Nederland verslaat IJsland na sterke comeback WK U20

Deze week staat in het teken van het IIHF WK U20 DIV IIB waarbij Nederland en België acte de présence geven tezamen met Servië, Kroatië en IJsland. Wie van deze vijf landen gaat promoveren naar IIA?

IJsland – Nederland 3-5

Na vijf seconden kon Nederland al op de penalty kill. Doordat Marvin Timmer (Tilburg Trappers) een hooking penalty kreeg. Erg gevaarlijk werd het niet voor Nederland omdat de verdedigers hun werk goed deden. En het tweede schot op doel voor Nederland betekende de 1-0 voorsprong. Een schot van Jay Huisman (HIJS Hokij) kon de IJslandse goalie Johann Ragnarsson niet klemmen. En uit de rebound was het Mike Collard (Flyers Heerenveen) die van dichtbij de 1-0 binnen tikte.

tekst gaat verder onder de video

In minuut dertien kreeg Jay Lesteluhu (Jonstorps IF) een penalty voor tripping en scoorde IJsland de gelijkmaker binnen elf seconden op de powerplay met een one-timer. Op assist van Attli Sveinsson was het Viggo Hlynsson die de puck snoeihard achter Jowin Ansems (Tilburg Trappers) knalde.

Anderhalve minuut later lag ook de tweede puck achter Ansems in het net. Een face-off in de neutrale zonde zorgde voor een IJslandse aanval en dwars door het midden was het een afstandsschot wat doel trof. Het was diezelfde dekselse Viggo Hlynsson die uithaalde en de IJslanders op een 2-1 voorsprong zette.

Nederland kreeg in de zeventiende minuut ook eindelijk een powerplay maar konden de spaarzame kansen niet benutten. Negentien seconden voor tijd pakte Nederland een too many men penalty. Noah Smits (Amsterdam Tigers) moest de Sin Bin in en zeven seconden later lag de puck alweer in het Nederlandse doel. Wederom had Jowin Ansems het nakijken. De face-off werd verloren en drie passes later kon Attli Sveinsson ongehinderd uithalen.

Donderpreek?

Na waarschijnlijk een donderpreek van de ervaren coaches Ron Berteling en Wil Zwarthoed kwam Nederland in de tweede periode wat scherper uit de kleedkamer. Tot grote kansen leidde dat echter niet. In minuut vijf van de tweede periode kon Nederland proberen de achterstand wat kleiner te maken via de powerplay maar de IJslandse goalie liet zich niet passeren. Elf seconden nadat Thorgill Eggertsson uit de strafbank terug op het ijs kwam kon hij weer gaan zitten voor wederom een hooking penalty. Nederland kreeg weer een kans op de powerplay. Helaas wisten de Nederlandse mannen de paar mogelijkheden niet te benutten. In minuut 30 kreeg Pim van der Meulen (Flyers Heerenveen) de uitgelezen kans om de aansluitingstreffer te maken.

Hij kon alleen op de IJslandse goalie Johann Ragnarsson afgaan maar die wist de kans onschadelijk te maken. Toch lag een dikke minuut later wel de aansluitingstreffer in het IJslandse doel. Dean Versteeg (Zoetermeer Panters) wist de puck vanaf rechts binnen te schieten.

Oranje kreeg wederom een powerplay in minuut 35 maar zoals bij de eerdere man meer situaties wist men ook deze keer geen gebruik er van te maken. Na veertig minuten was de stand 3-2 in het voordeel van de IJslandse mannen.

Uitstekende derde periode voor Oranje

Eindelijk lukt het Nederland op de powerplay te scoren. De zevende kans met een man meer levert een goal op. Wesley de Bruijn (Flyers Heerenveen) ook tot beste Nederlandse speler gekozen na de wedstrijd door de IIHF haalt net voorbij de blauwe lijn uit.

Marvin Timmer zet Nederland op voorsprong met nog tien minuten te gaan vanuit een scrimmage.

En het slotakkoord is van Jay Huisman die in de korte hoek de 5-3 maakt. Een uitstekend herstel van Nederland na een matige eerste periode. De eerste klap is uitgedeeld door Nederland.