Open brief aan TV West: Beste Menno Tamming


Beste Menno,

Mijn naam is Ed Versteeve, oprichter en hoofdredacteur van Face-Off. Wellicht ken je mij nog wel, of niet, want je zult vast veel vragen ontvangen. Om je een kleine reminder te geven; ik heb op 16 oktober jl. via het contactformulier op de website een mail gestuurd.

Hierin heb ik de vraag aan -naar later bleek- jou gesteld, waarom Omroep West Sport grossiert in afwezigheid bij het ijshockey, in vergelijk tot de andere regionale zenders. En dat terwijl er in Haaglanden twee ijshockeyploegen zijn die op het hoogste niveau acteren, te weten HIJS Hokij Den Haag en Zoetermeer Panters. Een kleine passage uit mijn verzonden mail:

,,In tegenstelling tot lokale/regionale zenders bij andere verenigingen, mis ik bij Omroep/TV West de aandacht voor het ijshockey in de regio. Deze regio heeft liefst twee ploegen op het hoogste niveau actief, en er is geen -of in ieder geval geen noemenswaardige- aandacht voor zowel HIJS Hokij Den Haag of Zoetermeer Panters.

Heerenveen (Omroep Fryslan), Amsterdam (AT5), AHOUD Devils (Omroep Gelderland), Tilburg Trappers, Eindhoven Kemphanen, Red Eagles Den Bosch (Omroep Brabant) en Laco Geleen (L1) krijgen allemaal op regelmatige basis aandacht van zowel geschreven pers als TV. Mijn oprechte vraag is: Waarom mis ik het ijshockey in deze regio op TV bij jullie zender?

REACTIE

Sportief! Anders kan ik het niet noemen. Ik kreeg reactie van jou. Een reactie waarin jij kort motiveerde waarom Omroep West Sport geen aandacht kan schenken aan het ijshockey. Je vertelde mij in een -haast emotioneel- betoog het volgende:

,,Het antwoord is vrij eenvoudig; wij hebben bij Omroep West te maken (gehad) met bezuinigingen en dat heeft ook de sportredactie niet ongemoeid gelaten. Daardoor hebben wij harde keuzes moeten maken in de onderwerpen en sporten die wij intensief volgen op onze kanalen.

Helaas, en dat zeggen we met pijn in het hart, kunnen we daardoor veel sporten minder, of zelfs niet meer volgen zoals we zouden willen.

IJshockey is daar ook een voorbeeld van. We kunnen niet wekelijks verslag doen van de wedstrijden, hoe aantrekkelijk ze ook zijn voor de liefhebbers. Daarbij komt dat onze programmering op radio en tv geen ruimte biedt voor ijshockey; onze tv-uitzending is op vrijdagavond en op zondagavond is TV West Sport ingeruimd voor het amateurvoetbal.”

WILLEN IS KUNNEN

Reorganisaties zijn altijd vervelend, dat snap ik heel goed. Alleen vind ik het nogal makkelijk om te zeggen dat iets niet kan. Als je iets écht wil, dan kan het. Een geschreven stuk op de sportpagina’s plaatsen? Dat kan namelijk altijd. Dat kost je een litertje benzine vanaf de Laan van Hoornwijck naar De Uithof, of drie litertjes naar de Silverdome, en iemand die drie uur van zijn (betaalde) tijd op de tribunes doorbrengt. Als je de mediapas in de strijd gooit, krijg je in veel gevallen nog gratis toegang ook.

Ik besef mij ook dat ijshockey niet dé sport van Nederland is, maar er zijn -zeker in de Haagse regio- ontzettend veel liefhebbers. Thuisduels van HIJS bewijzen dat prima als voorbeeld in deze. Ik heb jou aangeboden, dat wij vanuit Face-Off bereid zijn om onze stukken kant en klaar aan te leveren, zodat je een basis had om berichtgeving te doen op de website. Geschreven, dat wel. Dat zou het meest goedkope én ideale plaatje zijn in mijn ogen voor Omroep West. Hier nog even mijn voorstel naar jou en jouw redactie:

,,Ik snap absoluut dat ijshockey (nu nog) niet wekelijks op de buis kan komen, zeker in een tijd dat er bezuinigingen nodig zijn, moet je keuzes maken. Maar! Wat wél kan is een geschreven stuk aan het ijshockey wijden. De clubs spelen twee maal per week, dat kan mijns inziens makkelijk op de website geplaatst worden. Als we in deze regio over het amateurvoetbal uit de bollenstreek kunnen berichten, kunnen we dat ook over de semi-amateursport ijshockey in mijn beleving.

Vraag: is dat voor jullie een optie? Of, als dat niet het geval is: zullen wij vanuit Face-Off jullie dan van stukjes rond HIJS/Zoetermeer voorzien? We zijn overigens geen journalisten, maar ontzettende liefhebbers die al jaren voor sportsites schrijven.”

EN TOEN WERD HET STIL

Na deze mail werd het stil. Dat geeft niks, dus ik wachtte een paar dagen. 21 oktober heb ik nog een poging gewaagd, en wederom de helpende hand aangeboden om Omroep West van input te voorzien.

,,Kunnen jullie inhoudelijk op de vraag reageren of jullie van plan zijn in de (nabije) toekomst meer (geschreven) aandacht te gaan geven aan HIJS en Zoetermeer? En zo nee, of jullie open staan om onze input te gebruiken? Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat nagenoeg iedere regionale zender aandacht besteedt aan het ijshockey, geschreven of anders, en dat alleen Omroep West hierin schittert door afwezigheid. Een halve finale van een nationaal bekertoernooi bereiken is het vermelden meer dan waard, lijkt mij.”

Het gaat wennen, maar wederom kreeg ik geen tegenbericht. Mijn persoonlijke mening is dat dit misplaatste arrogantie is van Omroep West zijde, ik heb geen bericht ontvangen dat je de mailwisseling afrondde, laat staan een andere reactie.

4 NOVEMBER: DAAR WAREN JULLIE ‘INEENS’!

Vier november jl. was de streekderby tussen Zoetermeer Panters en HIJS Den Haag. Ik had in de wandelgangen gehoord dat TV West wel eens aanwezig kon zijn die avond. Ik liet me graag verrassen. Dus na afloop liep ik de catacomben in richting de kleedkamers. En ja! Daar waren jullie. Ik wist niet wat ik zag. Maar het was echt zo! Sommige spelers vonden het ook wat vreemd om jullie te zien. Met camera, lampen, microfoon en toeters en bellen stond Omroep West bij het ijshockey! Ik maakte zelfs een foto van jouw mensen in gesprek met Jeffrey Melissant van HIJS. Kijk zelf maar.

Omroep West Ijshockey Face-Off
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

De vraag wanneer het item uitgezonden ging worden? De cameraman zei ‘komende vrijdag’. Dus velen zaten er klaar voor. Maar zo stil als het in mijn mailbox was, zo stil was het op Omroep West qua beelden van het ijshockey. Dat gold ook voor zaterdag. En zondag. Ook maandag (nog) niks, en weet je wat? We plakken er deze avond ook nog even aan vast.

PLANNING EN HERKANSING

De beelden zijn geschoten, de interviews gevoerd. Die zullen vast nog wel ergens staan. Actueel zijn ze niet echt meer, nu bijna twee weken later. Volgende week, vrijdag, 24 november, kunnen jullie in de herkansing. Dan staat de streekderby opnieuw op het programma. Dan in De Uithof.

Beste Menno, zie ik jou, of wat mensen van Omroep West dan ook weer? Geen idee of een camera meenemen dan noodzaak is. Want beelden van het duel of de interviews in de Silverdome heb ik nog niet gezien. Je bent trouwens ten alle tijden welkom om eens van gedachten te wisselen. Telefonisch of met een kop koffie. Je hebt mijn gegevens.

Ik drink mijn koffie trouwens zwart. Het liefst dubbele espresso. Tot snel?

Hartelijke groeten,
Ed Versteeve

Hoofdredacteur
Face-Off
www.face-off.nl

Previous 4-on-4: Oranje, NHL in Zweden, Gunco Panda's en Guus van Nes
Next Oilers vegen Golden Knights van het ijs, zesklapper Predators tegen Capitals