Liège slaat eerste slag tegen Herentals, Heerenveen naar finale


Twee wedstrijden voor de Bene League. Heerenveen speelde game twee tegen Den Haag en Liège speelde in het Médiacité tegen de aartsrivaal Herentals hun eerste wedstrijd. Voor de Coupe der Lage Landen speelde Leuven thuis tegen Geleen en Zoetermeer ontving Mechelen.

LEES OOK: Sprong wint met Caps, Colorado loopt uit op Carolina

Liège Bulldogs Ice Hockey Club – Heylen Vastgoed HYC 4-0

Twee weken na de Belgische bekerfinale mochten Liège en Herentals weer tegen elkaar aan de bak. Dit keer in de halve finale om het kampioenschap van de Bene League. De Bulldogs kwam hard uit de startblokken. De checks werden afgemaakt en menig HYC speler kreeg weinig ruimte om acties in te zetten. Toch waren de eerste kansen voor HYC. Echter stond zoals de laatste weken de Bulldogs goalie Troy Passingham steeds paraat.  Halverwege de eerste periode kon Oscar Delbrassine alleen op Herentals goalie Arne Waumans afgaan. In de verre hoek verdween de puck en was het 1-0 voor de Walen.

tekst gaat verder onder de video

Op de powerplay twee minuten voor tijd van de eerste periode profiteerde Alexandre Bremer van een rebound op een schot van Liège captain Jordan Paulus.

tekst gaat verder onder de video

Aan het begin van de tweede periode kreeg Herentals weer de kans om een aansluitingstreffer te maken. Bijna een halve minuut met een 5-on-3 en dan nog anderhalve minuut op de powerplay. Maar net zoals in de eerste periode lukte het HYC maar niet om Troy Passingham te passeren. En dat gemis werd duur betaald want shorthanded was het Bryan Henry in de laatste minuut van de tweede periode die Arne Waumans wist te passeren via de five hole.

tekst gaat verder onder de video

In de laatste periode kwam ook de 4-0 nog op het bord. Levi Smeets wist de goal te maken die ook de eindstand was. Op zondag 20 maart zal wedstrijd twee plaatsvinden op het Netepark in Herentals. En gezien de onderlinge irritaties op het ijs zal het wel eens een heet avondje kunnen worden.

Na de wedstrijd spraken wij met Herentals coach Bill Morgan, Liège goalie Troy Passingham en verdediger Frank Neven.

tekst gaat verder onder de video’s

Unis Flyers Heerenveen – UltimAir Hijs Hokij Den Haag 4-0

Nadat Heerenveen had gewonnen in de Uithof kon men op zaterdagavond 19 maart de definitieve stap zetten om naar de finale van de Bene League te gaan. Of konden de Hagenezen de stand nog gelijk trekken?  Den Haag probeerde het wel maar eigenlijk zat het de hele wedstrijd er niet in. Na vijftien minuten was het Trevor Hunt die de Friezen met een powerplay goal vanaf de blauwe lijn op 1-0 zette. Hijs Hokij moest nog meer komen maar de rest van de periode werd er niet meer gescoord.

De tweede periode was twee minuten oud toen er goed werd rond getikt door de Flyers en waardoor Roope Nikkila vanaf het midden de 2-0 op het scorebord wist te zetten. Na de goal was er drie keer een man meer situatie voor Den Haag maar Hijs Hokij lukte het niet om het doel te vinden.

In de derde periode zette een nog feller Hijs aan, maar nog steeds lukte het maar niet om Flyers goalie Martijn Oosterwijk te verschalken.

Martijn Oosterwijk Foto: Robert BosNa 41 minuten viel de goal aan de andere kant. Jasper Nordermann scoorde van dichtbij de 3-0 en nog vierentwintig seconde later lag ook al de 4-0 in het net door Lars den Edel.

De laatste acht minuten werd er vaak onderbroken door vechtpartijtjes en andere overtredingen. Helaas voor de bekerwinnaar en landskampioen HIJS Hokij was dit de laatste wedstrijd van het seizoen. Over twee wedstrijden staat Heerenveen verdient in de finale en moeten ze nog even afwachten tegen wie ze moeten spelen. Liège staat in ieder geval op matchpoint.

tekst gaat verder onder de video

Zoetermeer Panters – Mechelen Golden Sharks 4-7

Al snel stond de 1-0 op het bord. Thomas Borgman gaf een assist vanachter de Mechelse goal op de instormende Michael van Rijswijk en die wist het net te vinden. Een seconde na een powerplay kwam ook de 2-0 op het scorebord te staan. Berry Donders plaatste de puck snel van links naar rechts en Thomas Borgman schoot van afstand de 2-0 binnen. Slecht uitverdedigen kostte Zoetermeer de 1-2. De puck werd met een one timer snoeihard binnen geschoten.

In de tweede periode was het Ben van den Bogaert met de gelijkmaker voor Mechelen. Wederom een goal van afstand. Vier minuten voor het einde kwamen de Panters weer op een 3-2 voorsprong. De puck leek gestopt te worden door Sharks goalie Mike Jansen maar gleed onder hem door en Teris Wright profiteerde daar van. Toch ging men niet met een voorsprong de tweede pauze in. Een schot van Mechelaar Sandro Bosmans leverde een rebound op en Samuel Blanchet kon de puck in het doel schuiven. Na veertig minuten was de stand 3-3.

tekst gaat verder onder de foto

#61 Samuel Blanchet Foto: Kurt Tops

Wie werd de winnaar in de derde periode?

Bij een 5-on-3 scoorde Michael van Rijswijk zijn tweede van de avond. En zette daarmee Zoetermeer weer op voorsprong. Shorthanded maakte een minuut later Stefaan Swennen weer gelijk door een mooie backhander van dichtbij. Tien minuten voor tijd werd een breedtepass van Zoetermeer onderschept door Mechelen en op de break was het captain Marek Ziarny die Mechelen voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong kon zetten. Terwijl Zoetermeer de kansen bleef missen deed Mechelen dat niet. Ook Samuel Blanchet scoorde zijn tweede van de avond. Een one timer op assist van Sandro Bosmans betekende de 4-6. Het slotakkoord was ook voor de Belgen. Drie seconden voor tijd scoorde Jakob Huyghe de empty netter. Het was ook zijn eerste doelpunt voor de Golden Sharks in de Bene League. Zondag 20 maart te Mechelen is het wedstrijd twee.

Chiefs Leuven – Snackpoint Eaters Limburg 3-1

Na twintig minuten was de stand nog 0-0 aangezien beide goalies hun goal schoon hielden. Zowel Keanu Evers voor Leuven als Stef Verhulst voor Geleen. In de tweede periode kwam daar verandering in. Een afstandsschot vanaf de blauwe lijn door Dean Thurura sloeg achter Stef Verhulst in het net. Precies halverwege de wedstrijd was dat in de dertigste minuut. Nog geen 75 tellen later stond de 2-0 ook al op het bord. Een aanval van de Eaters werd afgeslagen en in de tegenaanval kon Dries Blockx Alec James vrij voor het doel zetten en die kon in de verre hoek de 2-0 maken.

tekst gaat verder onder de foto

Chiefs Leuven Alec James
Alec James Foto: Robert Bos

Halverwege de derde periode was daar dan eindelijk de aansluitingstreffer voor Geleen. Lars van Sloun legde de puck terug op de instormende Jord Smit. En die wist de verre hoek achter Keanu Evers te vinden. Een empty netter van Basim Laeremans zette de Chiefs met een been in de finale om de Coupe der Lage Landen. Als op zondag Geleen wint zal er geen derde wedstrijd plaatsvinden. Er zal dan een twintig minuten overtime continue speeltijd 5-on-5. Daarna nog geen winnaar dan shootouts.

Previous Sprong wint met Caps, Colorado loopt uit op Carolina
Next Vier goals in derde periode is winst voor Seattle, Edmonton