HYC ontsnapt in Zoetermeer, vuurwerk bij Bulldogs vs Kemphanen


Panters HYC Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Vier duels op de zaterdag in de BeNe League, en een afsluiter in de Belgische beker. Zoetermeer Panters en HYC maakten er een waar spektakelstuk van in de Silverdome. HYC ontsnapte aan puntverlies, door een 8-7 zege, terwijl de Bulldogs uit Luik met 8-3 wonnen van Eindhoven Kemphanen. Het duel eindigde met liefst tien match penalties of game misconducts.

ZOETERMEER PANTERS – ERA RENOMAR HYC 7-8

Op voorhand lag het voor de hand dat de gasten uit Herentals de punten mee zouden nemen. Wie na 60 minuten ijshockey in de Silverdome de wedstrijd opnieuw afspeelde, kwam tot een andere conclusie. Zoetermeer Panters legde een prima pot ijshockey op het ijs, maar bleef -opnieuw- met lege handen achter.

De openingsfase was voor de thuisploeg, die geheel terecht op voorsprong kwam door Cas Staps. Daarna namen de bezoekers het initiatief over en liep het via Trevor Hunt, Mitch Morgan en Jacques de Ceuster naar een comfortabele 3-1 voorsprong.

Zoetermeer Panters greep in het middenstuk de macht. Als door een wesp gestoken schoot het uit de startblokken. Joy TurpijnLeroy Haanstra en Sam Hayes zetten de thuisploeg op een 4-3 voorsprong. Die hield niet lang stand, want Chad Brears legde de gelijkmaker binnen. Zoetermeer nam nog twee maal de leiding via Valentijn Scheffe en Giancarlo van Ulsen, en zag tussendoor Ben Vercammen de gelijkmaker maken. De kruitdampen van 20 minuten ijshockey trokken op; zeven treffers en ‘ineens’ stond Panters voor.

HYC Herentals Panters Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

In het slotstuk bleef het duel in evenwicht, al kostte het het gemilimeterde Zoetermeer flink wat krachten. Uitgerekend shorthanded maakte Micth Morgan zijn tweede van de avond, en niet veel later knalde Chad Brears ook zijn tweede tegen de touwen. Panters rechtte de rug en kwam via Thomas Borgman weer langszij. Amper vijftien tellen later, op het moment dat Zoetermeer leek aan te haken, werd Ebe Daems de held van de bezoekers door de beslissende 8-7 achter goalie Kuusamo te leggen.

HYC Herentals Panters Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Opnieuw speelde Zoetermeer een prima pot ijshockey tegen een hoger geklasseerde ploeg, maar opnieuw bleef het met lege handen achter. De Herentalers hadden een ietwat rustigere avond voor zichzelf gepland, maar namen de punten dankbaar mee de bus in naar Herentals.

LUIK BULLDOGS – EINDHOVEN KEMPHANEN 8-3

Luik Bulldogs stond na een klein kwartier al op een riante 4-0 voorsprong. Frank Neven, Nicholais Rivait, Cheyne Matheson en Lars Engwegen besliste het duel al vroeg. Via de gebroeders Verschuren kwam Eindhoven nog wel iets terug, maar dichterbij een twee goal marge kwam het niet.

Kai Willems scoorde zijn eerste treffer in Luikse dienst, en Chayne Matheson maakte zijn hattrick compleet, maar na afloop had niemand het meer over de 8-3 zege van Luik. Vlak voor tijd brak ouderwets ‘de p uit’ in het Médiacité en konden liefst tien spelers vertrekken met een match penalty  of game misconduct.

Voor Bulldogs verdwenen Willems en Darques met een game van het ijs, terwijl Delbrassine, Engwegen en Rivait er met een match afvlogen. Bij Kemphanen ontvingen Kluijtmans, Sevo en Bakker een match, en mochten Nick Verschuren en Kayo van Zoest een game bijschrijven.

AMSTERDAM TIGERS – CHIEFS LEUVEN 9-3

Tigers heeft de smaak te pakken, en dat ondervond ook Chiefs Leuven. De Belgen werden in Amsterdam van de baan geblazen, en op een 9-3 nederlaag getrakteerd. Amsterdam vloog weg uit de startblokken, en had na amer vijftien minuten een 4-0 voorsprong te pakken. Michael Mackie-Kwist, Calvin Pohlmann en twee maal Ivan Musso waren de scherpschutters. Lueven kwam nog terug via Scott Wamsganz, maar dat was het.

Tigers stoomde door naar 9-1, onder meer door twee treffers van John Versteeg. In de slotfase zorgden Alec Jamers en Mickey Evers voor een draaglijker uitslag. Alhoewel je met 9-3 nooit van een draaglijke nederlaag kan spreken. Amsterdam sluipt langzaam aan richting bovenkant subtop, na een dramastische start van het seizoen.

RED EAGLES DEN BOSCH – ANTWERP PHANTOMS 1-7

Red Eagles Phantoms Face-Off
Fpto: DiBoschki

In de onderste regionen van de BeNe League traden Den Bosch en Antwerp tegen elkaar aan. Aan Phantoms de schone taak om zich niet pootje te laten lichten door de Bosschenaren. Phantoms startte goed aan het duel en pakte een 2-0 voorsprong via Lukasz Bartak en Bram Klijsen. Die marge werd verdubbeld Kevin de Winter en Patrick van Noten. Den Bosch redde de eer via Niels Lemans, maar kon niet voorkomen dat de bezoekers uitliepen naar een 7-1 overwinning. Den Bosch bleef daardoor op nul staan, terwijl Phantoms de derde zege van het seizoen boekte.

1 AHOUD Devils Nijmegen 11 8 0 0 3 24 +26
2 HIJS Hokij Den Haag 9 7 1 0 1 23 +24
3 Unis Flyers Heerenveen 11 7 0 1 3 22 +20
4 Laco Eaters Geleen 11 6 1 1 3 21 +12
5 Eindhoven Kemphanen 12 7 0 0 5 21 +2
6 ERA Renomar HYC 9 6 1 0 2 20 +21
7 Amsterdam Tigers 11 5 1 0 5 17 -5
8 Luik Bulldogs 10 5 0 0 5 15 +5
9 Chiefs Leuven 9 3 0 1 5 10 -20
10 Trappers Toekomstteam 10 3 0 1 6 10 -14
11 Antwerp Phantoms 9 3 0 0 6 9 -7
12 Zoetermeer Panters 11 2 1 1 7 9 -4
13 Red Eagles Den Bosch 10 0 0 0 10 0 -52

BEKER VAN BELGIË

COLD PLAY SHARKS – TURNHOUT TIGERS 10-1

Je hebt van die duels die echt nergens meer om gaan. Zo’n duel stond in Mechelen op het programma tussen Cold Play Sharks en Turnhout Tigers. Het werd een afgetekende 10-1 zege voor de Sharks, die in de persoon van Martin Vachal de goalgetter van de avond in hun midden hadden. Hij scoorde niet minder dan zes van de Mechelse treffers.

Previous Comeback Zaripov, Lokomotiv dendert door, nederlaag SKA
Next Trappers tegen Indians, drie BeNe League duels en laatste bekerduel