NHL Preview: Detroit Red Wings


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op Detroit Red Wings.

Afgelopen seizoen: Het was stil in Joe Louis Arena in het postseason. En dat is voor Detroit een rare gewaarwording. Voor het eerst sinds 1991 waren de Red Wings de grote afwezige in de playoffs. De langste streak in de moderne sporthistorie kwam ten einde. Zuur voor de ploeg, want afgelopen seizoen overleden legende Gordie Howe, eigenaar Mike Ilitch én werd er afscheid genomen van Joe Louis Arena. De ploeg van Blashill eindigde op een ondermaatse zevende plek in Atlantic met slechts 79 punten. Vanaf dit seizoen speelt men in Little Caesers Arena, the Joe had een beter afscheid verdiend dan dit.

LCA Face Off

Aangetrokken/Vertrokken: Uit de Entry Draft -waar Detroit liefst 11 picks had dit seizoen- werd de boomlange center Michael Rasmussen (als 9e overall) gekozen. Uit de free agency werden verdedigers Trevor Daley (Pittsburgh Penguins), Luke Witkowski (Tampa Bay Lightning), aanvaller Turner Elson en keeper Tom McCollum (beiden Calgary Flames) aangetrokken.

Las Vegas pikte Tomas Nosek op tijdens de Espansion Draft. Een tikkie op de kin van Detroit, want Nosek zou voor de LW positie klaargestoomd worden. Johan Franzen is nog steeds uitgeschakeld, die zien we ook niet meer terug bij de Wings.

Vooruitblik: Detroit gaat spelen in een nieuwe thuishaven; Little Ceasers Arena. Maar het moet op het ijs gebeuren. De druk op General Manager Ken Holland neemt vanuit supporterskringen toe; het is een do-or-die seizoen, zo lijkt het.

Detroit blijft echter last houden van een zwakke defense. Kronwall speelt met een zwakke knie en DeKeyser, Sproul, Ouellet, Green, Jensen en Ericson hebben niet bewezen hun goalie uit de problemen te kunnen houden. Het aantrekken van Daley is prima te noemen, en Witkowski is een gok die óf heel goed óf dramatisch uit gaat pakken. Aanvallend gezien zal Detroit uit een ander vaatje moeten gaan tappen. Waar voorheen de aanval gevreesd werd, is dat nu stukken minder. Met 2.41 goals per duel (26e) en de 27e positie op de powerplay, hoef je niet heel erg wakker te liggen als defensie. De vraag is: wie gaat de goals maken voor Detroit? Alleen Tomas Tatar kwam tot een 20+ goal seizoen. Dat is veel te mager.

Ook in het doel is het een interessant seizoen; Het duel tussen Howard en Mrazek barst weer los. Waar Mrazek hard op weg was om de eerste keuze te worden, kende hij een matig seizoen. Daar waar Howard afgeschreven werd, keepte hij juist een ijzersterk seizoen.  Beide goalies drukken zwaar op de begroting (€5 mln vs €4 mln), dus ‘even van de hand doen’ zit er niet in. Mrazek kon echter wel gekozen worden door Vegas Golden Knights, maar die gingen voor Nosek. Het aantrekken van McCollum voert de geruchten dat Mrazek wel eens uit Motor City kan vertrekken.

Keep an eye on: Andreas Athanasiou en Anthony Manta. De coming kids van de Red Wings. ‘Double A’ heeft laten zien dat hij één van de snelste schaatsers is in de NHL en een prachtige techniek heeft. Mantha is een beul van een center, maar had vorig seizoen af en toe wat nukken die hij af moet leren. Als hij dat doet, heeft Detroit een toekomstige super center op het ijs staan. Een klein voorproefje hoe getalenteerd Athanasiou is:

Hou daarnaast Henrik Zetterberg in de gaten. De aanvoerder valt misschien niet zo op, maar kende vorige seizoen met 68 points een meer dan goed seizoen. Hij was daarmee één van de weinigen die wél thuis gaf binnen het team, en pakte en passant ook zijn 1000e NHL duel mee op de laatste speelronde.

Voorspelling: Detroit gaat geen makkelijk seizoen krijgen. Echter is vanuit het management de ambitie uitgesproken om (in ieder geval) de playoffs te halen. Ik betwijfel of dit realistisch is. De ploeg heeft er in mijn ogen geen speler aangetrokken die even 30 punten meer op de teller zet. Met name de defensie zal de achilleshiel blijken, ondanks het aantrekken van Daley wat zeker een goede stap in de richting is. Daarnaast speelt ook de salary cap Detroit parten; de ploeg zit op dit moment ruim vier miljoen dollar boven het toegestane plafond. De kans dat er gedwongen traders aankomen is realistisch te noemen. Ik verwacht dat Detroit zich enigszins herstelt van het afgelopen seizoen, maar niet dusdanig dat het de playoffs haalt. Opnieuw geen toetje van het seizoen voor de Red Wings is mijn verwachting.

Previous Alle oefenduels van dit weekend op een rij
Next NHL Preview: Dallas Stars