NHL Preview: New York Rangers


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Richard de Weijze laat zijn licht schijnen op New York Rangers.

Afgelopen seizoen: De race om de eerste Stanley Cup sinds 1994 eindigde voor New York Rangers afgelopen seizoen in de tweede ronde van de Play-Offs. Nadat in de eerste ronde knap van Montreal Canadiens werd gewonnen, bleek Ottawa Senators te sterk. Daar waren de fans en het management van de Rangers niet blij mee. Met name de defensie liet het team en goalie Henrik Lundqvist te vaak in de steek. Vandaar dat GM Jeff Gorton defensief ingreep. Onder andere werd het contract van Dan Girardi afgekocht en Kevin Klein vertrok naar Europa. Met het vrijgekomen budget werd de zo graag gewilde Kevin Shattenkirk aangetrokken. Hij zal waarschijnlijk samen met captain Ryan McDonagh een defensief koppel gaan vormen. Ook in de coaching staff werd ingegrepen. Defensive coach Jeff Beukeboom kreeg een andere job binnen de organisatie en de ervaren Lindy Ruff (voormalig coach van Dallas Stars en Buffalo Sabres) neemt zijn rol over.

Aangetrokken/Vertrokken: Bij de Blueshirts vertrokken Dan Girardi (Tampa Bay Lightning), Kevin Klein (gestopt), Derek Stepan, Aanti Raanta en Adam Clendenning (Arizona Coyotes), Marek Hrivik (Calgary Flames) en Oscar Lindberg (Las Vegas Knights) en ook Tanner Glass zien de fans niet meer terug in Rangers uniform. Maar er zijn ook een hoop nieuwe Rangers te noteren: David Desharnais (Montreal Canadiens), Kevin Shattenkirk (Washington Capitals), Cole Schneider (Rochester (AHL)), Paul Carey (Washington Capitals), Ondrej Pavelec (Winnipeg Jets) en Anthony DeAngelo (Arizona Coyotes). Als draft pick (de zevende) werd de Zweed Lias Andersson gestrikt. Tijdens de World Junior Summer Showcase scoorde Andersson er lustig op los. De Rangers fans zijn heel benieuwd hoe ver hij komt dit seizoen.

Vooruitblik: Met de defensieve impuls van Shattenkirk lijken de Rangers in die linie sterker te zijn geworden. In hoeverre het vertrek van Derek Stepan, die ondanks een tegenvallend vorig seizoen toch altijd één van de sterkhouders was, valt nog te bezien. David Desharnais zal daar zijn kans grijpen. Als nieuwe back-up goalie werd de ervaren rot Ondrej Pavalec uit Winnipeg gehaald. Geen jonkie die in de nek van Lundqvist staat te hijgen en een basisplaats wil, maar een ervaren vent die samen met The King voor rust in het hok moet gaan zorgen. Aanvallend was er weinig op de Rangers aan te merken. Dat was er wél op de powerplay, want die was van een dramatisch niveau. Het zorgde er mede voor de New York niet van Ottawa kon winnen in de Play-Offs. Met de komst van de aanwinsten moet ook de powerplay verbeteren.

Keep an eye on: Kevin Shattenkirk is de steraankoop dit seizoen. Hij zal het defensief moeten laten zien, maar staat natuurlijk ook aanvallend zijn mannetje. Op Broadway horen sterren te schijnen. Shattenkirk heeft zoveel ervaring dat plankenkoorts geen issue mag zijn. Voorin hoop ik persoonlijk dat Jimmy Vesey doorbreekt. Zijn eerste seizoen was met zestien goals en elf assists prima, maar nu wordt het tijd dat Vesey echt doorbreekt.

Voorspelling: Ervaring is het toverwoord deze zomer op Manhattan. En die ervaring werd ook binnen gehaald. New York Rangers is het aan haar stand verplicht om minimaal de Play-Offs te halen. Dat lijkt mij ook een haalbare kaart, hoewel afgelopen seizoen de Metropolitan Division de sterktste divisie bleek te zijn. De fans willen echter de Stanley Cup. Niks meer en niks minder.

Previous Detroit Red Wings wint eerste duel in Little Caesars Arena
Next NHL Preview: Edmonton Oilers