NHL Preview: Colorado Avalanche


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van het vorige seizoen, de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Rowdy van Grieken laat zijn licht schijnen op Colorado Avalanche.

Afgelopen seizoen: De term rampzalig wordt tegenwoordig veel gebruikt. Het seizoen 2016-2017 zal in Colorado de boeken in gaan, als een desastreus voor de Avs. In de geschiedenis van de NHL eindigden alleen de Nordiques in 1990 (33 punten) en de Jets in 1981 (24 punten) op grotere afstand van een playoff plek, dan de Avalanche dit jaar (21 punten).

Zo’n beetje alles wat fout kon gaan ging fout in het Pepsi Center. De mislukte breakaway van Blake Comeau vatte het seizoen van Colorado pakkend samen.

De maand januari was het dieptepunt; er werd geen enkel duel gewonnen. In totaal werden er slechts 22 winstpartijen geboekt in het afgelopen seizoen. De ploeg eindigde stijf onderaan. Tot overmaat van ramp was Colorado de grote verliezer van de Draft Lottery en koos het niet als eerste, maar pas als vierde.

Aangetrokken/Vertrokken: Met de vierde keuze in de Draft, werd verdediger Cale Makar van de Brooks Bandits geselecteerd. Hij zal echter eerst nog wat tijd in de NCAA doorbrengen voordat hij klaar is voor de NHL. Tyson Jost, als tiende gekozen in de 2016 NHL Draft, tekende in maart zijn eerste profcontract en kreeg al speeltijd in Denver. Tijdens de Free Agency werd keeper Jonathan Bernier (Anaheim) aangetrokken. Nail Yakupov, first overall pick in 2012, kreeg van GM Joe Sakic de kans om zich te bewijzen in een Avalanche shirt.

Bernier werd gehaald als vervanger voor Calvin Pickard. Hij werd opgepikt door Vegas in de Expansion Draft. Daarnaast verlieten Patrick Weircioch (Vancouver) en Mikhail Grigorenko (KHL) de Avs en werd het contract van verdediger François Beauchemin afgekocht.

De meest opvallende move van Sakic is de trade die nog niet gemaakt is; Matt Duchene is nog steeds onderdeel van de club. TSN-insider Bob McKenzie zei in juni meermaals, dat hij er zeker van was dat de nummer 9 volgend seizoen een nieuwe club zou hebben. Tot op heden staat de centre echter nog steeds onder contract in Colorado.

Vooruitblik: Het zwakke Colorado is er deze zomer door het verlies van Beauchemin, Weircioch en Grigorenko niet sterker op geworden. Momenteel heeft Colorado slechts vier (!) NHL-verdedigers onder contract. Er wordt vol ingezet op beloftes Chris Bigras en Andrei Mironov om in de top six van de Avalanche te gaan spelen, maar dit is een risico.

In de voorhoede en in het doel is de ploeg er niet per sé op achteruit gegaan, maar de Avs hebben zich er ook niet enorm versterkt.

Keep an eye on: Een lichtpuntje in het gitzwarte seizoen voor de Avalanche was Mikko Rantanen. De Finse sniper wist in zijn eerste seizoen in de NHL al twintig keer het net te vinden. Zeker niet slecht voor een tiener die in een zeer matige ploeg zijn kunsten mocht vertonen.

Voorspelling: The only way is up. Het lijkt onmogelijk voor Colorado, om het dramatische seizoen van vorig jaar te evenaren. Van spelers als MacKinnon, Landeskog en Duchene mag (of moet) je veel meer verwachten, dan dat zij afgelopen seizoen hebben laten zien.

Er zullen dus meer punten worden gepakt, maar het zal opnieuw niet genoeg zijn voor de playoffs. Misschien is het ook maar het beste voor Avalanche om laag te eindigen en te hopen op een hoge ranking in de NHL Draft van 2018.

Previous Sprong heeft 1e 'prijs' binnen; Pittsburgh wint Prospects Challenge
Next NHL Preview: Vegas Golden Knights