NHL Preview: Senators maken zich op voor een competitief seizoen


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Jonathan van Osta laat zijn licht schijnen op Ottawa Senators.

Afgelopen seizoen

Gedurende het seizoen 2016/2017 waren de Senators een van de kanshebbers om zich voor de Stanley Cup winst te plaatsen. Toch kwamen ze qua slagkracht net tekort en kwamen ze niet in de finale terecht. In het seizoen 2017/2018 was het wel even anders. Pierre Dorion, de General Manager van de Senators, noemde het afgelopen seizoen ronduit teleurstellend. Terecht ook, want de Senators zijn als een na laatste team in de NHL ranking uitgekomen. Op alle vlakken schoot het team tekort: de output was onvoldoende om veel goals te noteren, het defensieve spel was ronduit slecht en de doelmannen deden menig toeschouwer verbazen.

Goalie Mike Condon presteerde afgelopen seizoen matig

Het spel begon nog goed: de Senators wisten dertien punten in zestien wedstrijden te behalen. Maar daarna kwam de dip. Van vijftien wedstrijden werden er tien verloren. Zelfs toen de kans weer bestond om vanaf januari terug te komen in de race voor de Wildcard, schoot het team tekort en moest men het verlies van het seizoen erkennen.

Zullen de Senators in staat zijn om zich komend seizoen weer te laten gelden als een waardige opponent?

Aangetrokken en vertrokken

Vanuit de Draft is de belangrijkste aanwinst voor de Senators Mikkel Boedker van de San Jose Sharks. Met 15 goals en 22 assists gedurende afgelopen seizoen zal hij vermoedelijk in de eerste lijn komen te staan, samen met Mark Stone en Matt Duchene, die in november 2017 door de Senators is overgenomen van Colorado.

Verder is de nummer 4 pick van de Senators, Brady Tkachuk, een belangrijke aanwinst voor de toekomst van de Senators. Samen met Thomas Chabot, Logan Brown en Colin White zal hij de kern vormen van het gewenste Senators team van de toekomst.

Vooruitblik

De ambities voor het team zijn dit jaar simpel en duidelijk: ze moeten gewoon beter worden. Dorion gaf al eerder aan dat de nieuwe mix van spelers, bestaande uit jonge talenten en ‘oude’ veteranen, dit team tot een sneller en competitiever team moet gaan maken. Belangrijk wordt wel wat de organisatie gaat doen met een aantal van haar ster-spelers. Naast de al genoemde Stone en Duchene, kan ook Erik Karlsson na dit seizoen een unrestricted agent worden. Hoe de Senators hier mee om zullen gaan is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat deze drie spelers vooralsnog de fundering vormen van het toekomstige Ottawa Senators

Senators verdediger Erik Karlsson kan na dit seizoen een unrestricted free agent worden. Hoe gaat de organisatie hierop inspelen?

Keep an eye on

De verwachtingen zijn hooggespannen als het om Mark Stone en Erik Karlsson gaat. Karlsson was de belangrijkste verdediger van het team afgelopen seizoen, en zal komend seizoen ook weer van essentieel belang zijn voor de Senators. Stone was daarnaast de puntenmaker met 20 goals en 42 assists. Ook al stond hij hiermee niet boven in de lijst van de Senators, moet niet vergeten worden dat hij de laatste vijftien wedstrijden heeft gemist als gevolg van een blessure. Hij zal dan ook een belangrijke impact hebben als hij komend seizoen het hele seizoen op het ijs kan staan.

Voorspelling

Komend seizoen wordt op zijn minst een verrassing. Afgelopen seizoen speelden de Senators slecht, maar er kwam ook een bijna bizarre hoeveelheid pech bij kijken. Voor dit seizoen verwacht ik toch betere prestaties van de goalies, maar ook op het gebied van goalscoring zullen we veel vooruitgang zien. Het belangrijkste struikelblok voor de Senators blijft de verdediging. Hier valt nog veel in te verbeteren. Ik ben dan ook benieuwd hoe de coach daarmee om zal gaan. Desalniettemin, zullen de Senators zich weer omhoog knokken naar de race voor de play-offs.

 

 

Previous SKA St. Petersburg ongenaakbaar in Openings Cup
Next SKA onderuit bij Torpedo; Avangard, Jokerit en CSKA behalen overwinningen