NHL Preview: Carolina Hurricanes – New York Islanders


NHL FAce

De strijd van Sebastian Aho tegen Sebastian Aho zal ongetwijfeld een zwaarbevochten strijd worden voor beide spelers. Een ding is zeker een Sebastian Aho zal door gaan naar de tweede ronde. Voor het derde seizoen op rij hebben de Carolina Hurricanes hun divisie gewonnen. Bij de vorige twee kwamen ze niet verder dan de tweede ronde van de NHL play-offs. Dat is de grote uitdaging voor dit team in het play-off seizoen van 2023. Ze hebben de selectie en het systeem om het te doen. Maar kunnen ze het eindelijk voor elkaar krijgen?

LEES OOK: NHL Preview: Boston Bruins – Florida Panthers

De New York Islanders daarentegen kwamen ternauwernood in de play-offs terecht en hadden tot de laatste wedstrijd van het seizoen nodig om eindelijk die plek te bemachtigen. De strijd die de Islanders hebben getoond is lovenswaardig. In 2018/19, de laatste keer dat deze twee teams elkaar troffen in de play-offs, veegden de Hurricanes de Islanders van de mat. Met de manier waarop de roosters er dit seizoen uitzien, lijkt dat niet zo waarschijnlijk een uitkomst.

Carolina Hurricanes

foto: Carolina Hurricanes Facebook

De Hurricanes zijn een ander voorbeeld van een team dat niet helemaal door een barrière heen kan breken om de Stanley Cup Finals te bereiken. In zijn vijfde seizoen als hoofdtrainer haalde Rod Brind’Amour elk seizoen de play-offs. De eerste vier hebben geresulteerd in een Conference Finals-optreden. Twee nederlagen in de tweede ronde en een verlies in de eerste ronde.

Het zag er naar uit voor Carolina om dit seizoen een weg terug te vinden naar de Conference Finals. Ze hebben het grootste deel van het seizoen aan de top van de Metro Division gestaan, zoals altijd hebben ze een aantal van de beste teamverdediging in de competitie omdat ze de op een na minste tegendoelpunten hebben, en de selectie is zo sterk als het ooit is geweest. Tot Andrej Svechnikov uitviel met een blessure aan het einde van het seizoen. Hij is slechts één speler, maar hij is een van hun beste aanvallers, speelt topminuten en is een speler met een hoog rendement. Zijn afwezigheid in de opstelling is een enorm gemis en stelt de diepgang op de proef.

Je moet je ook gaan afvragen of de druk op de coach zal toenemen als de Hurricanes weer vroeg zouden verliezen. Het is moeilijk om je op dit moment een trainerswissel voor te stellen, omdat Carolina de afgelopen vier seizoenen zo sterk is geweest, maar na het zien van de resultaten van de onverwachte coachingswissel van de Boston Bruins afgelopen offseason, is de optie er.

New York Islanders

Het duurde tot de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, maar de New York Islanders slopen wel de play-offs in. Ze vochten zich langzaam maar zeker een weg omhoog in het klassement in de tweede helft van het seizoen. Het belangrijkste keerpunt voor de Islanders was de Bo Horvat trade. Het was tot dan toe een over het algemeen teleurstellend seizoen. New York klampte zich aan het einde van het kalenderjaar 2022 amper vast aan een play-off plek. Deze trade die niet kenmerkend was voor Lou Lamoriello. Gaf het team net genoeg momentum boost om de zaken om te draaien. Ondanks de blessure van Mathew Barzal kort na deze ruil. Konden de Islanders de play-offs halen om te voorkomen dat ze die twee seizoenen op rij zouden missen. Naar verluid zal Barzal meedoen in de play-offs.

Zoals verwacht is dit geen team dat domineert door offensieve bekwaamheid. Zij zullen de laagst scorende ploeg zijn die zich plaatst voor de play-offs. Maar ze hebben wel verrassend veel scoringsdrang. Ondanks dat ze slechts drie spelers hadden die 50 punten haalden, eindigden de Islanders wel met 15 die 20 punten haalden. Aanvallend is het misschien geen gevaarlijk team, maar elke linie en positie kan verrassen. Ze zullen vertrouwen op hun verdediging, structuur en specifiek de goalie om hen door deze play-offs te krijgen. Ze kunnen lastiger te elimineren zijn dan verwacht.

Wat kunnen we verwachten?

In de posities hebben de Hurricanes een klein voordeel. De voorwaartse en scorende diepte leunt een beetje de kant op. Kortom, het midden van Carolina’s line-up kan iets meer scoren dan die van New York. Maar aan de boven- en onderkant is het bijna gelijk. Wat, gezien de reputaties die deze teams hebben, als een behoorlijke verrassing komt. Verdedigend is waar de Hurricanes opvallen. De defensieve kern in Carolina is beduidend aanvallender ingesteld dan wat New York heeft. En dit is een belangrijk onderscheid tussen de twee teams dat in het voordeel van de Hurricanes met hoe het spel dit seizoen is verlopen. De offensieve explosie in de hele competitie belooft veel goeds voor een team met zoveel kracht van hun verdediging.

Ilya Sorokin is om klaar om een gamechanger te worden voor de Islanders. Hij heeft een van de beste starts van een carrière van elke goalie gehad met zestien shutouts in zijn eerste 136 wedstrijden. De Hurricanes hebben de neiging om te rekenen op grote aantallen schotpogingen, ongeacht hoe goed of slecht de kans is. Dus het enige wat de Islanders hoeven te doen is de Hurricanes zoveel kansen van lage kwaliteit te laten afvuren als ze willen, omdat ze weten dat ze een uitstekende keeper hebben die voor de rest kan zorgen.

Foto: Facebook New York Islanders

Met de speelstijl die de Hurricanes hanteren, doen ze goed werk om hun goalies er goed uit te laten zien. De agressieve forecheck die ze gebruiken om het spel te controleren, zal het voor de Islanders extreem moeilijk maken om iets op gang te krijgen. En ze hebben niet de offensieve wapens om het spel anders over te nemen. De Islanders zullen dus moeten vertrouwen op hun schrale, fysieke spel om te proberen de Hurricanes te vertragen. De onderlinge wedstrijden werd 3-1 voor Carolina.

Voorspelling

De manier waarop de Hurricanes spelen, laat niet veel ruimte over voor de Islanders om te slagen. Met hun sterke forecheck en dominante aanwezigheid zou Carolina in staat moeten zijn om het spel te beheersen en de Islanders te verslaan. 4-2 Carolina.

Previous NHL Preview: Boston Bruins - Florida Panthers
Next NHL Preview: Dallas Stars - Minnesota Wild