Ron Berteling Schaal; 1 minuut stilte voor Karel Pijls


Berteling schaal Face OFf

EINDELIJK!!! Het is 24 september, een datum die lang omcirkeld stond in de agenda. Vandaag zetten Laco Eaters Geleen en UNIS Flyers Heerenveen het ijshockeyseizoen in gang met de strijd om de Ron Bertelingschaal. Plaats van handeling is Glanerbrook in Geleen waar de puck om 19:00 uur op het ijs valt.

Minuut stilte

Karel Pijls Face Off

Voorafgaand aan het duel zal er één minuut stilte in acht genomen worden. Gistermiddag overleed ijsmeester Karel Pijls op 63-jarige leeftijd. Karel was al enige tijd ernstig ziek. De redactie van Face-Off condoleert Wies, familie, vrienden en collega’s met het verlies.

Geleen

Laco Eaters Geleen Face Off

De Geleenders hebben flink wat veranderingen ondergaan ten opzichte van het vorige seizoen. In de eerste plaats keerde Andy Tenbult terug achter de bank. De coach begint aan zijn derde termijn op Glanerbrook en wordt daarbij geassisteerd door oud Geleen spelers Alf Philippen, Erik Tummers en Lambert Keulen.

In de selectie was het een komen en gaan van spelers, waardoor Tenbult moet bouwen aan nieuwe automatismen. Justin Evers (Nijmegen), Stef Verhulst (Luik), Lars Engwegen (Luik), Bob de Pont , Kay Gielen (Nijmegen), Rick van Haren (Nijmegen), Jeffrey Mens en Lambert Keulen verlieten Geleen.

Daar stond tegenover import Antonin Drobny, Remco Knoren, Michael Sterkens, Mordy Munichman en de Belgische internationals Maxime Pellegrims en Vadim Gyesbreghs het fonkelnieuwe tenue van Geleen (opnieuw) aantrekken.

Heerenveen

UNIS Flyers Heerenveen Face Off

In Heerenveen heerst rust. De drievoudig titelverdediger was helemaal niet actief op de ’transfermarkt’. Sterker nog; de ploeg hield zijn selectie voor het overgrote deel bij elkaar. Doelman Jorrit Vos vertrok naar Amerika om voor Boston Junior Bandits uit te komen. Hij werd vervangen door Jeff Honebeeke die van GIJS overkwam. Tobie Collard maakte de overstap vanuit Amsterdam Tigers.

De voorbereiding

Daar kun je nog niet heel veel over zeggen van beide ploegen. Geleen speelde een tweeluik tegen Luik Bulldogs. Thuis werd met 5-4 gewonnen na overtime, terwijl er in België met 5-1 verloren werd. In hoeverre de 12-0 zege op Nederland onder 20 écht steekhoudend is valt moeilijk te zeggen.

Heerenveen speelde ‘slechts’ twee duels ter voorbereiding op het komende seizoen. Vorige week schoten de Friezen uit de startblokken tegen Eindhoven Kemphanen. Het won er met 7-3. Afgelopen vrijdag werd er in Thialf geoefend tegen HIJS Hokij Den Haag, waar de Friezen een puike 6-2 zege boekten.

Kemphanen Heerenveen Face-Off
Foto: Willem Rijkers

Vorig seizoen

Het duel van vanavond is een herhaling van de afgelopen editie. De Ron Berteling Schaal van 2016 prijkt in de kast van de Geleenders. De Limburgers wonnen met 4-3 van de Friezen en wonnen daarmee de enige prijs van het seizoen die niet in de Flyers prijzenkast staat. Zo gingen de laatste minuten van het duel eraan toe, dat uitliep op een Geleens feestje. De beelden zijn van Laco Geleen.

Wat denkt Ron Berteling eigenlijk?

Ron Berteling Face Off
Foto: Richard de Weijze

De man aan wiens naam de schaalt ontleend is, zal vanavond de trofee natuurlijk weer uitreiken. Ron Berteling kijkt vooruit ,,Andy Tenbult is aan het opbouwen in Geleen en Heerenveen heeft de selectie op peil gehouden en is gewoon erg sterk. Ik verwacht een mooie pot ijshockey, maar als ik het mag voorspellen voor vanavond dan denk ik dat Heerenveen er het beste voor staat op dit moment en zal winnen.”

Previous Heroïsche zege Chiefs in beker; Amsterdam opnieuw onderuit
Next Detroit Red Wings wint eerste duel in Little Caesars Arena