Officiële verklaring: ‘Vanaf 2019 mogelijk uitbreiding van de BeNe League’


HIJS Hokij triple IJshockey BeNe League Face-Off

Enige weken geleden circuleerden er geruchten over toetreding van enkele Duitse teams tot de BeNe League. Face-Off komt nu met de officiële verklaring van Pascal Nuchelmans, zittend voorzitter van de BeNe League. Op deze manier hoopt Nuchelmans duidelijkheid te verschaffen in het proces. De belangrijkste boodschap? Op zijn vroegst komen er in 2019 nieuwe teams in de competitie.

Pascal Nuchelmans
Pascal Nuchelmans, rechts, tijdens de bekeruitreiking in België (Foto: Kurt Tops)

Beste ijshockeyliefhebbers,

Naar aanleiding van diverse nieuwsberichten over een samenwerking met de Duitse IJshockey Federatie wil ik graag duidelijkheid verschaffen.

De BeNe League (BNL) is in beginsel opgezet als een grensoverschrijdende samenwerking tussen ijshockeylanden. Op dit moment zijn dat Nederland en België, maar het idee is altijd geweest om dit zo ruim mogelijk te zien om de BNL te waarborgen voor genoeg teams die voldoen om mee te spelen in de competitie.

In oktober heb ik, in de hoedanigheid van voorzitter van de BeNe League, contact gezocht met de vice voorzitter van de Regional Liga NRW (RLNRW). Ik heb met Achim Staudt het idee en concept van de competitie besproken. Tijdens het gesprek kwam duidelijk aan het licht dat men in deze regio van Duitsland dezelfde problemen ondervindt die wij drie jaar geleden in Nederland en België ook hadden; Te weinig competatieve teams, te afhankelijk, te weinig ‘local heroes’ om (meer) publiek naar de stadions te trekken en het niveau dat kunstmatig hoog gehouden wordt door te veel buitenlanders.

Foto: Jan Hofstede

In Nederland en België hebben wij destijds besloten om -met de oprichting van de BeNe League- de broekriem aan te halen, en de fundamenten weer op een juiste manier neer te zetten. Één van de maatregelen was het aantal buitenlanders te beperken en meer (eigen) jeugd toe te laten. Door te nivelleren en meer teams van hetzelfde niveau te hebben, in de hoop wedstrijden te krijgen met meer spanning. Het eindresultaat zou aantrekkelijkere sport opleveren en meer toeschouwers op de tribunes. We zijn er zeker nog niet maar we gaan met zijn allen in de goede richting, en zullen deze weg ook het komende seizoen verder inzetten.

Ik ben op uitnodiging van mijn collega van de Regional Liga, naar de wedstrijd Ratinger Ice Aliens vs Hammer Eisbären geweest, en zij bij ons tijdens een duel in Luik. We zagen gezamenlijk dat het niveau vrij dicht bij elkaar zit. Ook de gesprekken met vertegenwoordigers van deze teams bevestigden, dat we in deze Euregio allemaal dezelfde problemen hebben. De krachten bundelen zou één van de opties kunnen zijn.

Daarop volgend zijn er een aantal overleggen geweest tussen de vertegenwoordigers van de BNL en de RLNRW welke zeer voorspoedig verliepen. In februari hebben wij vanuit de BeNe League een presentatie gegeven aan de teams van RLNRW en enkele ploegen uit de Landesliga (één niveau onder de Regional Liga).

Regional Liga BeNe League

Drie van deze teams zijn op dit moment zeer geïnteresseerd om in de huidige BeNe League te stappen; Dit zijn Ratingen, Hamm en Herford. Ook Cold Play Sharks Mechelen heeft aangegeven graag de stap naar de competitie te willen maken. Samen met de huidige negen teams in Nederland en vier teams uit België zou de nieuwe competitie uit zeventien ploegen bestaan. Naast het sportieve aspect, zijn er ook commercieel interessante aspecten aan een mogelijke samenwerking verbonden, die de huidige BeNe League ten goede zou komen.

Ik heb deze waardepropositie met aantal clubs uit de BeNe League op voorhand besproken. De interesse was gewekt en dit voornemen hebben wij op de BeNe League vergadering met elkaar besproken. De feedback was zeer positief en de clubs zien zeker een toegevoegde waarde voor de BNL. De keerzijde was dat het voor een aantal huidige deelnemende teams moeilijk zou zijn om deze vernieuwingen en uitdagingen NU al door te voeren. Dit zou per saldo geen vooruitgang betekenen voor de BeNe League op dit moment.

UNIS Flyers Heerenveen AHOU Devils Nijmegen Face-Off Final Four
Foto: Robert Bos

Hierop is besloten daar alle clubs tezamen dat het toetreden van de nieuwe teams geen doorgang zou vinden. Ik ben ontzettend trots dat de solidariteit van alle BeNe League teams een juiste afweging gemaakt hebben: Zij willen in de toekomst graag met meer clubs in de competitie spelen, maar niet ten koste van onze huidige bezetting.

Om zowel de huidige clubs als het BeNe League bestuur meer tijd te geven deze integratie goed en soepel te laten verlopen, is er meer voorbereidingstijd nodig. Een gegeven waar ik volledig achter sta. Daarom is er besloten om deze toevoeging op zijn vroegst te voorzien voor het seizoen 2019-2020.

Tijdens de BeNe League vergadering is ook besloten dat het huidige zittende bestuur met twee afvaardigingen van zowel Nederland als België de transitie verder in gang te zetten. Daar worden twee afgevaardigden per land van de deelnemende clubs aan toegevoegd. Verder is er afgesproken om de huidige reglementen opnieuw onder de loep te nemen, en ook de processen om te zorgen dat er geen verschil in aanpak is tussen clubs van de betrokken landen. Ook is er gestemd voor meer autonomie voor de BeNe League welke nu verder wordt uitgewerkt.

Tijdens deze vergadering was ook een afvaardiging van Cold Play Sharks Mechelen aanwezig, die graag zo snel als mogelijk deel willen uitmaken van de BeNE League. Ondertussen heeft de Belgische ijshockey federatie (RBIHF) met de club een afspraak gemaakt onder welke voorwaarden zij mogen deelnemen aan deze competitie. Het bestuur van de Belgische bond wil niet dat de andere Belgische BeNe League teams leeg worden geshopt. De afspraak is dat Mechelen maximaal twee spelers per Belgisch BeNe League team mag transfereren. Op deze manier worden zij dus verplicht om ook eigen jeugd op te nemen in hun selectie, naast de spelers die nu al voor Mechelen uitkwamen in eerste divisie.

Ik hoop hiermee duidelijkheid verschaft te hebben voor de komende periode, waarin wij nog heel veel werk te verzetten hebben om komend seizoen weer soepel en sterk van start te gaan met de BeNe League.

Sportieve groet,
Pascal Nuchelmans
Voorzitter BNL

Previous Kyle Dubas nieuwe General Manager van Toronto Maple Leafs
Next Frankrijk en Denemarken pakken cruciale zeges