Heerenveen wint Bene League titel in Liège na overtime

Game drie van de finale om de Bene League vond plaats in het Mediacite. De wedstrijd ging tussen Heerenveen en Liège. Of de wedstrijd door zou gaan hing aan een zijden draadje. Want zondag na wedstrijd twee in Heerenveen met de uitslag 0-3 voor de Bulldogs heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van Liège, Belgische bond en de Referee in Chief. En dat er was besloten om de Cup aan Heerenveen te geven en wedstrijd drie niet te spelen. Face-Off kwam dat te horen en hebben het een en ander nagevraagd bij de voorzitter van Liège Olivier de Vriendt.

tekst gaat verder onder de video

Liège Bulldogs Ice Hockey Club – Unis Flyers Heerenveen 1-2 OT

In een meer dan volgepakt Mediacite met ongeveer 2000 toeschouwers maakten beide teams er een spektakel van. Het begon wat mat met aftasten door beide teams maar nadat Jordan Paulus alleen op Martijn Oosterwijk af kon gaan en niet de puck maar wel hemzelf en Oosterwijk in het net deponeerde ontvlamde de wedstrijd op een positieve manier.

In de eerste periode waren de betere kansen voor de Belgen maar zoals in de eerste finale wedstrijd stond Flyers Martijn Oosterwijk steeds in de weg.

Tijdens de tweede twintig minuten kregen beide teams twee minuten met een man meer. Maar de teams met een man minder stonden sterk op de penalty kill en kwam de aanvallende partij tot mogelijkheden lieten beide goalies zien dat ze tot de betere in de Bene League behoren. Een dikke minuut voor het einde van de tweede periode wist Liège de score te openen. Op een schot van Michael Distate moest Martijn Oosterwijk een rebound weggeven en van dichtbij wist Bryan Henry de score te openen. Zowel de officiële stream als op onze ‘behind de goal’ camera was er een storing. Dus helaas geen beelden van de 1-0.

De dood of de gladiolen

De derde periode werd het echt spannend met een sterk opererend Heerenveen wat duidelijk voor de gelijkmaker ging en een counterend Liège wat op de breakaway de winst veilig wilde stellen. Beide teams kregen mogelijkheden en pas bij een fout van de Bulldogs na vijftig minuten spelen kon Heerenveen profiteren. Flyers Riku Pitkanen werd hard gecheckt in de boarding. Liège veroverde de puck en ging in de aanval, maar iedereen vergat dat Pitkanen nog bij de goal van Troy Passingham was.

Puck verlies in de neutrale zone betekende dat Roope Nikkila een perfecte pass kon geven op Pitkanen die helemaal vogelvrij stond en met een mooie beweging de 1-1 kon aantekenen. Voor een student kan die Pitkanen best een aardig partijtje hockey spelen.

In de absolute slotfase vielen er nog drie straffen. Vlak na de gelijkmaker kon Yoren de Smet naar de strafbank voor een slashing call maar Heerenveen kon niet de winst pakken. En in de allerlaatste minuut konden er twee Friezen naar de Sin Bin. Jasper Nordemann mocht voor interference gaan zitten en Pippo Limnell Finocchiaro schoot een puck zo hoog de netten in dat hij een delay of game penalty kreeg. Een dikke anderhalve minuut kreeg Liège de kans om de wedstrijd te beslissing in overtime met een 5-on-3. Gelukkig voor Martijn Oosterwijk hoefde hij niet reddend op te treden aangezien in dat tijdsbestek hij niet werd belaagd met pucks. Toen alles weer gelijk getrokken was qua spelers. Kon op de eerste beste uitbraak Heerenveen de wedstrijd beslissen door een goal van Roope Nikkila.

Heerenveen kon een tweede Bene League titel bijschrijven op de conduite staat.

Interviews

Na deze enerverende finale spraken wij met, captain Trevor Hunt (Flyers), Pippo Limnell Finocchiaro (Flyers), Martijn Oosterwijk (Flyers), Riku Pitkanen (Flyers), coach Mike Nason (Flyers), Alexandre Bremer (Bulldogs) en Bryan Kolodziejczyk (Bulldogs).