NHL 100 jaar, beste team 1984-1985 Edmonton Oilers


De NHL bestaat 100 jaar. Ze schreven daarom een verkiezing uit om het beste team in die 100 jaar te laten kiezen volgens de bezoekers van nhl.com. Maar liefst meer dan drie miljoen stemmen zijn er uitgebracht. Als beste team is gekozen Edmonton Oilers uit seizoen 1984-1985. De captain van dat team: Wayne Gretzky.

Wayne Gretzky kon de keuze wel begrijpen, maar vond het team uit seizoen 1986-1987 een beter team. Hij legt uit waarom: ‘Er waren genoeg andere goede teams in die 100 jaar, wij domineerden de jaren 80, maar in de jaren daarvoor waren het vooral de Wings, de Canadiens en de Leafs die de NHL domineerden, en het is dus eigenlijk heel moeilijk om een specifiek goed team te benoemen. Maar de fans hebben ons gekozen, en daar zijn wij als team en als organisatie heel blij en trots op, en nogmaals wij zijn zeer vereerd met de keuze’.

Andere keuze

‘Ikzelf vond van de vier Oilers teams die in de top 10 staan het team wat in 1987 de Stanley Cup won het beste team, vervolgt Gretzky. Dat team zou ikzelf hebben gekozen en Glenn Andersson is het met me eens. Het team was veel efficiënter en wist hoe je wedstrijden moest winnen. Toen hadden we ook meer diepgang in het spel met Kent Nilsson en Reijo Ruotsalainen. We moesten ook nog all the way gaan met zeven wedstrijden tegen de Flyers in de finale. We verziekten wedstrijd zes in Philadelphia en we stonden er weer in wedstrijd zeven. Alle vier de Oilers teams uit de top 10 waren goede teams en het was echt leuk om daar als captain deel van uit te maken, maar het 87 team was zo strijdbaar en wisten hoe je succesvol kon zijn, en we wisten precies wat je aan elkaar had, de hiërarchie werd door iedereen gerespecteerd.

In dat seizoen haalde ik ook enkele persoonlijke hoogtepunten: mijn eerste 1000 punten en mijn derde seizoen op rij met een score van boven de 200 punten. Dat jaar knalde ook Jarri Kurrie  71 goals binnen en had dus ook heel veel waarde voor het team. Paul Coffey was een van de beste verdedigers toen die tijd’.

De kar trekken

Volgens Gretzky had ook coach Glenn Slather een belangrijk aandeel. ‘De coach dacht aan het team met ruimte voor de individuele kwaliteiten van onze topspelers. Hij was ook erg teleurgesteld in mij en Paul Coffey omdat we met twee nederlagen begonnen in die finale. Het hele team speelde slecht, maar de coach vond dat Paul en ik de leiders waren en pakte ons flink aan. Daarna ging het ook stukken beter. En op zulke momenten moeten je beste spelers ook topprestaties leveren en dat deden onze topspelers in die volgende wedstrijden’.

Reünie

Gretzky: Met het 1984 team hebben we onlangs nog een reünie gehad in combinatie met een goede doelen actie voor de minder bedeelden in de provincie Alberta in Canada, en dat was een groot succes. Het mooiste van die dag was dat ik de Stanley Cup pakte van het podium en hem rond liet gaan bij de toeschouwers. De beveiligingsmensen van de NHL schrokken zich helemaal een hoedje, maar de beker ging van beneden naar boven van links naar rechts en kwam weer in mijn handen terug en dat was een van de meest unieke momenten wat ik meemaakte. Als je als speler wint dan draag je de cup mee rond op het ijs, maar nu kon ik de fans laten voelen wat het betekent om de Stanley Cup vast te mogen houden. Achteraf zei een beveiligingsman van de NHL tegen mij: ‘wow dit was toch een van de meest angstige momenten’. Waarop ik zei: ‘wat dacht je? Denk je nou echt dat iemand de Cup wilde gaan stelen?’.

Een vol huis bij de reünie het 84-85 team.

De volledige top 10 ziet er als volgt uit in volgorde van 1 naar 10:

1984-1985 Edmonton Oilers

1991-1992 Pittsburgh Penguins

1976-1977 Montreal Canadiens

1987-1988 Edmonton Oilers

1986-1987 Edmonton Oilers

1997-1998 Detroit Red Wings

1982-1983 New York Islanders

1977-1978 Montreal Canadiens

1983-1984 Edmonton Oilers

2001-2002 Detroit Red Wings

Previous Oilers vegen Golden Knights van het ijs, zesklapper Predators tegen Capitals
Next Wesley Hendriks terug bij Ahoud Devils