4-on-4: KHL vs NHL, Pittsburgh, Bene League en Nationale Selecties


BeNe League Face-Off

Hoe kunnen we de Beneliga spannender maken? Kunnen we wellicht werken met een soort van “salarisplafond”?

Jonathan: Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de BeNe spelers een fatsoenlijk salaris zouden ontvangen: dat zou zonder meer de intensiteit van wedstrijden vergroten. Maar dan moeten we beginnen bij het begin. Er moet eerst meer publiek bij de wedstrijden komen. Lang niet alle wedstrijden worden even goed bezocht. En meer publiek betekend voor de clubs vaak weer meer inkomsten, uit consumpties dan wel kaartverkoop. Vanuit die groei kan veel meer bereikt worden, en wordt de BeNe vanzelf ook wel spannender. Overigens ben ik van mening dat de wedstrijden tot nu toe veelal van zeer goed niveau zijn en spannend genoeg zijn om te kijken. Ook wordt het, sinds het oude model met veel import spelers is aangepast, steeds boeiender om deze competitie te zien. Ik denk dat we gewoon wat geduld moeten hebben. De spelers hebben het goede niveau, de clubs de juiste ambitie. Die groei komt vanzelf wel als we ons er met zijn allen hard voor maken.

Marko: Een salarisplafond is natuurlijk makkelijk te omzeilen in een semi-prof competitie. Kijk naar het amateurvoetbal, die op papier een paar centen betalen aan spelers, maar die er onder de tafel, of via sponsoren, gewoon een hoop bijharken. Ik zou momenteel niet weten hoe je teams als Den Haag en Heerenveen zou moeten achterhalen, zonder een grote zak met geld.

Oscar: Om de BeNe Liga nog meer interessant te maken ben ik voorstander van hoe het in Duitsland gebeurd in onder andere de  Duitse Regionale Liga. Er moet inderdaad een salaris komen voor de spelers dan krijg je ook meer kwaliteit op het ijs en dan komen er ook meer bezoekers de wedstrijden bekijken. En dan hebben de clubs ook meer inkomsten en dan komt er ook meer media aandacht op tv. Het Nederlandse ijshockey wordt dan meer een avondje uit voor de hele familie en dat is goed voor alle partijen in het Nederlandse ijshockey.

Jeroen: Een salarisplafond zie ik niet als een oplossing, de imports zouden daarmee niet meer te betalen zijn. Anderzijds weerhoudt dit een kleinere ploeg om kwalitatief mee te komen met de topteams. Ik denk dat een salarisplafond de competitie wel spannender zou maken, maar dat het algehele niveau ook afneemt. Laat de imports onze eigen spelers verder ontwikkelen en ook het spelen tegen imports is heel leerzaam.

 

 

Previous Herentals vernedert Heerenveen, Nijmegen stoot door naar top drie
Next AHL Update: Deze week met de nadruk op de Texas Stars