SKA onderuit bij Torpedo; Avangard, Jokerit en CSKA behalen overwinningen


Het nieuwe seizoen is alweer een paar dagen onderweg. De KHL bestaat dit seizoen uit 25 ploegen door het wegvallen van Lada Togliatti en Yugra Khanty-Mansiysk. Tevens is het puntensysteem veranderd. Een overwinning levert nog maar 2 punten op. Op het ijs was er op de derde speeldag al meteen een verrassing. SKA verloor bij Torpedo. Patrick van Rijswijk blikt voor je terug op de meest interessante ontmoetingen.

Avtomobilist Yekaterinburg – Dinamo Riga 4-2 (0-0, 2-2, 2-0)

Avtomobilist is een van de outsiders dit seizoen. Vooral aanvallend werd de ploeg uit Yekaterinburg enorm versterkt. Dan Sexton, Nigel Dawes en Stephane Da Costa moeten voor de offensieve productie gaan zorgen. Tegen Riga was daar in de eerste periode nog geen sprake van. In het middelste bedrijf leek de thuisploeg naar een makkelijke zege uit te lopen. Alexander Kucheryavenko en Dan Sexton zorgden voor een snelle 2-0 voorsprong. Riga reageerde echter en aan het einde van de twee periode stond er 2-2 op het scorebord door goals van Linus Videll en Matias Myttynen. Uiteindelijk ging de overwinning toch naar de thuisploeg. Anatoly Golyshev en wederom Dan Sexton zorgden dat de twee punten in Yekaterinburg bleven.

Metallurg Magnitogorsk – Slovan Bratislava 5-1 (3-0, 1-0, 1-1)

Ex- Islanders Nikolai Kulemin had een goal en een assist voor de thuisploeg. Samen met Sergei Mozyakin moet hij dit seizoen voor de belangrijkste aanvallende impulsen gaan zorgen. Metallurg nam in de eerste periode al afstand van de Slowaken. Slovan kwam niet verder dan een eretreffer van Patrik Virta laat in de derde periode. De overige treffers voor de thuisploeg kwamen op naam van Yakov Rylov, Evgeny Biryukov, Sergei Mozyakin en Roman Lyubimov.

Traktor Chelyabinsk – CSKA Moscow 0-3 (0-1, 0-1, 0-1)

Traktor was afgelopen seizoen de verrassing in de KHL. Het bereiken van de Eastern Conference Finals was een enorm succes. Vitaly Kravtsov zal ook dit seizoen nog te bewonderen zijn in de KHL. In de openingswedstrijd moest de thuisploeg het echter afleggen tegen het solide CSKA en de uitstekende goalie Ilya Sorokin. Hij behaalde met 16 saves zijn eerste shut-out van het seizoen. De treffers voor CSKA kwamen op naam van Kirill Kaprizov, nieuwkomer Linden Vey en Mikhail Grigorenko.

Lokomotiv Yaroslavl – Avangard Omsk 0-4 (0-0, 0-3, 0-1)

Avangard had een turbulente voorbereiding op het nieuwe seizoen. Door problemen met de Arena Omsk mogen de thuiswedstrijden niet in Omsk gespeeld worden. De thuisarena bevindt zich dit seizoen op duizenden kilometers afstand, de Arena Balashikha in de Moskou regio. Ook verloren ze hun startende goalie, Karri Ramo, door een zware blessure. Tvens was er ook goed nieuws. Het team versterkte zich met Kris Versteeg, Alexei Yemelin, David Desharnais en Max Talbot. Na een doelpuntloze eerste periode beslisten de bezoekers de wedstrijd in het middelste bedrijf. Het waren achtereenvolgens Max Talbot, Sergei Shirokov en Mikhail Fisenko die zorgden voor een 0-3 tussenstand. Een empty-netter van Denis Zernov bepaalde aan het einde van de derde periode de eindstand. Goalie Igor Bobkov had 27 saves en behaalde zijn eerste shut-out.

Jokerit Helsinki – HC Red Star Kunlun 6-3 (1-1, 3-0, 2-2)

Vorig seizoen was Eeli Tolvanen de grote man in de openingswedstrijd van Jokerit. Ditmaal was het de beurt aan Sakari Manninen. Weliswaar al op leeftijd. Hij is 26 jaar en afkomstig van Orebro HK uit de SHL. Hij was goed voor twee goals en een assist in zijn debuutwedstijd. De thuisploeg leek in de tweede periode uit te lopen naar een makkelijke overwinning. De bezoekers dachten daar echter anders over. Tien minuten voor tijd was het verschil nog maar een goal. Toch bleven de punten in Finland en stond na 60 minuten de 6-3 eindstand op het scorebord. Behalve Sakari Manninen waren ook Karl Stollery, Steve Moses, Jesse Joensuu en Peter Regin trefzeker voor de thuisploeg. Voor de Chinezen scoorden Victor Bartley, Taylor Beck en Marc-Andre Gragnani.

AK Bars Kazan – Dinamo Minsk 2-0 (1-0, 1-0, 0-0)

De titelverdediger revancheerde zich voor de 1-6 nederlaag tegen SKA in de Openings Cup. Tegen de Wit-Russen uit Minsk scoorde Paul Postma zijn eerste treffer in de KHL. De grote man van vorig seizoen, Justin Azevedo, scoorde de tweede treffer. Minsk kwam niet tot scoren. Zij vonden telkenmale AK Bars-goalie Alexander Sharychenkov op hun weg. Hij behaalde met 26 saves zijn welverdiende shut-out.

Torpedo Nizhny Novgorod – SKA St. Petersburg 4-3 (0-2, 2-1, 2-0)

De winnaar van de Openings Cup liep in zijn tweede wedstrijd tegen de eerste nederlaag aan. Er leek in de eerste periode nog geen vuiltje aan de lucht. Door treffers van Nikita Gusev en Dinar Khafizullin namen de gasten uit St. Petersburg een 0-2 voorsprong. Na de tweede periode was het verschil nog maar een treffer. De Sloveen Robert Sabolic en Vladimir Galuzin scoorden voor Torpedo en Viktor Tikhonov was succesvol voor de gasten in een man-minder-situatie. In de derde periode veranderde alles. Twee treffers binnen 36 seconden besliste de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg. Anton Shenfeld en Denis Parshin zetten de Nagorny Arena op zijn kop. Het belooft wat voor het komend seizoen.

Overige uitslagen van de eerste speeldagen:

HC Dynamo Moscow – Salavat Yulaev Ufa 2-3

Severstal Cherepovets – Sibir Novosibirsk 3-2

Spartak Moscow – Amur Khabarovsk 6-3

Neftekhimik Nizhnekamsk – Vityaz 0-1

HC Sochi – Admiral Vladivostok 4-5 SO

Previous NHL Preview: Senators maken zich op voor een competitief seizoen
Next NHL Preview: Gaat de jeugd van Arizona Coyotes nu doorpakken?