John Versteeg op naar zijn laatste kunstje


Ik wil op een mooie manier afsluiten bij Amsterdam Tigers – John Versteeg

John Versteeg, inmiddels 46 jaar, maakt dit seizoen zijn rentree op de ijshockey baan. Na een jaar waarin verhuizingen en verbouwingen veel van zijn tijd vroegen, is Versteeg nu klaar voor zijn laatste seizoen als actief ijshockeyer. In het shirt van Amsterdam Tigers wil hij er een prachtig laatste seizoen van maken en op een mooie manier afsluiten. Op de vraag of hij nóg een actieve ijshockeyer van zijn leeftijd kent die ook nog op het hoogste niveau speelt, moet hij enorm lachen. “Ja, Jaromir Jagr natuurlijk, maar ja dat is wel een íets ander level dan bij ons in Nederland”. Het is het begin van een geanimeerd gesprek tussen John Versteeg en onze Richard de Weijze.

Liefhebber

John Versteeg is een echte liefhebber. Hij is koud thuis van een training aan het team van zijn zoon Daniel, spelend bij Utrecht Dragons U14, als het telefoongesprek met Face-Off gevoerd wordt. Versteeg was dan wel als speler gestopt, maar hij stond nog regelmatig op het ijs. Niet alleen als trainer van de jeugd, maar soms trainde hij ook mee met de (toen nog) Amstel Tijgers. Daarnaast hield hij zijn conditie op peil door trainingen bij en met Ron Berteling in het Amsterdamse Bos. Gelukkig kan Versteeg dit seizoen de trainingen en wedstrijden goed combineren met zijn werkgever, waar hij ‘gewoon’ een 36-urige werkweek draait.

De liefhebber komt in hem boven wanneer hij vol enthousiasme spreekt over de NHL duels die hij in de Verenigde Staten bezocht, bij onder meer New York Islanders en New York Rangers. “Het summum van het ijshockey” noemt Versteeg de NHL. De naam van Daniel Sprong valt. Versteeg: “Ik hoop écht dat hij het gaat redden bij de Penguins, maar zij hebben zo ongelofelijk veel kwaliteit op alle lijnen. Die gasten speel je er niet zomaar uit natuurlijk. En niet alleen voor Daniel zelf, maar voor het hele Nederlandse ijshockey is het te hopen dat hij het haalt. Dat zou zo’n boost voor de sport zijn”.

Versteeg: what’s in a name

In de voorbereiding speelde John op dezelfde lijn met een andere Versteeg: Dean. De pas 15-jarige Dean is de zoon van hoofdcoach Frank Versteeg. Toen Dean Versteeg pas een paar dagen oud was had John hem in zijn armen, als goede vriend van Frank. En om nu samen met Dean te spelen is een enorm leuke en bijzondere ervaring. Ook Björn Borgman is een talent die speeltijd kreeg in de voorbereiding op het seizoen. “De jongens pakken mijn advies goed op”, zei John die dit seizoen de “C” niet meer op zijn shirt heeft. Door zijn ervaring pakt John zijn rol als informeel captain automatisch op en hij vindt het ook wel weer lekker dat Tobias Kathan de “C” draagt. “Tobias is een uitstekende captain”, volgens John.

Door dezelfde achternamen lijken Frank en John familie, al is dat niet zo. “Onze hele carrière wordt er al gedacht dat wij broers zijn, maar dat is echt niet zo. Vroeger zeiden ze in de wedstrijd nog wel eens ‘dat ze mijn broer gingen aanpakken’. Nou, veel succes daarmee dan zei ik dan altijd”, herinnert John zich lachend. Hij verwacht dat hij Frank dit seizoen kan helpen, als een waar verlengstuk van de coach. “Tijdens het afgelopen seizoen betrapte ik mijzelf erop dat ik zowel als speler, als als coach naar wedstrijden keek”.

John Versteeg Face Off

De Amsterdamse mix

Verrassend wilde hij zijn comeback niet noemen. Immers, Versteeg is gewoon fit. Fit genoeg in ieder geval om mee te draaien in de BeNeLeague. Het kriebelde enorm om weer als hockeyer op het ijs te staan. De enorme schat aan ervaring die hij heeft opgebouwd neemt de aanvaller natuurlijk mee in het nieuwe seizoen.

Ervaring is iets wat Amsterdam Tigers wel kan gebruiken. Het team is een mix van jong en oud. “De ingrediënten van de mix lijken de juiste te zijn. We zitten als het ware al in de blender en nu moet alleen nog op de juiste knop worden gedrukt om er een perfecte mix uit te krijgen”, sprak Versteeg met gevoel voor beeldspraak. “De terugkeer van Rocco van Hoorn is belangrijk voor het team, al is het voor Amsterdam natuurlijk enorm spijtig dat een jongen als Donny van Musscher vertrokken is”.  Maar voor zijn keuze heeft Versteeg ook begrip. Toch gaat Versteeg er vanuit dat Amsterdam de play-offs moet gaan halen: “als alle neuzen dezelfde kant op staan en iedereen op dezelfde lijn zit, is dat het doel voor dit seizoen”, sluit Versteeg af.

Previous NHL Preview: Ottawa Senators
Next Ron Berteling Schaal, start competitie Antwerp en oefenduels