Erewedstrijd Ron Berteling groot succes


Ron Berteling ijshockey

Zaterdag 9 september 2017 stond bij vele ijshockeyers al een tijdje in hun agenda omcirkeld. Immers, op die dag werd de wedstrijd gespeeld ter ere van de zestigste verjaardag van hét Nederlandse ijshockey icoon: Ron Berteling. Plaats van handeling was uiteraard de Jaap Eden-baan in Amsterdam. Namens FaceOff waren Rowdy van Grieken en Richard de Weijze aanwezig.

Foto: Richard de Weijze
Foto: Richard de Weijze

 Topfit

Als je Ron Berteling ziet lopen dan denk je eerst dat je in de maling wordt genomen als je hoort dat hij net 60 jaar is geworden. De man oogt en toont gewoon topfit. Typerend voor een man die in alles 100% overgave legt, zo ook in zijn eigen fysiek na zijn actieve carrière. Berteling had vooral spelers en uit ‘zijn’ omgeving uitgenodigd voor het ijshockey-feestje, zo vertelde hij achteraf tijdens zijn speech in de kleedkamer.

Chris Eimers, Jos Bles, Manitas Demelinne, Marco Kronenburg om er maar een paar te noemen, verschenen weer eens op het ijs. Maar ook spelers van nu, zoals Marcel Kars, Calvin Pohlman en natuurlijk Julian Berteling gaven acte de présence. Iedereen wilde erbij zijn tijdens dit unieke moment. Eimers speelde zelf één periode mee in de wedstrijd, die om de 45 seconden werd stil gelegd om goed te kunnen wisselen, vanwege de oefenwedstrijd die zijn huidige team HIJS ’s avonds speelde.

Foto: Richard de Weijze

Genot voor het oog

Het was een genot voor het oog om de oude en nieuwe garde gezamenlijk op het ijs te zien. Goals vielen dan ook als rijpe appelen, waardoor de wedstrijd uiteindelijk in 10-10 eindigde. Natuurlijk scoorde Berteling zelf ook een goal. Maar de uitslag was vanzelfsprekend van ondergeschikt belang, al kon je nog wel goed zien dat sommige spelers nog steeds dat fanatieke in zich hebben zodra ze het ijs betreden.

Herinneringen en emoties

Na afloop ontving de hoofdrolspeler van de dag vele vrienden en bekenden in ‘zijn kantoor’. Een plaats vol relikwieën en herinneringen aan vervlogen tijden. Een ruimte die ijshockey ademt. Sinds 2000 was dit dé plek waar Berteling over ijshockey kon praten en kon nadenken. Ontelbaar veel spelers en coaches hebben daar met hem van gedachten gewisseld. Dit was ook de plek waar de zestiger na afloop, een tikkeltje geëmotioneerd en onder het genot van een biertje en een broodje, kon reflecteren op een geweldige dag.

De grote harmonie waarop dit evenement plaats vond stond symbool voor hoe Ron Berteling is. Als speler, maar misschien nog wel meer als mens. In de kleedkamer en op het ijs werd er veel gelachen door de spelers. Deze dag gaat de boeken in als prachtige dag voor ijshockey-minnend Nederland. Ter ere van Ron Berteling. Op naar de 70!

Foto: Richard de Weijze
Previous BeNe League Preview: Red Eagles 's-Hertogenbosch
Next DEL Update: Drie leiders na openingsweekend