Heerenveen en Herentals haken aan bij Den Haag; Bulldogs op stoom


HYC Herentals Eindhoven Kemphanen Face-Off
Foto: Kurt Tops

Vier duels gisteravond in de BeNe League. Heerenveen en HYC Herentals kwam in actie tegen Amsterdam en EIndhoven, maar we zagen ook Luik in actie op bezoek bij Zoetermeer en het Belgische onderonsje tussen Leuven en Antwerp.

ZOETERMEER PANTERS – LUIK BULLDOGS 3-7

Een wedstrijd waar de belangen groot waren voor beide ploegen; Luik wilde verder omhoog op de ranglijst, terwijl Zoetermeer eindelijk eens af wilde rekenen met een zwakke fase in het seizoen.

Al vroeg keek Zoetermeer tegen een achterstand aan via een Luikse treffer van Lars Engwegen. Lang stond die voorsprong echter niet op het bord, want Ludek Skop zette Panters binnen de minuut gelijk. Hierna viel het duel wat stil. Weinig echte kansen, weinig opwinding.

Luik Buldogs Zoetermeer Panters Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Die opwinding kwam in de tweede periode iets meer op gang, voornamelijk door Luik. Nadat het de paal al had geteisterd naast de prima keepende goalie Kevin Riedijk, scoorde AxL Milpas de verdiende 2-1. Aan het einde van de periode vergrootte Akim Ramoul de voorsprong voor Bulldogs naar 1-3, en daar was niets op af te dingen.

De derde periode was nog geen tien tellen onderweg toen Sam Haijes de aansluiting vond voor Zoetermeer. Eindelijk was Panters wakker en dat resulteerde in de gelijkmaker door opnieuw Sam Haijes. Het verhaal van de mannen van Ondrej Kratky dit seizoen is dat het zich vaak knap terugknokt in wedstrijden, en het dan uit handen geeft. Zo ook deze avond. Vier treffers op rij van Luik van Rondia Gaetan, Thomas Everaert en Akim Ramoul (2x) zorgden voor een 7-3 Luikse overwinning. Na afloop sprak Ed Versteeve met Bulldog Akim Ramoul en Panters speler Cas Staps.

Unis Heerenveen Flyers – Amsterdam Tigers 9-1

Voorafgaand aan het duel werd stil gestaan bij het feit dat Heerenveen 50 jaar geleden voor het eerst een ijshockey wedstrijd speelde. Tegenstander toen: Amsterdam. Zij waren vandaag opnieuw de opponent, maar veel potten konden de Amsterdammers niet breken. Het werd met 9-1 naar huis gespeeld.

Foto: Richard de Weijze, Face-Off

Beide teams hadden hun back-up goalie opgesteld. Jeff Honebeeke startte voor Heerenveen en Oranje U20 goalie Jaimmy Missler mocht voor het eerst spelen voor Amsterdam. De eerste periode hield Missler zijn team op de been met een aantal geweldige saves. Alleen Ronald Wurm wist hem te passeren. Toen John Versteeg na 1:49 gelijk maakte leek het een spannende wedstrijd te gaan worden. Niks was minder waar want Heerenveen gaf gas en knalde de ene na de andere goal achter de arme Missler. Marco Postma, Yan Turcotte (tweemaal), Wurm, Lars de Edel en Tony Demelinne verzorgden de 7-1 stand.

Toen na 63 seconden in de derde periode ook de 8-1 binnen ging vreesden de gasten voor nog grotere afslachting. Heerenveen hield het rustig, mede gezien de verre uitwedstrijd bij Geleen zondag. Alleen Postma scoorde nog. De kans op de tweede goal voor Amsterdam werd door John Versteeg niet benut: goalie Honebeeke redde het penalty-shot.

ERA RENOMAR HYC – EINDHOVEN KEMPHANEN 8-5

Eindhoven Kemphanen reisde af naar Herentals om de negatieve reeks van verloren wedstrijden een halt toe te roepen. HYC moest de punten ophalen in de race om de top-3 verdeling in de ranking voor de playoffs.

Het duel kwam vroeg op gang, maar viel daarna wat stil. Jordy van Dijck en Mike Verschuren openden de score voor hun ploegen, verdere treffers bleven uit in de openingsperiode.

HYC Herentals Eindhoven Kemphanen Face-Off
Foto: Kurt Tops

In het middenstuk ontbrandde de wedstrijd, HYC zette een tandje bij, Eindhoven werd teruggedrongen. Toegegeven de Belgische brigade bleek uitermate effectief; nadat Chad Brears en Nils Vroemans de marge op twee brachten, zette opnieuw Mike Verschuren Kemphanen op 3-2.  In een tijdsbestek van zes minuten werd het duel vroegtijdig beslist. Jacques de CeusterJordy van Dijck en Shawn Hulshoff bepaalden de tweede ruststand op 6-2.

In het slotstuk van het mannelijk stevige duel zette Nick Verschuren de bezoekers nog op 6-3. Via twee treffers van Ben Vercammen binnen 60 tellen, en twee Eindhovense treffers van Kayo van Zoest en Verschuren werd er afgesloten op 8-5. Eindhoven zit in een vrije val die vooralsnog niet te stoppen is door Larry Suarez en zijn mannen.

CHIEFS LEUVEN – ANTWERP PHANTOMS 4-7

Een mooi Belgisch onderonsje tussen twee ploegen die vol op jacht zijn om aan te haken bij de playoff plaatsen; Chiefs Leuven ontving op eigen ijs Antwerp Phantoms.

Chiefs deelde in de openingsfase de lakens uit, en liep al vroeg naar een 3-0 voorsprong; Borya Kolyasnikov knalde binnen de minuut de 1-0 tegen de netten, waarna Scott Wamsganz met twee treffers voor 3-0 zorgden. Wedstrijd in het mandje zou je zeggen.

Zou. Want Antwerp pakte in het middenstuk de regie over in het duel. Akke Klijsen en Ben van den Bogaert (2x) brachten de bezoekers weer langszij. Na 40 minuten ijshockey was er weer sprake van een wedstrijd. Een wedstrijd die Antwerp op prachtige wijze naar zich toetrok. De ploeg uit Deurne knalde nog eens vier maal op rij raak via Bram Klijsen (2x), opnieuw van den Bogaert en Patrick van Noten jr. Vlak voor tijd wist US boy Wamsganz zijn hattrick compleet te maken, maar meer als een pleister op de wond was het niet. Antwerp greep een heel belangrijke 7-4 zege, die op basis van de comeback niet onverdiend te noemen was!

# TEAM GP W OTW OTL L PTS +/-
1 HIJS Hokij Den Haag 13 11 1 0 1 35 +48
2 Unis Flyers Heerenveen 15 11 0 1 3 34 +49
3 ERA Renomar HYC 13 9 2 0 2 31 +29
4 AHOUD Devils Nijmegen 15 10 0 0 5 30 +24
5 Laco Eaters Geleen 13 8 1 1 3 27 +21
6 Luik Bulldogs 14 9 0 0 5 27 +20
7 Eindhoven Kemphanen 15 7 0 1 7 22 -5
8 Amsterdam Tigers 14 5 1 0 8 17 -20
9 Antwerp Phantoms 12 4 0 0 8 12 -10
10 Trappers Toekomstteam 14 4 1 1 8 12 -27
11 Chiefs Leuven 12 3 0 2 7 11 -28
12 Zoetermeer Panters 14 2 1 1 10 9 -13
13 Red Eagles Den Bosch 12 0 0 0 12 0 -86
Previous Chris Kreider (New York Rangers) moet rib laten verwijderen
Next Trappers naar Saale Bulls, twee toppers in BeNe League