NHL Preview: Ottawa Senators


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Jeroen de Groot laat zijn licht schijnen op Ottawa Senators.

Afgelopen seizoen: Onder leiding van coach Guy Boucher begon op 12 oktober het seizoen, tegen aartsvijand Toronto Maple Leafs. De wedstrijd zal vooral herinnerd worden door de vier goals van Toronto rookie Auston Matthews. Desondanks werd de wedstrijd gewonnen in overtime. Ottawa speelde het reguliere seizoen vooral om niet te verliezen, aanvallend niet echt spectaculair; verdediging eerst. Boucher staat niet bekend als een aanvallend ingestelde coach; niet leuk om te kijken als neutrale supporter. Effectief was het zeker wel; voor tegenstanders was het ontzettend lastig om tegen de Sens te spelen.

Onder aanvoering van captain Erik Karlsson incasseerde Ottawa weinig tegengoals. Vrij gemakkelijk werd Ottawa 2e in de Atlantic division met 98 punten. De tweede plaats leverde Ottawa het thuisvoordeel op in de eerste ronde van de play-offs.

In de eerste ronde van de play-offs nam Ottawa het op tegen Boston Bruins. Het werden zes zenuwslopende wedstrijden, die allemaal met één goal beslist verschil werden. Vier keer viel de beslissing zelfs pas in overtime.

In de tweede ronde was New York Rangers de tegenstander. Ook de tweede ronde werd in zes wedstrijden beslist in het voordeel van Ottawa.

In de Conference final speelden de Sens tegen Pittsburgh Penguins. Deze serie werd in zeven wedstrijden beslist. Game 7 werd een ware thriller en had een tweede verlenging nodig om de winnaar aan te wijzen. Chris Kunitz werd de grote held aan Pens zijde en schoot Pittsburgh naar de Stanley Cup finale. Net niet dus voor de Canadezen.

Aangetrokken/Vertrokken: Ottawa heeft het heel erg rustig aan gedaan met het aantrekken van versterkingen na afloop van het seizoen. De 32-jarige veteraan Nate Thompson speelde afgelopen seizoen voor de Anaheim Ducks. Hij tekende voor drie jaar in de hoofdstad van Canada.

Stephane da Costa, Nikita Filatov, Chris Kelly en Chris Neil vertrokken allemaal met stille trom als Free Agent. Marc Method werd door de Vegas Golden Knights gekozen in de expansion draft, omdat Dion Phaneuf zijn no trade clausule niet wilde opgeven.

Vooruitblik: Mocht Ottawa willen meedoen voor een playoff ticket in de Eastern Conference, zal er aanvallend zeker nog wat bij moeten komen. De verdediging lijkt kwaliteit genoeg te hebben om goede zaken te doen. De concurrentie heeft echter niet stil gezeten en is toch echt sterker geworden deze zomer. De Senators zullen dus vol aan de bak moeten om het kunststukje van afgelopen seizoen te herhalen.

Keep an eye on: Erik Karlsson is misschien wel de beste verdediger in de NHL. Afgelopen seizoen goed voor 71 punten. Karlsson is een aanvallend ingestelde defender die ieder jaar beter wordt. Ontzettend sterk in de powerplay.

Door het ernstig ziek worden van zijn vrouw afgelopen jaar, mistte Craig Anderson een behoorlijk deel van het reguliere seizoen. Hij zal de fans graag willen terug betalen voor alle support in die moeilijke periode. Ik verwacht een geweldig seizoen van Anderson.

Voorspelling: Ottawa Senators gaat het komend seizoen ontzettend zwaar krijgen om de play-offs te halen. De concurrentie is moordend en ik vermoed, wanneer de muziek stopt tijdens de stoelendans om een plaats in het post season, Ottawa de ploeg is die sip moet afdruipen. Simpelweg is strijd om directe plaatsing en de twee wildcards te hevig, en de overall kwaliteiten van de Sens net iets te mager.

Previous NHL Preview: Boston Bruins
Next John Versteeg op naar zijn laatste kunstje