 6-2, via de derde van Cheyne Matheson en de tweede van Yoren de Smet. Maar ook Michael Mackie-Kwist mocht een hattrick op de sheet noteren door de 6-3 te maken. Frank Neven en Axl Milpas tekenden voor een 8-3 eindstand, waarmee Luik Bulldogs de nummer drie is, en kan uitkijken naar de ‘derby’ tegen Geleen. Voor Amsterdam Tigers wacht nu de serie met Unis Flyers Heerenveen.

ZOETERMEER PANTERS – HIJS HOKIJ DEN HAAG 3-4

HIJS was niet op volle sterkte afgereisd naar Zoetermeer, maar dat betekent nooit dat de Haagse streekderby ‘er zomaar eentje is’. Panters wilde afsluiten voor eigen publiek met een zege op de nummer één; Den Haag wilde de imposante zegereeks overeind houden. Chris Eimers liet zijn goalie Cas Neuman en Clint Soer om en om keepen, waarbij gezegd moet worden dat Soer er zonder microfoon ook prima uitziet.

Zoetermeer Panters HIJS Hokij Den Haag IJshockey Face-Off
Foto: RubenVA Media

Cas Staps opende de score na dik een kwartier spelen, maar zoals zo vaak dit seizoen kon Panters de voorsprong niet vasthouden of uitbreiden. Den Haag ging erop en erover via Jay de Ruiter, Diordy Vols en Jasper Kick. Dertien minuten voor het einde bracht Thomas Borgman de thuisclub weer in de race, maar Viktor Gibbs bracht de marge weer op twee. Ludek Skop zorgde twee minuten voor tijd voor de 3-4, maar meer zat er niet in voor Zoetermeer. Den Haag weet morgen of het aan gaat treden tegen Chiefs Leuven of Eindhoven Kemphanen in de playoffs.

1 HIJS Hokij Den Haag 24 20 3 0 1 63 +94
2 Unis Flyers Heerenveen 23 17 1 1 4 54 +72
3 Luik Bulldogs 23 16 1 1 5 51 +52
4 ERA Renomar HYC 23 14 2 1 5 47 +44
5 AHOUD Devils Nijmegen 24 14 0 1 8 46 +18
6 Laco Eaters Geleen 23 12 2 2 7 42 +22
7 Amsterdam Tigers 23 9 1 1 12 30 -21
8 Chiefs Leuven 23 8 0 3 12 27 -36
9 Eindhoven Kemphanen 23 8 0 2 13 26 -18
10 Antwerp Phantoms 23 7 1 0 15 23 -33
11 Zoetermeer Panters 23 5 2 1 15 20 +1
12 Trappers Toekomstteam 22 5 2 2 13 18 -47
13 Red Eagles Den Bosch 23 0 0 0 23 0 -158
Previous Rusland en Finland naar halve finale
Next Showtime! Wordt het Chiefs Leuven of Eindhoven Kemphanen?