WK-onder 20: Vooruitblik op de World Juniors


Poule B

Zweden

Een andere favoriet voor het goud is Zweden. De Tre Kronor grepen vorig jaar naast het brons, toen in de troostfinale van Rusland werd verloren in overtime. Deze lichting gaat voor meer dan een bronzen plak.

Deze ploeg beschikt over twee sensaties! Centre Elias Pettersson (Vancouver) en verdediger Rasmus Dahlin (topfavoriet voor first overall komende draft) scheuren als jongelingen de SHL (Zwedens beste ijshockeycompetitie) al aan stukken. Daartegenover heeft de ploeg alleskunners in huis in Lias Andersson (NY Rangers) en Marcus Davidsson (Buffalo). De breedte op de blauwe lijn is ook exceptioneel. Timothy Liljegren (Toronto) en Erik Brännström (Vegas)
zullen een genot zijn om naar te kijken, met hun wendbaarheid en puck skills. Deze versie van Zweden kent geen zwakke plekken; de voorhoede is getalenteerd en breed, de verdediging is zeer sterk en keepers Filip Gustavsson (Pittsburgh) en Filip Larsson (Detroit) zijn beiden goed genoeg om de kar te trekken.

Net als de Verenigde Staten mag er veel van Zweden verwacht worden. Deze ploeg is misschien wel dé favoriet voor de gouden medaille.

Rusland

Wie won er de laatste keer dat de World Juniors in 2011 in Buffalo werden georganiseerd? Juist, Rusland! Dat was ook onder coach Valeri Braghin. Het verschil is alleen dat deze ploeg niet van dat kaliber is. Vorig jaar ging Rusland er nog met het brons vandoor, maar dat was met namen als keeper Ilya Samsonov en Mikhail Sergachev. Die zijn er dit jaar niet bij. De strijd voor eerste keeper ligt open, maar Mikhail Berdin (Winnipeg) lijkt een lichte favoriet. De verdediging is solide, maar niet veel meer dan dat. De echte kracht van deze ploeg is voorin te vinden. German Rubtsov (Philadelphia) en Alexei Lipanov (Tampa Bay) zijn twee alleskunners, terwijl spelers als spelmaker Vitali Abramov (Columbus) en scherpschutter Andrei Svechnikov (kanshebber voor first overall aankomende Draft).

De Russen lijken dit jaar geen kandidaat voor een gouden medaille, maar kunnen daarentegen zomaar verrassen. Sowieso mag je deze ploeg niet te licht nemen, want Russische ploegen spelen altijd gedreven.

Tsjechië

De Tsjechen presteerden vorig jaar naar verwachting. Ze finishten op een derde plek in poule A, met een overwinning over de ploeterende Finnen. In de kwartfinale was gastland Canada met 5-3 te sterk.

Dit jaar zal Tsjechië opnieuw voor de kwartfinales gaan. Een groot deel van de ploeg van vorig jaar mag dan inmiddels te oud zijn, maar desondanks zijn er spelers aanwezig om de ploeg op sleeptouw te nemen. De namen die meteen in het oog zullen springen zijn Martin Necas (Carolina) en Filip Chytil (NY Rangers), beiden first rounders in de afgelopen draft. Voor de aankomende draft kent Tsjechië twee interessante namen: aanvallers Filip Zadina en Jakub Lauko. Zadina scheurt de QMJHL aan stukken en zou weleens de sensatie van dit toernooi kunnen worden, terwijl Lauko al dagelijks meedraait in de Tsjechische Extraliga, de nationale profcompetitie.

De Tsjechen zijn goed genoeg om in ieder geval de kwartfinales te halen, maar of het verder komt dan dat is het afhankelijk van de tegenstander. Tegen een grootmacht als Finland, de VS en Canada zal dit Tsjechië het lastig krijgen.

Zwitserland

De Zwitsers wisten knap twee keer te winnen tijdens de vorige World Juniors, maar eindigden desondanks vierde en moesten het opnemen tegen de VS. Toen barstte de Nico Hischier-show los, die letterlijk eigenhandig de Verenigde Staten liet zweten. De VS ontsnapte en de rit van Zwitserland kwam ten einde.

Hischier is er dit jaar natuurlijk niet bij (hij speelt in de NHL) en dat doet pijn. Desondanks heeft Zwitserland een aantal spelers om in de gaten te houden, zoals winger Philipp Kurashev (outsider om in de eerste ronde te worden gekozen). Ook vleugelaanvaller Nando Eggenberger is een talent voor deze zomer. Valentin Nussbaumer is ook het bekijken waard, hij speelt als 17-jarige al mee in de Zwitserse National League A (en verdienstelijk, met al vijf goals in zeventien duels).

Desondanks zal Zwitserland weer moeten strijden om de kwartfinale te halen. Omdat Wit-Rusland echter de zwakste broeder uit deze poule lijkt, is de kans groot dat Zwitserland hierin slaagt. Verderkomen dan deze kwartfinale wordt lastig.

Wit-Rusland

De promovendus uit de eerste divisie. De Wit-Russen waren samen met gastland Duitsland duidelijk de sterkste ploeg in de poule. Het verschil met de Duitsers was dat de Wit-Russen niet binnen zestig minuten konden worden verslagen.

De grootste naam in deze selectie is die van Maxim Sushko (Philadelphia), die nu zijn tweede seizoen speelt in de OHL. Hij is een alleskunner, naar wie gekeken wordt om dit team op sleeptouw te nemen. Ook Yegor Sharangovich zal belangrijk zijn als dit Wit-Rusland wat wilt bereiken. Op de blauwe lijn is Vladislav Martynyuk de aangewezen man.

Voor de Wit-Russen wordt het knokken om niet meteen weer te degraderen. De ploeg zal het daarin zeer lastig krijgen, maar heeft het voordeel dat poule B de minste groep van de twee is.

Previous Traditie op nieuwjaarsdag: de NHL Winterclassic!
Next AHL Kerstbreak koplopers Providence Bruins, Toronto Marlies, Manitoba Moose en Stockton Heat