NHL Preview: Gaat de jeugd van Arizona Coyotes nu doorpakken?


Face-Off neemt jou mee in de voorbeschouwingen op het komende NHL seizoen. Alle 31 teams worden belicht aan de hand van vorig seizoen, de selectie, de spelers om in  de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling van de redacteur. Cor Machielsen laat zijn licht schijnen op Arizona Coyotes.

Vorig Seizoen

In de woestijn van Arizona was het weer een seizoen zonder hoogtepunten. Met maar 29 winstpartijen, 41 keer verlies en twaalf nederlagen na overtime, was het eindresultaat zeventig punten en een 29e plaats op de ranglijst. Dan kun je niet spreken van een goed seizoen. General Manager John Chayka heeft er wel op geanticipeerd en wat ervaring aangetrokken naast de jeugdige talenten.

Aangetrokken/vertrokken

Het meest verassende is dat Oliver Ekman-Larsson een nieuw contract tekende in de woestijn. Maar liefst 68 miljoen dollar gaat “OEL” de komende acht jaar ontvangen. De verwachting was dat hij misschien wel zou samen gaan spelen bij Edmonton Oilers met Adam Larsson (waarmee hij wereldkampioen werd in 2018 met Zweden). Samen vormden ze op het WK een van de betere defensieve duo’s. Maar Oliver heeft het naar zijn zin in de woestijn en had geen zin om naar de kou van Edmonton te vertrekken.

Naast de acht jaren van OEL tekende ook nog Niklas Hjalmarsson bij. Hij deed dat voor twee jaar met een honorering van 5,5 miljoen per seizoen. De ervaren penalty-killer Michael Grabner kwam over vanuit het New Yorkse (Rangers en Devils) en scherpschutter Alex Galchenyuk werd ontvangen van Montreal in ruil voor Max Domi.


Met Jordan Oesterle werd ook nog een jonge talentvolle speler toegevoegd aan de selectie. Hij kende vorig seizoen een sterk jaar in Chicago.

Tegenover deze aanwinsten staan nauwelijks grote verliezen. Anthony Duclair kon zich na een half jaar niet meer opladen om in Arizona te spelen, vertrok naar de Blackhawcks maar kon daar ook geen potten breken en mag het nu gaan proberen bij Columbus Blue Jackets. Zac Rinaldo en Tobias Rieder hebben ook de woestijn verlaten.

Vooruitblik

Een mix met zeer jeugdige talentvolle spelers en wat meer ervaring door de wat oudere spelers. Dat is waar Arizona nu over beschikt. Echter is het verschil te groot tussen de beide goalies van de “Yotes”. Waar Antti Raanta goals against 2.24 was en zijn save-percentage 0.930, is dat bij Darcy Kuemper 3.22 goals against average en .899 save-percentage. Het gemiddelde van de league is 2.78 voor goals against average en .912 qua save-percentage. Met een goede back-up goalie moeten ze hoger kunnen eindigen.

Keep your eye on

Clayton Keller, tijdens de 2016 NHL Draft in de eerste ronde gekozen door de Coyotes (zevende overall), heeft in zijn eerste volledige NHL-seizoen 23 goals en 42 assists gemaakt en dus 65 punten verzameld. Als er iemand progressie gaat maken is hij het. Maar doorbreken is één, in seizoen twee er staan is altijd moeilijker, maar dat zal Clayton wel lukken.

Christian Fischer, een echte power forward, kan ook alleen maar beter worden na een heel seizoen in de NHL-actief te zijn geweest. Vooral aanwinst Michael Grabner kan met zijn ervaring deze broekies nog wat fingerspitzengefühl bijbrengen.

Antti Raanta is gewoon tweede geworden met zijn cijfers in de NHL-goalie ranglijst. Hij is echt een goede keeper. Hij moest alleen Carter Hutton van de St. Louis Blues boven zich dulden.

Voorspelling

Laatste in de Pacific zullen ze niet worden, die eer is weggelegd voor de Canucks. De Ducks, Sharks en de Oilers gaan voor de top 3 plekken en dan zal Arizona met Vegas, Calgary en LA moeten vechten voor plek 4 in de Pacific. De Coyotes zullen dan net aan het kortste eind trekken.

Previous SKA onderuit bij Torpedo; Avangard, Jokerit en CSKA behalen overwinningen
Next Amsterdam Tigers speelt 'gewoon' BeNe League komend seizoen