NHL Preview: Boston Bruins


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op Boston Bruins.

Afgelopen seizoen: Boston Bruins; je houdt van ze, of je kotst ze uit. Een middenweg is er simpelweg niet. Boston ontsloeg Claude Julien in februari na 10 jaar trouwe dienst. Maar de Bruins wilden koste wat het kost de playoffs niet opnieuw -voor de derde keer op rij- mislopen. Bruce Cassidy nam het stokje over en ‘ineens’ liep het bij Boston.

Zeven van de eerste acht duels werden gewonnen onder leiding van Cassidy en na een super spannend slot in Atlantic plaatste het zich als nummer 3 voor de playoffs. Daarin verloor het van Ottawa Senators in een fantastische serie met 4-2 in de eerste ronde. Alle zes de duels kenden één goal verschil, en vier van hen werden in (double) overtime beslist, waaronder Game 6.

Aangetrokken/Vertrokken: Boston mocht zes picks doen tijdens de Entry Draft. Als 18e mocht Boston dit jaar kiezen uit de talenten en het ging voor de Finse verdediger Urho Vaakanainen. Nieuwe aanwinsten zijn aanvallers Kenny Agostino (Wolves, AHL), Jordan Szwarz (Providence, AHL) en verdediger Paul Postma (WPG)

Verdediger Colin Miller vertrok naar Las Vegas in de Expansion Draft. Boston nam verder afscheid van John-Michael Liles, Jimmy Hayes en veteranen Drew Stafford and Dominic Moore.

Vooruitblik: Boston is afgezien van twee prima jaren in 2011 (Stanley Cup winst) en 2013 (Stanley Cup finals) te vergelijken een kabbelend watertje. Je kijkt er naar, je ziet wat kleine kringetjes, maar echt spannende golven worden het niet. En dat is zonde van de roemruchte ploeg uit Massachusetts, Het oudste Amerikaanse NHL team (1924) heeft echter wél degelijk spelers die iets extra’s brengen. Daarentegen is het ook een ploeg, die veel spelers heeft tussen de 26 en 30 jaar en dus in de kracht van hun loopbaan zitten. Op het moment dat ze daar de nodige energie aan kunnen koppelen en flair, dan zou het de verrassing in de Eastern Conference kunnen worden.

Keep an eye on: Dan kom je toch uit op Brad Marchand. De bad boy van de NHL was het afgelopen seizoen goed voor een aantal discutabele overtredingen, maar heeft die herkenbare over mijn lijk mentaliteit, die in Boston zo geliefd is. Hij zette ook ‘gewoon’ 85 punten in 80 duels op de teller in het regular season en maakte acht game winning goals. Als Marchand lekker gaat, gaat Boston vaak ook als een trein. Daarnaast is Patrice Bergeron natuurlijk een belangrijke steunpilaar. Hij is een echte two way speler, die als aanvaller zijn verdedigende taken niet verzuimt op te pakken. Hij won voor de vierde maal de Selke Trophy, en is daarmee recordhouder. Ik ben ook benieuwd naar Zdeno Chara, de 40-jarige reus op schaatsen bij de Bruins. Elk jaar vragen supporters zich af of het niet zijn laatste seizoen is, maar de aanvoerder blijft maar spelen. Afgelopen seizoen vond ik hem matig uit de verf komen, getuige ook zijn magere score van 29 points. Heeft Chara zijn beste tijd gehad?

Voorspelling: De ploeg zal traditiegetrouw het fysieke aspect niet schuwen, maar het is niet genoeg om écht potten te breken, vrees ik. Ik sla teams als Montreal, Ottawa en Toronto op dit moment hoger aan dan Boston. Zij zullen met Detroit om plek vier strijden in Atlantic. Geen playoffs dit jaar in de TD Garden is mijn voorspelling, of ze moeten het in de Metropolitan ontzettend laten liggen komend seizoen.

Previous Oefenduels: Oilers goed van start, spektakel in Pittsburgh
Next NHL Preview: Ottawa Senators