Moeizame zeges Den Haag en Heerenveen, Luik stoomt op


Amsterdam Tigers HIJS Hokij Den Haag ijshockey Face-Off
Foto: Fanclub HYS The Hague

Vijf duels vanavond in de BeNe League. Den Haag en Heerenveen kwamen moeizaam tot hun zeges, terwijl Luik Bulldogs in een lekkere flow lijkt te zitten.

AMSTERDAM TIGERS – HIJS HOKIJ DEN HAAG 4-5

HIJS Hokij zit niet in zijn beste fase van het seizoen. Of daarbij de bekerfinale (nu al) in de koppies zit bij de speler, dat is de vraag. Feit is dat de laatste vier duels allemaal niet heel erg flitsend gewonnen werden. Maar gewonnen werd er, en daar gaat het om. Zo ook vanavond op bezoek bij Amsterdam Tigers.

Nadat Jeffrey Melissant de score vroeg opende, trof Calvin Pohlman twee maal doel voor Tigers. HIJS speelde opnieuw slordig, en had geluk dat Amsterdam een grote kans liet liggen op 3-1. Kort daarna was het -shorthanded- raak voor Den Haag, en met 2-2 zocht men te kleedkamers op.

Binnen tien minuten liep HIJS weg naar 2-5, door goals van Raymond van der Schuit en de gebroeders Van Bentem. Maar net als gisteren tegen Tilburg, werd het opnieuw spannend. Rocco van Hoorn en Tobias Kathan zetten de marge weer op één. In de laatste zeven minuten kon Tigers geen gaatje meer vinden, en zo won Den Haag opnieuw moeizaam. Of zoals iemand op de Jaap Eden Baan zei: ,,Als Den Haag zo in de bekerfinale speelt, is het binnen één periode afgelopen voor ze.” Of dat de waarheid is, moet blijken. De koploper nam de punten in ieder geval dankbaar mee naar de residentie.

UNIS FLYERS HEERENVEEN – LACO EATERS GELEEN 3-2 SO

Unis Flyers Laco Eaters Geleen ijshockey Face-Off

Heerenveen kwam met herstelde blauwe billen het ijs op in Thialf om aan te treden tegen Laco Eaters Geleen. De Geleners kregen vorige week twee tikken op de kaak, en reisden niet met heel veel vertrouwen af naar Friesland. De Friezen waren uit op eerherstel na het pak rammel in Herentals. Beide ploegen hielden elkaar in het eerste deel goed in evenwicht. Heerenveen was misschien optisch de iets betere, maar beide goalies hielden de goals schoon.

Na tien minuten in het tweede bedrijf brak Adam Bezak het duel open voor Heerenveen. Eaters was niet onder de inrduk en doelpuntte twee maal terug via twee treffers van Jord Smit. En die 1-2 voorsprong hield heel lang stand. Kansen waren er genoeg voor Heerenveen, maar Rowan Delil bewees opnieuw zijn waarde. Nadat hij eerder het ijzer had geteisterd, scoorde Tony Demelinne de gelijkmaker vlak voor het einde.

In de overtime kwamen de teams niet tot scoren, waarna Ronald Wurm in shootouts de enige treffer noteerde. Eerherstel voor Heerenveen, en een mentale opsteker voor Geleen dat een mooi punt meeneemt.

EINDHOVEN KEMPHANEN – LUIK BULLDOGS 3-8

Akim Ramoul Luik Bulldogs Eindhoven Kemphanen ijshockey Face-Off
Foto: Kurt Tops

Hoe begin je een wedstrijd niet? Een klassiek voorbeeld van niet bij de les zijn kwam uit Eindhoven. Na welgeteld twaalf minuten stond er een 0-5 stand op het bord. Luik Bulldogs, toch al ernstig goed in vorm de laatste tijd, raasde langs Eindhoven Kemphanen. Een hattrick van Cheyne Matheson en treffers van Bryan Henry en Yoren de Smet zorgden voor een vroege KO.

Na een klein half uur stond er zelfs een 1-7 tussenstand op het bord en moest er gevreesd worden voor een regelrechte afstraffing. Zover kwam het niet. Beide ploegen scoorden in totaal nog drie maal, en gingen met 3-8 van het ijs af. De slechte reeks van Eindhoven zet voort, terwijl Luik juist opstoomt richting de bovenste plaatsen. Op basis van het vertoonde spel moet Bulldogs inmiddels geschaard worden als -minimaal- outsider voor de BeNe League titel.

ANTWERP PHANTOMS – ZOETERMEER PANTERS 7-6

Do or die voor Zoetermeer Panters. Bij een nederlaag kunnen we redelijkerwijs stellen dat de playoff aspiraties van Panters de vriezer in konden. Antwerp had juist de punten nodig, om aan te gaan haken bij plaats zeven en acht. Zoetermeer begon desastreus aan het duel. Na de eerste periode stond er een duidelijke 4-0 op het bord.

In het middenstuk kwam Zoetermeer sterk opzetten. Vier treffers van Panters en één tussendoor van Phantoms bepaalden de tweede ruststand op 5-4 in Belgisch voordeel. Waar je zou verwachten dat Zoetermeer door zou pakken, was het Antwerp dat al vroeg twee mokerslagen uitdeelde. Patrick van Noten en Ax’l Kia lieten de netten bollen. Via Ludek Skop en Thomas Borgman knokte Panters zich terug, maar overtime eruit slepen lukte niet. Een 7-6 overwinning van Phantoms die goud waard is.

RED EAGLES DEN BOSCH – CHIEFS LEUVEN 1-5

Vorige week speelden Den Bosch en Leuven ook al tegen elkaar. In die wedstrijd speelde Den Bosch een puike partij. De Brabanders vlogen uit de startblokken en namen brutaal de leiding door een treffer van Mark SchraLeuven herstelde de verhoudingen vrij snel door twee goals van Scoot Wamsganz.

In het middenstuk viel de beslissing; Oscar Delbrassine en twee treffers van Boris Kolyasnikov gooiden de deur hard in de Bossche gezichten dicht. In het slotstuk veranderde er niets meer in de score, zodat de Chiefs uit Leuven met een 1-5 overwinning van het ijs stapten.

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 HIJS Hokij Den Haag 18 14 3 0 1 48 +69
2 Unis Flyers Heerenveen 18 12 1 1 4 39 +46
3 AHOUD Devils Nijmegen 18 13 0 0 5 39 +30
4 Luik Bulldogs 18 12 0 1 5 37 +34
5 ERA Renomar HYC 16 10 2 0 4 34 +32
6 Laco Eaters Geleen 18 9 1 2 6 31 +16
7 Eindhoven Kemphanen 20 8 0 1 11 25 -12
8 Amsterdam Tigers 17 7 1 0 9 23 -16
9 Chiefs Leuven 17 7 0 2 8 23 -27
10 Antwerp Phantoms 15 6 0 0 9 18 -8
11 Trappers Toekomstteam 18 4 1 2 11 13 -28
12 Zoetermeer Panters 17 3 1 1 12 12 -7
13 Red Eagles Den Bosch 18 0 0 0 18 0 -118
Previous U18 Right Wing: Zoë Strijland
Next U18 Defence: Michelle van Ooijen